Любопитно

Какво символизират Олимпийските кръгове и цветовете им?

10:01, December 07, 2020 | От New Me

                Какво символизират Олимпийските кръгове и цветовете им?

Ще ви е интересно да научите

Освен всичко друго, отиващата си 2020 година ни лиши и от така чаканите Олимпийски игри в Токио. Това обаче не ни пречи да си мислим за олимпиадата и за любопитните детайли около нея.

Например какво точно символизират петте преплетени кръга в логото на Игрите и защо са подбрани именно тези цветове за тях? Всъщност, това е един изключително интересен въпрос, на който ще ви е интересно да научите отговора, ако вече не го знаете.

Олимпийските кръгове са създадени през 1912 г. от французина Пиер дьо Кубертен. Той бил дребничък на ръст мъж - едва около 1,60 м, но впечатлявал всички с визионерството си и своите прогресивни действия. Макар и роден в аристократично семейство, вярвал в ценностите на третата Френска република - свобода, равенство, братство. Запален по спорта още като млад, той направил всичко по силите си в образованието на децата да бъде включена и физическата активност.

Едва на 25 години, Дьо Кубертен бил един от основните двигатели на образователната реформа във Франция. Мечтата му била да възкреси Олимпийските игри, водещи началото си от Древна Гърция. В продължение на години той представял идеята си и търсел съмишленици, а енергията и умелото му говорене обезоръжавали всеки. Така през 1894 г. било прието предложението му за подновяване на епичните Олимпийски игри. Разбира се, първите били тематично организирани в Атина през 1896 г., а следващите - в Париж през 1900 г.

Първоначално Пиер дьо Кубертен се противопоставял на участието на жените в Олимпиадата, но както виждаме, тези предразсъдъци били превъзмогнати с годините, а все повече атлети и спортове намирали своето място в Игрите.

Но да се върнем на емблематичното лого с петте преплетени кръга и символиката им. Те представлявали всички краища на света или петте континента (Америка се брои като един, а не два отделни), от които идват състезателите, за да преборят сили.

А символът на Олимпиадата - петте кръга, си има и своите цветове. Те са синьо, жълто, черно, зелено и червено на бял фон. Идеята е, че всяка една държава има един или повече от тези цветове в националния си флаг. 

На нас ни остава само да се надяваме, че през 2021 година ще имаме възможността да изживеем великата емоция на Олимпийските игри и да подкрепяме любимите си спортисти. 

Imasmi web loading