Диети, Здраве

Какво се случва с тялото, ако не ядете плодове и зеленчуци?

10:51, December 17, 2020 | От New Me

                Какво се случва с тялото, ако не ядете плодове и зеленчуци?

Ето защо не трябва да пропускате да си хапвате от тях всеки ден

Няма човек, който да не знае колко полезно е да се ядат плодове и зеленчуци, за да снабдим тялото си с достатъчно витамини и други полезни вещества. Въпреки това обаче, улисани в задачи и работа, понякога пропускаме да си хапнем здравословно през деня. Ето какво обаче се случва с тялото ни, ако го лишаваме от плодове и зеленчуци прекалено често.

Онкологични заболявания

Вярно е, че няма храна, която гарантирано да ви предпазва от ракови заболявания, но редица проучвания доказват, че начинът на живот оказва огромно влияние за отключването на редица болести, включително онкологични. Затова и правилното хранене е ключов фактор тялото ви да е по-здраво и силно. Без плодове и зеленчуци се лишавате от страшно много необходими на организма ви вещества. 

Високо кръвно налягане

За хората с хипертония е абсолютно задължително да ядат плодове и зеленчуци всеки ден. Доказано е, че храните, богати на калций, калий и магнезий, могат да действат отлично за контролиране на високото кръвно. Дори все още да нямате проблем с кръвното обаче, не пропускайте да се храните правилно, за да не отключите такъв. 

Проблеми със сърцето

Както вече споменахме, липсата на плодове и зеленчуци може да доведе до високо кръвно налягане, а нездравословната диета - до излишни килограми. Всичко това натоварва сърцето и с времето може да доведе до повишен риск от инфаркт или други сърдечни проблеми. Проучвания показват, че за хората, които включват в менюто си плодове и зеленчуци всеки ден, има 30% по-нисък шанс да развият проблем със сърцето.

Храносмилателни проблеми

Дневната препоръчителна доза фибри, за да функционира стомашно-чревният тракт добре, е между 25 и 40 грама, в зависимост от това дали сте жена или мъж. Изследвания обаче показват, че хората приемат поне двойно по-малко от тези количества. Това означава, че могат да възникнат различни проблеми като хронична констипация, стомашни болки, гастрит и други.

Затлъстяване

Рискът от излишни килограми и затлъстяване при недостатъчното ядене на плодове и зеленчуци идва по две линии. Едната вече я споменахме по-горе - затрудненото и проблемно функциониране на стомаха. А другата е в заместителите, които използваме в менюто си, вместо здравословните храни. Липсата на плодове и зеленчуци може да ви накара да посегнете към доста по-вредни храни, които водят и до качване на тегло.

Риск от диабет

С повишеното тегло и вредните храни естествено идва и по-високият риск от отключване на диабетно състояние. Нищо не е толкова полезно за хапване през деня като плодове и зеленчуци, а изборът на далеч по-малко здравословни храни крие и своите рискове, така че бъдете много внимателни към какво посягате, когато сте гладни.

По-бързо състаряване

Едва ли е нужно да ви обясняваме, че здравето и красотата ви са много свързани. Ако не приемате достатъчно витамини и фибри, съответно и тялото ви ще започне да губи по-бързо от младостта и красотата си. Състоянието на кожата ви видимо ще се влоши, а косата и ноктите ви ще добият лош вид.  

Депресивни състояния

Може и да ви звучи странно, но храната, която приемаме, също може да влияе на начина, по който се чувстваме. По много причини. Първо, когато не сме здрави и изпитваме различни проблеми, причинени включително от неправилно хранене, това неминуемо действа и на емоционалното ни състояние. Второ, ако качваме килограми или губим красотата си заради лоша диета, няма как това да не ни тласне поне малко към депресивни състояния. Така че, ако искате да сте здрави и отвътре, и отвън, не забравяйте да хапвате достатъчно плодове и зеленчуци всеки ден. 

Imasmi web loading