Какво ще покаже Англия на Европейския съюз?

Автор: New Me

19 Юни 2017

Преговорите на Великобритания с Европейския съюз за излизането на страната от блока ще започнат днес. Очаква се Англия да напусне Съюза в края на март 2019 г. - две години след като стартира официално процедурата по излизането на 29 март тази година. Един вид да покаже среден пръст на Стария континент, ама не точно...

Има жестове, които просто не се нуждаят от думи. И това са онези жестове, които казват всичко много, ама много красноречиво. И ако в много страни да покажеш среден пръст е (може би) най-обидният жест, то за англичанието не е така. Във Великобритания залагат на леко изменения вариант на V или „Знака на победата“.

За ориентир – едно време сър Уинстън Чърчил ползва традиционния жест на победата, като вдига показалеца и средния пръст, леко разтворени, сочещи нагоре, така че двата пръста образуват буквата V, освен че вътрешната им част е обърната към който гледа. Та най-обидният жест в Англия е нещо сходно – пръстите пак образуват V, но вътрешната им част е обърната към който показва знака, освен и че дланта с разтворените пръсти е вдигната най-много до нивото на очите си. Този жест е известен като up yours.

Но да видим откъде произлиза жестът, който Англия на практика ще покаже на Европейския съюз. С уговорката, че говорим за легенда, която не е потвърдена от исторически факти. Но сама по себе си е доста интересна.

Всичко започва през 1415 г. по време на битката при Аженкур. Победата на англичаните и уелсците се дължи на едно доста специално оръжие - „английски дълъг лък“ или „уелски дълъг лък“. Това оръжие всъщност било използвано за лов, но бойците бързо се усетили колко е ефикасно и го използват още по време на Стогодишната война между Англия и Франция. Очевидно то било толкова успешно, че французите отрязвали показалеца и средния пръст на пленените английски войници, за да не могат повече да използват лъковете си.

И идваме на въпроса с жеста. В битката при Аженкур англичаните вдигали двата си пръста, за да дразнят французите и да им покажат, че са си на място...Естествено, има спорове по темата – историците не вярват, че французите са пускали пленените английски войници с отрязани пръсти, а не са ги убивали. Но все пак се допуска, че с няколко се е случило именно така, един вид за назидание. Каквато и да е конкретната истина, жестът е останал и до днес. И е доста обиден.

Та така....най-вероятно Великобритания ще покаже на Европейския съюз именно този жест, леко изменения Знак на победата. Но едно е сигурно, англичаните са джентълмени.

Вижте още:

Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат'риал...

Няма такива сватби!

Как да стопите ледовете във всеки разговор?

Никога не правете това след раздяла!

 


* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща