Здраве

Какво се случва с тялото ни, ако прекараме дори само ден сами?

20:22, February 27, 2019 | От New Me

                Какво се случва с тялото ни, ако прекараме дори само ден сами?

Доста неочаквани резултати

Ако някога решите да прекарате цял ден сами, най-вероятно ще усетите множество положителни страни. И все пак, това може да има и някои негативни последици.

Така че преди да изключите телефона си, да откажете плановете си и да се установите за известно време насаме със себе си, помислете защо го правите. "Ключът е да се настроите на лично чувство за свързаност", казва Мониша Васа, съосновател и клиничен съветник на The Mental Health Collective. Ако имате нужда от известно време за себе си, продължете напред. Но ако установите, че всъщност се изолирате, може да се наложи по-внимателен поглед. "Най-важното е да разберем нашите уникални темпераменти, модели и уязвимости и да търсим подходяща подкрепа и лечение", казва Васа. Ако смятате, че искате да сте сами поради безпокойство или депресия, например, търсенето на помощ от терапевт може да бъде чудесен начин да се почувствате по-добре, преди проблемът да излезе извън контрол.  

Винаги е добре да останете сами, ако това е, което искате да направите. Но имайте предвид и важността на общуването, както и времето за свързване с другите. Ето няколко неща, които могат да се случат, ако не си взаимодействате с други хора за един ден, според експерти.

1 Ще се почувствате освежени психически

Като вземете един ден за себе си, може да забележите, че след това се чувствате по-малко стресирани, благодарение на факта, че сте изключили другите за известно време. „Ние непрекъснато се бомбардираме с информация“, казва д-р Джошуа Клапов, клиничен психолог. „Приятели, колеги, телевизия, компютри. Прекарването сами само на един ден ви позволява да премахнете част от тази свръхстимулация и в основата си давате на преработващата част от мозъка възможност да се отпуснете".

2 Можете да бъдете по-раздразнителни

Ако изберете ден без да говорите с никого, може да забележите и по-високо ниво на раздразнение след това.  „Постоянното взаимодействие с другите позволява на мозъците ни да се адаптират към поведението на другите”, казва терапевтът д-р Стейси Спрингстън. "Но след периоди на изолация може да забележите повишена чувствителност към определени поведения." Не е краят на света, ако се чувствате раздразнителни или не искате да имате дълъг разговор. Но ако високите нива на дразнене се превърнат в проблем в живота ви, общуването по-често може да бъде голяма помощ.

3 Ще се чувствате повече в настроение със себе си

 „Прекарваме голяма част от деня си, като се фокусираме върху всичко друго, освен върху телата ни”, казва д-р Клапов. „Ние сме толкова свързани с други хора и с други социални отговорности, че не можем да забележим неща като нашата поза, колко седим, кога сме наистина гладни, кога сме наистина сънливи. Да бъдеш сам ни позволява да обърнем внимание на това, от което се нуждае тялото ни, без да се разсейваме.

4 Може да се почувствате по-креативни

„Когато сме заедно с другите, ние се придържаме към мислите, представяме идеи и отблъскваме мечтите и творческото мислене“, казва д-р Клапов. Но да бъдеш сам, дори и за един ден, може да помогне да рестартираме креативността си. "Да бъдеш сам позволява на нашите умове да се освободят за определен период от време", казва д-р Клапов. „Идеите могат да излязат на повърхността без ограничения, мислите могат да дойдат в нашето съзнание, без да се тревожим да пропуснем нещо - ние даваме на нашите мозъци шанс да избягаме.” И това наистина може да предизвика творчеството да се завърне в ежедневието ни. 

5 Може да се чувствате по-малко уверени

Докато самочувствието ви няма да падне след един ден, ако редовно се изолирате - или пропускате срещи с приятели - то може да започне да оказва влияние. „Може да възникне отрицателен разговор, задълбочаване на изолацията и депресивни симптоми“, казва терапевтът по психично здраве Динуша де Силва-Караско. Това обаче е нещо, което можете да подобрите, за да сте в състояние да бъдете по-независими и устойчиви, дори когато сте сами. Става дума само за балансиране.

6 Можеш да се чувстваш по-тревожен


Разбира се, това не означава, че не можете да прекарвате времето си самостоятелно, ако имате безпокойство, но че излизането и общуването, когато сте загрижени, може да ви помогне да се почувствате по-добре. "Прекомерната тревожност носи със себе си физиологичните симптоми като намален апетит, безсъние, главоболие, други соматични оплаквания", казва де Силва-Караско. 

7 Ще бъдете по-добри при взимането на решения

„Прекарването на деня сами може само да ви помогне да се докоснете до своите ценности, нужди и приоритети”, казва психотерапевтът д-р Хелен Одески, автор на „Стоп от безпокойство от спирането“. И това може да доведе до умствена яснота, което може да означава по-лесно вземане на решения, казва тя. 

Imasmi web loading