Какво ви очаква в любовта: български народни гадания

Снимка на Pexels от Pixabay

Снимка на Pexels от Pixabay

29 Март 2019

Любовта е една от вечните теми, които вълнуват човечеството от зората на времето. Историята познава много странни и невъобразими начини, по които хората са се опитвали да предвидят и предскажат предстоящите събития в личния си романтичен живот. По българските земи също са се зародили и просъществували внушителен брой такива, като например...

На 1-ви януари неомъженото момиче изхвърля остатъците от новогодишната трапеза на двора или сметището и наблюдава какво животно ще се доближи до тях. Ако дойде птица – значи на момата предстои да срещне любовта си през тази година. Ако ли пък дойде куче или котка – тя ще продължи да момува.

Друго гадание, свързано с изхвърлянето на боклука, гласи, че момите за женене могат да разберат името на бъдещия си съпруг като станат рано сутринта, излязат да хвърлят боклука и чакат навън, докато чуят някакво мъжко име. Първото чуто име ще бъде името на техния възлюбен.

Момичето взима три стръка коприва, връзва ги с червен конец и нарича всеки един от тях с различно мъжко име. На следващия ден тя моли някоя своя приятелка да избере един от стръковете и нейният избор показва най-пододящия избраник.

Наричането се е правило също с глави стар чесън. Момата нарича три глави с три мъжки имена и следи коя глава ще покълне първа. Която покълне – това е името на нейния избраник. Ако не покълне нито една, значи я очаква лош късмет в любовта.

Ако пък момата сънува червен конец, червена дреха или пръстен, значи на нея скоро й предстои любовна среща.

Момичето взима два различни конеца, усуква ги и ги пали, така че да горят отдолу нагоре. Ако изгорят бързо и докрай – значи скоро ще има сватба или годеж. Ако огънят изгасне, преди да са изгорели целите конци – значи това няма да се случи.

Някои моми са гадаели за бъдещия си любим и по мартеницата. Когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало дръвче, те оставят мартеницата си под голям камък и се връщат да я видят отново чак наесен. Ако тогава по мартеницата има мравки, това е лошо предзнаменование – тях не ги очаква късмет в любовта. Ако пък под мартеницата има червей, тогава скоро им предстои да срещнат любовта.

Под възглавницата се слага бяло камъче, което момата е извадила от реката. Вярва се, че то изпраща съдбовен сън, който предсказва на момичето какво го очаква в любовта.

Под възглавниците си момите са слагали също овесени или царевични зърна. Вярвало се е, че който дойде в съня им тази нощ, той е бъдещият им жених.

Един от най-любопитните обичаи, свързани с любовта и задомяването, се нарича „майосване“. На първи май момите отиват на полето рано ситринта. Там те се търкалят голи в тревата и в сутрешната роса. На тръгване оставят в тревата червен конец или парче от дрехата, с която са дошли. Поверието гласи, че така те привличат този, за когото са мечтали, докато са се търкаляли.

Нещата загрубяват дори още повече, когато момата хареса младеж, който не отвръща на чувствата й. Българско народно поверие гласи, че момата трябва да намери начин да захрани обекта на чувствата си с три капки от менструалната си кръв, в частта от месеца, когато луната се пълни. Така мъжът ще я „обича много“. Стига никога да не разбере какво точно се е случило, бихме добавили ние...

В българския устен фолклор и предания има също така много фактори и ситуации, които предвещават ужасен късмет в любовта и трудно задомяване. Част от тях са: да те огрее слънце, докато все още спиш; да пиеш вода от чучур или кладенец след залез слънце; да плюеш по посока на слънцето; да те ударят с ръжен. Ако ли пък момичето пее, докато се храни – то ще се омъжи, но за пияница и пройдоха.

В заключение, бихме ви погледнали многозначително и бихме ви посъветвали настоятелно да се опитате да се предпазвате от удари с ръжен, колкото и трудно да е това...

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща