Как високата музика ни прави по-продуктивни?

Автор: New Me

12 Февруари 2020

Ново проучване от Италия установи, че слушането на музика по време на упражнения може да ви разсее и да направи тренировките по-полезни. Изследователите открили, че тези, които слушат музика, докато тренират, изпитват най-високия сърдечен ритъм и също възприемат тренировката си като по-малко трудна.

За да разберат как музиката влияе на тренировките на хората, изследователи от Италия оценили жени, участвали в дейности за издръжливост, като ходене, джогинг или колоездене, и тренировки с висока интензивност, като вдигане на тежести или използване на преса.

Жените се упражнявали при четири условия: без музика, с бавна музика, с доста висок темп музика и изключително бърза музика с висок BPM (удари в минута). Учените измерили сърдечната честота на жените по време на тренировките им и впоследствие ги питали как се чувстват да се упражняват на различните видове музика.

Така било открито, че тези, които слушат музика с високо темпо, изпитват най-високия сърдечен ритъм и също възприемат тренировката си като по-малко трудна. Тези ефекти са най-забележими при тези, които изпълняват тренировки за издръжливост, като ходене или бягане, в сравнение с тези, които участват в упражнения с висока интензивност. „Резултатите показват, че по-вероятно е благоприятното въздействие на музиката да се наблюдава при упражнения за издръжливост. Следователно музиката може да се счита за важен инструмент за стимулиране на хората, занимаващи се с физически упражнения с ниска интензивност “, посочват изследователите в доклада.

„Музиката може да помогне на хората да се наслаждават повече на тренировките си и да действа като мотивационен инструмент за хората да стигат повече до фитнеса и да завършат тренировките си“, казва Джошуа Слиш, физиолог в Северозападния университет.

Предишни изследвания показват също, че музиката има дълбоко въздействие върху ума и тялото.

Проучване от 2017 г. установило, че музиката може да увеличи продължителността на тренировката. Друго проучване от 2019 г. показва, че музиката ни кара да се наслаждаваме повече на тренировките си, а проучване от 2006 г. открило, че докато слушат бърза и силна музика, хората, които се движат по бягащи пътеки, тичат по-бързо и по-дълго.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща