Снимка: Vanesa conunaese/Unsplash
Да изпиете чаша топло мляко преди лягане е невероятно релаксираща и здравословна рутина, а ако добавите канела към нея, ще увеличите лечебните качества на напитката.
Млякото с канела е една от най-здравословните напитки, които можете да консумирате ежедневно. Тази подправка е популярна от векове, датираща още от древен Египет, и е получена от вътрешната кора на канелените дървета. Когато кората изсъхне, канелените ивици започват да се свиват в ролки, които след това се смилат на прах.
Двата най-популярни вида канела са Цейлонск (известна като “истинска” канела) и касиева канела. Удивителният аромат и вкус на канела идват от мазната част на растението, която е богата на канеладехид.
Според д-р Джош Акс: „Интересно е, че изследователите са открили, че канелата се нарежда на първо място сред 26-те най-популярни билки и подправки в света по отношение на защитните антиоксидантни нива. Тя също така може да се похвали с широка гама от други ползи за здравето, включително антибактериални, противогъбични и антидиабетни свойства".
Изследователите са стигнали до заключението, че ползите за здравето от канелата могат да бъдат получени под формата на чиста кора, етерични масла, подправки (което е прах от кора) или в екстракт, когато са изолирани нейните специални фенолни съединения, флавоноиди и антиоксиданти. Тези съединения правят канелата една от най-полезните подправки на земята, като й придават антиоксидантно, противовъзпалително, антидиабетно, антимикробно, стимулиращо имунитета и потенциално превантивно ракови заболявания и предпазващо от сърдечни заболявания.
Тази невероятна подправка се бори с възпаленията в тялото и понижава нивата на общия холестерол. Канелата е богата на антиоксиданти, като полифеноли, които ограничават преждевременното стареене на кожата.
Канелата е богата на две съединения, които предотвратяват натрупването на тау протеин в мозъка, който е маркер на Алцхаймер. Проучванията показват също, че защитава невроните, подобрява двигателната функция и стабилизира нивата на невротрансмитерите. Канелата помага при диабет и намалява инсулиновата резистентност.
Ето защо, канеленото мляко е вкусен начин да се възползвате от всички ползи.
Съставки:
• 1/4 чаена лъжичка канела
• една чаша топло мляко
• Мед (на вкус)
• Екстракт от ванилия (по избор)
Добавете канелата към млякото, подсладете с мед и обогатете вкуса с екстракт от ванилия.
Пийте го, докато е топло и се наслаждавайте!
Млякото с канела е една от най-здравословните напитки, които можете да консумирате ежедневно. Тази подправка е популярна от векове, датираща още от древен Египет, и е получена от вътрешната кора на канелените дървета. Когато кората изсъхне, канелените ивици започват да се свиват в ролки, които след това се смилат на прах.
Двата най-популярни вида канела са Цейлонск (известна като “истинска” канела) и касиева канела. Удивителният аромат и вкус на канела идват от мазната част на растението, която е богата на канеладехид.
Според д-р Джош Акс: „Интересно е, че изследователите са открили, че канелата се нарежда на първо място сред 26-те най-популярни билки и подправки в света по отношение на защитните антиоксидантни нива. Тя също така може да се похвали с широка гама от други ползи за здравето, включително антибактериални, противогъбични и антидиабетни свойства".
Изследователите са стигнали до заключението, че ползите за здравето от канелата могат да бъдат получени под формата на чиста кора, етерични масла, подправки (което е прах от кора) или в екстракт, когато са изолирани нейните специални фенолни съединения, флавоноиди и антиоксиданти. Тези съединения правят канелата една от най-полезните подправки на земята, като й придават антиоксидантно, противовъзпалително, антидиабетно, антимикробно, стимулиращо имунитета и потенциално превантивно ракови заболявания и предпазващо от сърдечни заболявания.
Тази невероятна подправка се бори с възпаленията в тялото и понижава нивата на общия холестерол. Канелата е богата на антиоксиданти, като полифеноли, които ограничават преждевременното стареене на кожата.
Канелата е богата на две съединения, които предотвратяват натрупването на тау протеин в мозъка, който е маркер на Алцхаймер. Проучванията показват също, че защитава невроните, подобрява двигателната функция и стабилизира нивата на невротрансмитерите. Канелата помага при диабет и намалява инсулиновата резистентност.
Ето защо, канеленото мляко е вкусен начин да се възползвате от всички ползи.
Съставки:
• 1/4 чаена лъжичка канела
• една чаша топло мляко
• Мед (на вкус)
• Екстракт от ванилия (по избор)
Добавете канелата към млякото, подсладете с мед и обогатете вкуса с екстракт от ванилия.
Пийте го, докато е топло и се наслаждавайте!