Какво виждат кучетата в телевизора?

Автор: New Me

08 Юни 2020

През 2012 г. телевизионна реклама, излъчена във Великобритания за храна за кучета Bakers, е замислена и произведена специално, за да привлече вниманието на кучетата. Тя използва високочестотни звуци, които не могат да бъдат чути от човешките уши. Идеята е, че кучето ще бъде толкова завладяно от рекламата, че собствениците ще вземат под внимание ефекта и може би ще закупят Bakers за следващото им хранене.

Но замисълът не се получил много добре. Много кучета изобщо не реагирали, доказвайки, че когато става въпрос за телевизионни реклами, хората може да са по-лесни за манипулиране.

Въпреки че домашните любимци може да не бъдат толкова лесни за манипулиране, те все още намират телевизионния екран за интересен, понякога реагират на други кучета, животни, звуци или изображения. Но какво наистина вижда кучето?

Що се отнася до цвета, телевизията не се различава от реалността за кучетата. Те имат дихроматично зрение, което означава, че виждат света чрез гамата от два основни цвята, жълто и синьо. (Хората имат трихроматично зрение, способни са да виждат пълния цветен спектър.) По-важното е, че кучетата обработват честотата на кадрите или „честотата на трептене на сливането“ на екраните по различен начин от хората.

Хората могат да открият движение с между 16 и 20 кадъра в секунда. Кучетата се нуждаят от 70 кадъра в секунда или повече. Какво ще кажете за съдържанието? Обикновено кучетата ще реагират на едни и същи неща, които биха привлекли вниманието им в стая - лай, пищящи играчки или команди. В проучване, публикувано в Animal Cognition през 2013 г., са наблюдавани девет кучета, за да видят дали могат да изберат лицето на друго куче - независимо от породата - на компютърен екран, вместо друго животно или човек. Кучетата били наградени с лакомства с успешен избор. Въпреки че размерът на пробата бил малък, той показва, че кучетата могат да разпознават други кучета на екрана. 

Съдържанието, несвързано с кучетата, може да не представлява голям интерес. В проучване за 2017 г., публикувано в International Journal of Human-Computer Studies, на кучетата им се показвали три екрана наведнъж. В крайна сметка се оказват незаинтересовани да гледат каквото и да било.

Проучването също така отбелязва, че кучетата имат ограничен период на внимание от телевизията. Вместо да имитират навиците за наблюдение на хора, кучетата предпочитат да поглеждат екрана за няколко секунди наведнъж. Но това поведение също може да бъде специфично за породата. Кучетата, отглеждани за лов, може да се интересуват от движещи се обекти, докато кучетата, които разчитат повече на миризмата, може да са безразлични.

А какво става с котките? В проучване, публикувано в приложната наука за поведение на животните през 2008 г., 125 котки са получили телевизор за до три часа на ден. Котките са разделени на пет групи с различни програми за гледане - от хора през кадри на плячка до празен екран. Средно котките прекарват едва 6,1 процента от времето за наблюдение, гледайки екрана. Когато го направят, най-вече се съсредоточат върху плячката.

Тъй като котките могат да реагират на изображения на птици и гризачи по телевизията, собствениците трябва да избягват да ги оставят да гледат без надзор. Можете да го закрепите към стена, за да сте сигурни, че няма да го съборят. В по-голямата си част кучетата и котките са много по-заинтересовани от случващото се в реалния свят в сравнение с това, което се случва по телевизията. Вероятно бихме могли да вземем урок от тяхното ограничено време към екрана.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща