Здраве

Какви са ползите от сода и лимон?

09:06, April 05, 2021 | От New Me

                Какви са ползите от сода и лимон?

Толкова много в само два продукта. А ползите ще си останат!

Комбинацията от сода за хляб и лимонов сок има редица ползи за здравето, включително способността за детоксикация на тялото, балансиране на нивата на рН, подобряване на храносмилането, засилване на имунната система, подпомагане на здравето на сърцето, защита на кожата, заздравяване на черния дроб и подпомагане на предотвратяването на хронични заболявания.

Има безброй здравни средства, които придобиха популярност през последните години, но използването на сода за хляб и лимон датира от десетилетия. Сами по себе си тези две съставки имат много здравословни ефекти, но когато се комбинират, могат да окажат още по-впечатляващо влияние върху цялостното ви състояние. Като начало, сокът на прясно изцеден лимон е с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти и е тясно свързан със здравето на имунната система и диуретичните ефекти върху организма. Лимоните съдържат високи концентрации на минерали и витамини, което прави този сок, въпреки тръпчивия вкус, изключително популярен в готвенето и алтернативните лекарствени средства.

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, технически може да се счита и за лекарство, въпреки множеството си кулинарни приложения. Алкализиращият ефект на содата е добре известен, поради което хората го използват при различни лечения за киселинни състояния като храносмилателни проблеми, киселини в стомаха, за да намалят риска от ацидоза. Содата може да помогне за алкализиране на организма.

Ако решите да опитате тази комбинация в ежедневието си, може би е добре да се консултирате с лекаря си първо. Тя може да взаимодейства с други лекарства и може да не се препоръчва за всички.

Рецепта: сода и сок от лимон
Можете да направите отвара от сода за хляб и лимонов сок, като добавите чаена лъжичка сода и сока от половин лимон към чаша минерална вода. За най-добри резултати, не забравяйте да пиете това на празен стомах сутрин, за да можете да се наслаждавате на ефектите през целия ден! Опитайте се да не пиете тази отвара непосредствено преди хранене, защото няма да може да действа толкова бързо върху тялото и няма да бъде толкова ефективна.

Предимства на содата и лимоновия сок
Ползите от пиенето на сода и лимонов сок включват по-добра метаболитна функция, по-балансирани нива на рН, по-здрави черва, по-нисък риск от хронични заболявания, подобрено здраве на сърцето и по-силна имунна система, наред с други ползи.

Балансирани нива на pH
Хората често пренебрегват значението на намаляването на нивата на киселина в организма, но поддържането на балансирано рН е от решаващо значение за цялостното здраве. Натриевият бикарбонат е известен като алкализиращ агент, който може да понижи нивата на киселина, намалявайки вероятността за стомашни киселини и лошо храносмилане, но също така поддържа тялото на алкално ниво, което затруднява болестите и патогените да се задържат в тялото. Това е потвърдено в проучване, проведено от д-р Бевърли Бът, Университета на Вирджиния, САЩ. Също така, лимонената киселина в лимоните всъщност има алкализиращ ефект, след като се усвои!

Грижа за кожата
Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, лимоновият сок е напитка с високи нива на  антиоксиданти. Високите количества антиоксиданти и лимонена киселина могат да намалят оксидативния стрес и да предотвратят отрицателните ефекти на свободните радикали в организма. Това е особено добро за кожата и може да забави признаците на стареене, да намали появата на слънчеви петна и бръчки и да даде на кожата ви здрав блясък.

Отслабване
Няма пряка връзка между използването на сода и лимонов сок и загуба на тегло, но има доказателства, че содата може да осигури повече енергия и издръжливост по време на тренировки. Тази увеличена енергия и ежедневна активност след това дават тласък на метаболизма дори и в периоди на почивка между тренировки. Въпреки че загубата на тегло би била вторичен ефект, все пак е възможно да помогнете на вашите усилия за отслабване с тази отвара.

Почистващи свойства
Лимоновият сок отдавна е известен като диуретично вещество и е в състояние да стимулира организма да уринира, като по този начин изхвърля излишните токсини, соли, мазнини и вода. Това е много добра новина за бъбреците, тъй като така може да се намали стресът и натискът върху тези органи и да се гарантира, че тялото ви поддържа ниско ниво на токсичност. Освен това, изследване, цитирано в списанието BMC Urology, предполага, че лимоновият сок има защитно действие срещу уролитиаза, което представлява образуването на твърди вещества и камъни в пикочния мехур и пикочните пътища. 

Стоматологични грижи
По традиция много хора използват тази комбинация за избелване на зъбите, но абразивният характер може да бъде вреден за зъбите. Първоначално може да намали оцветяването на зъбите и да понижи нивата на киселинност в устата, но има по-безопасни начини от използването на тази отвара като паста за зъби.

Подобрено храносмилане
Комбинацията от сода и лимонов сок действа като прекрасен антиацид и е известно, че бързо намалява симптомите на лошо храносмилане, подуване, спазми и киселини. Чрез предотвратяване на възпаление в червата, което е критичен елемент на имунната система, лимонов сок и сода за хляб могат значително да засилят здравето на червата ви. Едногодишно проучване на Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк показа, че при пациенти подобрява и мускулната сила на долните крайници.

Здраве на сърцето
Изследванията показват, че вода, смесена със сода за хляб, може да помогне за регулирането на нивата на „лошия“ холестерол и да подобри нивата на HDL холестерола. Това намалява шансовете ви за атеросклероза и по този начин намалява риска от инсулт и сърдечен удар.

Imasmi web loading