Как планинарството променя мозъка ни?

Автор: New Me

03 Април 2019

Разходката в планината или пък по-сериозното планинарство могат да прочистят тялото, ума и душата, но наскоро изследователите са открили, че може действително да промени нашия мозък! 

Физическата неактивност е свързана с многобройни здравни проблеми, но проучванията показват, че чрез всякакъв вид физически упражнения, човек може да предотврати хронични заболявания, преждевременна смърт и да подобри здравето, както и качеството на живота си. Обикновено туризмът е един от най-добрите начини за повишаване на цялостното здраве и намаляване на риска от развитие на здравословни проблеми. А именно, като прекарате известно време в гората със семейството и приятелите си, можете да постигнете:

По-ниски нива на стрес, подобрено настроение и засилено психично благополучие

Намалявате риска от сърдечни заболявания

По-ниско кръвно налягане

Намалявате нивата на холестерола

Подобрен контрол върху здравословното тегло

По-ниски телесни мазнини

Увеличете плътността на костите

Увеличете своята гъвкавост и координация

Подобряване на качеството на живот 

Подобряване на връзките си с приятелите и семейството си

Като мощно кардио упражнение планинарството ще:

- подобри баланса
- изгради сила в седалищните мускули, четириглавия, прасците и мускулите на бедрата и долните крака
- ще ви помогне в постигането на здравословно теглом

Времето, прекарано на открито, моментално подобрява настроението и ни успокоява, но пешеходният туризъм в природата може да неутрализира негативната енергия и предотврати безпокойството.
 
По-конкретно, изследователите сравняват докладваното преживяване на участници, които са преминали през градска или природна среда и са открили, че тези, които са ходили в продължение на 90 минути в естествена среда, са съобщили за намалени нива на стрес и са намалили нервната активност в субгеналния префронтален кортекс, мозъчна област, свързана с психично заболяване. От друга страна, участниците, които са минавали през градската среда, не са съобщили за намалено напрежение. Освен това, те забелязали, че повишената урбанизация е тясно свързана с увеличените случаи на депресия и други психични заболявания.

Психолозите Рут Ан Ачли и Дейвид Л. Страйер проведоха друго проучване, което показа, че творческото решаване на проблеми може да бъде значително подобрено чрез изключване от технологията и повторно свързване с природата. Те установили, че и технологията, и градският шум са невероятно разрушителни за нашето когнитивно мислене, тъй като те постоянно изискват нашето внимание и ни пречат да се фокусираме. Ето защо времето, прекарано в туризъм в природата, далеч от технологията, ще подобри творческото мислене, успокоява ума и ще третира умствената умора.


Планинарството е страхотно упражнение, което изгаря между 400 - 700 калории на час и е по-полезно за ставите, отколкото други дейности като бягане. Нужни ли са ни повече доказателства, за да се отправим на планинско приключение още този уикенд?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща