Какво е кетогенната диета?

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

17 Януари 2018

Ако сте попадали на израза кетогенна диета, но не сте разбрали съвсем какво представлява тя, ето малко повече информация. Най-общо, това значи нисковъглехидратна диета (като диетата на Аткинс). Идеята на този тип диета е да си набавите повече калории от протеини и полезни мазнини, а да ограничите тези от карбохидратите. 

Вижте още: Изчисти мазнините!

Ето и как действа. Когато ядете по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, тялото започва да изразходва гориво (кръвна захар), което бързо може да си набави. Обикновено това отнема 3-4 дни. След това започвате да разграждате протеини и мазнини за набавянето на енергия, което пък води до загуба на излишни килограми.

Обикновено към такава диета прибягват хора, които искат да свалят килограми, но тя е много подходяща и при различни заболявания, като епилепсия или проблеми със сърцето.

Вижте още: 5 психологически причини, които ни пречат да отслабнем

Кетогенната диета може да ви даде по-добри резултати за период от 3-6 месеца в сравнение с други диети, защото изразходва повече калории при превръщането на мазнините в енергия отколкото на въглехидратите. Също така диета, по-богата на протеини и полезни мазнини, ще ви засити по-добре и няма да посягате към допълнителна храна толкова често.

Имайте предвид, че тази диета не е най-добрият вариант за хора с хронична констипация, понижена кръвна захар и по-сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт.

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща