Какво се случва, когато гледаме друг в очите за 10 минути?

Автор: New Me

09 Април 2019

Казват, че очите на човек са прозорец към душата му. Ако се вгледаме в очите на другия човек за по-продължително време, може да се случи нещо наистина невероятно. И не го твърдим ей така, проучване го доказва.


Италианският психолог Джовани Капуто е провел проучване в Университета на Урбино, за да разбере какво се случва в човешкия мозък, когато двама души се взират в очите на другите дълго време.

Той и екипът му набират 40 здрави възрастни и ги разделят на 2 групи. 20 били събрани по двойки и заведени в стая със слаба светлина. Трябвало да гледат в очите на другия за около 10-ина минути. Останалите 20 участници в прочуването били поканени да фокусират очите си върху празна стена. Нито един от участниците не е бил информиран какво правят изследователите.

След това всеки участник попълнил въпросник. Оказва се, че хората, които са гледали в очите на някой друг за продължителен период от време, са имали симптоми като усещането за откъсване от телата им, прекъсване на връзката с реалността, промени във възприятието на звука и цветовете и загуба на представа за времето.

Още по-интересно е, че са преживели халюцинации. 90% от участниците съобщават, че са видели смяна на лицето на другото лице през този период от 10 минути. Някои видели в другия чудовище или животно. Други твърдят, че видели лицето на приятел или член на семейството и дори собственото си лице.

Каква игра играе мозъкът ни с нас?

Д-р Капуто няма категоричен отговор на въпроса защо са се случили халюцинациите, но предполага, че това вероятно се дължи на сетивната липса, на паузата в използването на другите ни сетива. Находките съвпадат с предишно проучване, което разкрива, че когато се взираме в обект за продължителен период от време, ние сме склонни да изпитваме чувство на откъсване от реалността. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща