Здраве, Красота

Как правилно да определиш твоя тип кожа?

08:45, August 06, 2020 | От New Me

                Как правилно да определиш твоя тип кожа?

А също и как да се грижиш за кожата си според нейния тип?

Повечето хора си мислят, че кожата им може да е само суха, мазна или нормална. Но реално грешното определяне на типа кожа може да доведе до доста проблеми с нея, защото води и до неправилна грижа. А това вече е предпоставка за дискомфорт и кожни проблеми.

Затова ви подсказваме как да се ориентирате правилно кой е вашият тип кожа и как е най-добре да се грижите за нея.

Суха кожа

Специфично за сухата кожа е, че порите не са толкова изразени като при други типове кожа. Освен това е склонна към зачервявания, белене, липса на еластичност, не чак толкова сияен тен, както и по-видимо очертаване на някои бръчици. Причините за засилването на сухотата при кожата могат да са най-различни - включително генетични, възраст, хормони, козметика, излагане на слънце или вятър, вземането на дълги горещи душове.

За да намалите сухотата и дразненето на кожата, може да направите някои неща. Заложете на подхранваща и хидратираща козметика, не дръжте прекалено високи температури в дома си, не излизайте навън, без да сте предпазили кожата си с подходящ крем, ограничете търкането на кожата и дългите горещи душове.

Мазна кожа

За нея са специфични по-разширени пори, наличието на черни точки или пъпчици, както и омазнени участъци. В някои случаи, състоянието на този тип кожа може бързо да се влоши, особено ако са налице хормонални проблеми, излагане на стрес, стоене на високи температури, както и при влага. При тийнейджърите също е силно изразен проблемът с по-мазната кожа.

Затова и правилната грижа в този случай е особено важна. Подхождайте внимателно към кожата, почиствайте я с нежни движения и щадяща козметика, мийте я не повече от два пъти на ден и когато сте се изпотили значително. Ако имате проблем с пъпките, не е препоръчително да ги стискате, защото може да им е необходимо повече време, за да зарастнат.

Смесена кожа

Тя е комбинация от двата вида, описани горе. В някои участъци кожата е суха, а в други - омазнена (например челото и носа). Също така може на места да се появят пъпчици, черни точки или разширени пори. Това налага и третирането по по-специален начин. За сухите участъци заложете на хидратиращ крем, избягвайте да се къпете с твърде гореща вода или да търкате силно кожата, не стойте прекалено дълго на слънце и вятър без защитни продукти. Мазните участъци измивайте не повече от два пъти на ден с подходяща козметика.

Нормална кожа

Като цяло, това е мечтата на всеки - кожа без видими и разширени пори, с красив тен, без усещане за сухота, дразнене, зачервания, без почти никакви несъвършенства. Това обаче не значи, че не трябва да полагате грижи за нея. Пазете я от вредните въздействия на средата, в която живеете - слънце, мръсен въздух, вятър. Почиствайте я нежно и използвайте подхранваща козметика.

Чувствителна кожа

При нея често се усеща дискомфорт като зачервяване, парене, сърбеж, дразнене, сухота. Затова трябва да полагате повече грижи и да я предпазвате от всякакви възможни дразнители. Не стойте дълго на силно слънце, особено без защита, пазете я от вятър и замърсен въздух. Задължително използвайте медицинска козметика, като следите как реагира кожата ви на отделните продукти. Тъй като е по-чувствителна, към голяма част от тях могат да възникнат слаби или силни реакции. Съответно се ориентирайте към тази козметика, която не дразни допълнително кожата ви. 

Imasmi web loading