Какви са здравословните тенденции през 2019? (1 част)

Автор: New Me

14 Март 2019

Диетите, здравословното хранене и ползите от нещата, които ядем са теми, които скоро няма да спрат да вълнуват хората, даже напротив. Затова се запитахме какви са тенденциите през тази година. Храненето на растителна основа е една от тях, която няма да изчезне. Смята се, че основен двигател е гъвкавият начин на хранене, който позволява добавяне на още и още храни на растителна основа. 

Опциите, които позволяват на хората да се хранят с повече растителни продукти, без да станат вегетарианци, са тенденция, която набира все по-голяма сила, казва Патриша Банън, доктор на частна практика в Лос Анджелис. Изборът на храни засяга и състоянието на планетата. Сега повече от всякога хората се интересуват от това откъде идват храната им и какво е необходимо, за да се хранят здравословно, казва още Банън.

Ето и какви са хранителните тенденции, които се очаква да ни вълнуват през тази година:

Храни с пробиотични бактерии за по-добро здраве на червата

Тук вариантите не са само и единствено кисело мляко. Можете да заложите на кефир, комбуча, квас. Научаваме все повече и повече за ползите от здравословния микробиом, обяснява доктор Саманта Касети. Микробиома е общността на бактериите в червата, които могат да играят роля в развитието на заболявания като диабет, екзема, рак и депресия, според Центъра за генетични науки в Университета на Юта.

Храни с устойчиви ползи 

Или другояче казано - храни, от които може да се възползва планетата, а не само тялото на човек. Все повече компании в сферата залагат на опазването на природата и подпомагане на социални въпроси. Компания Rebbl, например, наема работници и дарява 2,5% от нетните си продажби, за да намали риска от експлоатация и трафик на хора.

И не забравяйте за яйцата, получени по устойчив начин. Кокошките на Vital Farms могат да се хранят свободно и това пази пасищата здрави и означава, че вредните химикали не са необходими. "Това е победа за животните, победа за околната среда и победа за любителите на яйца, защото такива яйца имат повече витамини и минерали, отколкото яйцата, произведени по други начини", обясняват производителите.

Суперхрани, когато сте в движение

Сега е по-лесно от всякога да се храните здравословно, когато бързате. В повечето големи магазини има вече цели щандове, посветени на здравословните храни. На пазара все повече традиционни продукти намират своите здравословни заместители. Така хем ни е вкусно, хем се грижим възможно най-добрите съставки да попадат в тялото ни. 


Нови млека на основата на растенията 

Търсите растително мляко? Вашите възможности сега включват много повече от бадемово и соево мляко. От банан до коноп, лешник, овес и ленено мляко, продуктите вече съществуват, за да задоволят почти всички диетични предпочитания и нужди. Някои от тях  са свободни от много от осемте най-големи алергени, които обикновено присъстват в по-традиционните млека като бадем или соя. За лесно достъпен източник на протеини, изберете мляко, богато на калций. 

Иновативни млечни продукти, които всъщност не са млечни

Храната за хора със специфични хранителни нужди в момента е в изобилие. Това включва млечни продукти без лактоза и не говорим само за мляко. Само трябва малко да се разтърсите из магазините за здравословни храни и ще видите колко добри алтернативи вече се предлагат. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща