Какво отне на жените Ислямската революция?

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

27 Март 2019

Дори да не знаете много подробности около тези събития, вероятно сте чували за Ислямската революция в Иран. През 1979 г. тя слага край на монархията в страната, но с нея свършват и доста други неща. Отива си цяла една епоха на бърз напредък и развитие, а на жените се отнема наистина много.

От имащи свободен достъп до светско образование, професия, носене на бански, да подбират дрехите си и дори да ходят на протест, днес животът на иранските жени е подчинен в огромен процент на шериата, а онези, които имат право да изразяват себе си, са единици и срещат силен отпор. 

И дори дребни забавления като ходенето на футболен мач се превръщат в огромно препятствие пред жените на Иран. Някои ислямски духовници даже стигат до крайности, като пропагандират, че гледането на футбол от жените било грях.

И докато за дамите в страните, подвластни на шериата, забраните и опасностите остават страшно много, нека обърнем поглед към Иран преди Ислямската революция. Когато жените бяха също толкова хора като мъжете...

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща