Какво прави връзката между човека и кучето толкова специална?

Автор: New Me

06 Април 2020

Какво прави връзката между хората и кучетата толкова изключителна? Може ли нашите домашни любимци да изпитат любов, както и ние?

Някога психолозите отричаха идеята, че животните могат да се чувстват по начина, по който хората го правят, но сега резултатите може да са се обърнали. Ето защо...

Нова книга от автора Клайв Уин, основател на науката за кучешка научна колаборация в Аризонския държавен университет, твърди, че връзката между куче и човек е едно от най-значимите междувидови партньорства в историята.

Авторът на книгата „Кучето е любов: защо и как вашето куче ви обича“ започва изследванията си по тази тема в началото на 2000-те. Подобно на своите връстници, той смятал, че приписването на сложни емоции на кучетата не е съвсем рационално. Това обаче лека-полека се променя, а Уин казва в интервю: „Мисля, че идва момент, в който си струва да бъдете скептични към вашия скептицизъм.“

През последните две десетилетия кучешката наука се радва на възраждане на идеята за интелигентността на кучетата.

Много заглавия, като „Геният на кучетата“ от Брайън Харе, твърдо подкрепят убеждението, че кучетата всъщност са невероятно бдителни и възприемчиви. Уин твърди, че не е само това, което прави кучетата толкова специални. Разковничето е любов.

Кучешкият психолог заявява, че за разлика от разбирането на делфините за граматиката или способността на вълците да следват човешки знаци, кучетата не са показали значителни способности, определящи интелигентността им. Той предполага, че именно „хипер-общителността“ на кучетата ги прави изключителни. С други думи, тяхната любов към нас хората е това, което ги прави толкова състрадателни.

Освен това учените са доказали, че окситоцинът, хормон, който запечатва емоционални връзки между хората, също е отговорен за междувидови връзки между кучета и хора. Тезата се изяснява в скорошно проучване на Такефуми Кикусуй от японския университет в Азабу. Изследванията на Кикусуй показват, че когато хората и кучетата им се вглеждат в очите, нивата на окситоцин се повишават, подобно на ефекта, наблюдаван между майките и техните бебета.

През 2009 г. генетикът от UCLA Бриджит фон Холд прави изненадващо откритие. Тя открила, че кучетата имат мутация в гена, отговорна за синдрома на Уилямс при хората. Уийн обяснява: „Основното нещо за кучетата, както и за хората със синдром на Уилямс, е желанието да установят близки връзки, да имат топли лични отношения - да обичат и да бъдат обичани.“

Освен това тестването на поведението е един от най-сигурните подходи, които дават представа за реалната природа на кучетата. Например, в тест изследователите използвали въже, за да отворят входната врата на кучешкия дом и поставяли купа с храна на равни разстояния от стопанина. Това, което показа този тест, е, че първоначалният инстинкт на животното е първо да тръгне към своя човек.

Освен това магнитният резонанс показва, че мозъкът на куче реагира на похвала толкова много или дори повече от храната. Това доказва, че нашите кучета ни обичат повече, отколкото обичат храната. 

Науката ще помогне на изследователите да открият точното време, когато е настъпила решаващата мутация към гена, който контролира синдрома на Уилямс. Според Уин това се е случило преди 8 000 - 10 000 години, когато хората започнали редовно да ловуват заедно с кучета. Авторът твърди, че тези открития са важни поради тяхното отражение върху хуманното отношение към кучетата.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща