Диети, Здраве

Как правилно да комбинираме храните?

20:11, August 01, 2018 | От New Me

                Как правилно да комбинираме храните?

За да се възползваме максимално от свойствата им...

Имали сме и друг път повод да кажем, че правилното хранене не означава да ядем едно и също до втръсване, или да не ядем нищо, за да не напълнеем. Разковничето е в правилното комбиниране на храните, така че това да позволи нормалното им разграждане и усвояване на полезните вещества. 

Разграждането на храната започва още в устата, където се извършва алкалното смилане на въглехидратите, мазнините и захарите. В стомаха се преработват протеините, а доразграждането на всички въглехидрати, белтъчини и мазнини се извършва в тънкото черво. Само и единствено в стомаха има кисела среда. Докато слюнката, тънките черва, кръвта и лимфата са алкални по природа.

Вижте още: Навиците, които пречат на отслабването

Много болести настъпват в резултат от неправилно комбиниране на храни и преяждане, тъй като храната не се усвоява добре, предизвиква ферментация, гниене и оттамнатравяне на организма с токсини и вредни отпадъци.

Препоръчва се  правилни комбинации от храни, които подпомагат доброто храносмилане.

Животинските продукти като сирене, кашкавал, яйца, риба, месни храни, трябва да се консумират разделно или за по-лесно храносмилане в комбинация със зеленолистни зеленчуци, като маруля, копър, магданоз, салата айсберг, спанак, краставица и други. За да не се получат токсини от неусвояване на комбинация от животински продукти, консумирайте 1 вид животински продукт. Например, зелена салата със сирене, или зелена салата с извара. Всички други комбинации като животински с животински, животински със зърнени, бобови, семена, ядки, въглехидратни зеленчуци, са неподходящи. Най-добре е животинските продукти да се консумират вечер, минимум 3 часа преди лягане, за да има време организмът да разгради и усвои пъноценно храната.

Вижте още: Защо диетите не действат?

Зеленчуците могат да се консумират самостоятелно, във вид на сокове и помежду си във всякакви комбинации. Зеленолистните зеленчуци е добре да се комбинират с белтъчини (животински храни, семена, ядки). Кореноплодните зеленчуци е добре да се комбинират с въглехидратни храни (зърнени и бобови). Приемливи комбинации са някои зеленчуци като зеленолистни, домати, краставици с полукисели и кисели плодове.

Плодовете са най-лечебната храна, особено когато се консумират самостоятелно сутрин по един вид плод или във вид на сокове (самостоятелно и в комбинации). Здравословни плодови комбинации могат да бъдат: сладки със сладки, сладки с полукисели и сладки с полукисели плодове.

Вижте още: Здравословно и сигурно отслабване

Семената и ядките също се комбинират добре със зеленолистни зеленчуци, в някои случаи и с домати. Те са силно белтъчна храна и не трябва да се консумира повече от 50 грама на прием. Предварителната им преработка, като накисване, в някои случаи и покълване, ги прави лесно усвоима храна, която удовлетворява всички нужди от белтъчнини, мазнини и въглехидрати. Препоръчително е, но не и задължително, да се консумират един вид ядки или семена.

Зърнените и бобови храни могат да се комбинират помежду си. Тези комбинации доставят пълноценен белтък, който напълно замества месото. Комбинацията от зърнени и бобови храни е много подходяща за хора, които преминават към вегетарианство. Най-лесно усвоимите за организма зърнени храни са безглутеновите храни – просо, ориз, елда, киноа, амарант, царевица. В много случаи организмът трудно преработва глутена. При различни хронични заболявания е препоръчително да се консумират само безглутенови храни. Зърнените и бобови храни се комбинират най-добре с кореноплодни зеленчуци като моркови, червено цвекло, зеле, гулия, ряпа и други.

За да подобрим здравословното си състояние и за да извлечем максимална полза от храната, е добре първо да пречистим организма си, след което да се бъдат спазвани правилните комбинации от храни.

Imasmi web loading