Здраве

Каква е връзката между зехтина и сърцето?

10:20, April 14, 2020 | От New Me

                Каква е връзката между зехтина и сърцето?

Учените отговарят...

Отдавна е известно, че средиземноморската диета е една от най-здравословните като цяло. Сега изследванията дават нова светлина върху начините, по които един от основните компоненти на диетата - зехтинът - помага за укрепване на здравето на сърцето.

Изследователите представят своите открития, които показват, че консумацията на повече от 1/2 супена лъжица зехтин на ден понижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 15 процента, а рискът от коронарна болест на сърцето - с 21 процента. 

Ползите от зехтина за здравето са добре установени, според д-р Бенджамин Хирш, директор по превантивна кардиология в болницата за сърдечни заболявания Sandra Atlas Bass в Нортвил, Ню Йорк. „Зехтинът е прост начин да замените нездравословните, наситени и трансмастни киселини от животински мазнини с източник на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и подобряват холестерола“, казва Хирш и допълва: „Той е свързан и с подобрена съдова функция, сърдечно здраве и по-нисък риск от заболявания.“

Мазнините на животинска основа като маргарин, масло, млечни мазнини и майонеза са по-малко здравословни от зехтина, когато става въпрос за поддържане на здравето на сърцето. Интригуваща подробност, разкрита в новото проучване, показва, че зехтинът не е единственото масло, което съдържа тези ползи. Хирш казва, че изследователите са забелязали и положителни връзки с други растителни масла, като царевично или шафраново, въпреки че са необходими още изследвания, за да се потвърди влиянието на растителните масла върху здравето.

Доброто здраве на сърцето включва също физическа активност, балансирана диета и в идеалния случай посещения при лекар профилактично.

Imasmi web loading