Здраве

Канелено мляко за отслабване и сияйна кожа

10:18, March 30, 2022 | От New Me
Снимка: Vanesa conunaese/Unsplash
Да изпиете чаша топло мляко преди лягане е невероятно релаксираща и здравословна рутина, а ако добавите канела към нея, ще увеличите лечебните качества на напитката.

Млякото с канела е една от най-здравословните напитки, които можете да консумирате ежедневно. Тази подправка е популярна от векове, датираща още от древен Египет, и е получена от вътрешната кора на канелените дървета. Когато кората изсъхне, канелените ивици започват да се свиват в ролки, които след това се смилат на прах.

Двата най-популярни вида канела са Цейлонск (известна като “истинска” канела) и касиева канела. Удивителният аромат и вкус на канела идват от мазната част на растението, която е богата на канеладехид.

Според д-р Джош Акс: „Интересно е, че изследователите са открили, че канелата се нарежда на първо място сред 26-те най-популярни билки и подправки в света по отношение на защитните антиоксидантни нива. Тя също така може да се похвали с широка гама от други ползи за здравето, включително антибактериални, противогъбични и антидиабетни свойства".

Изследователите са стигнали до заключението, че ползите за здравето от канелата могат да бъдат получени под формата на чиста кора, етерични масла, подправки (което е прах от кора) или в екстракт, когато са изолирани нейните специални фенолни съединения, флавоноиди и антиоксиданти. Тези съединения правят канелата една от най-полезните подправки на земята, като й придават антиоксидантно, противовъзпалително, антидиабетно, антимикробно, стимулиращо имунитета и потенциално превантивно ракови заболявания и предпазващо от сърдечни заболявания.

Тази невероятна подправка се бори с възпаленията в тялото и понижава нивата на общия холестерол. Канелата е богата на антиоксиданти, като полифеноли, които ограничават преждевременното стареене на кожата.

Канелата е богата на две съединения, които предотвратяват натрупването на тау протеин в мозъка, който е маркер на Алцхаймер. Проучванията показват също, че защитава невроните, подобрява двигателната функция и стабилизира нивата на невротрансмитерите. Канелата помага при диабет и намалява инсулиновата резистентност.

Ето защо, канеленото мляко е вкусен начин да се възползвате от всички ползи.

Съставки:
 • 1/4 чаена лъжичка канела
 • една чаша топло мляко
 • Мед (на вкус)
 • Екстракт от ванилия (по избор)

 Добавете канелата към млякото, подсладете с мед и обогатете вкуса с екстракт от ванилия.

Пийте го, докато е топло и се наслаждавайте!
Imasmi web loading