Любопитно

Лиля Брик: Най-фаталната руска муза

10:47, March 18, 2020 | От Гергана Тенева

                Лиля Брик: Най-фаталната руска муза

В началото на миналия век това име редовно ставало повод за шушукане по улиците на Петроград. Не един и двама влиятелни мъже са се хвърляли влюбени в нозете й. Те й давали обич, а тя отравяла душите им

Обичана и презирана. Будеща едновременно възхищение и възмущение. Невзрачна наглед, но с убийствен чар. Запознайте се с Лиля Брик.

В началото на миналия век това име редовно ставало повод за шушукане по улиците на Петроград (днешен Санкт Петербург). Не един и двама влиятелни мъже са се хвърляли влюбени в нозете й. Те й давали обич, а тя отравяла душите и мислите им... 

Лиля е родена през 1891 г. Израства в еврейско семейство с баща адвокат и майка - учителка по музика. От съвсем малки тя и сестра й говорят перфектен немски и руски, свирят на пиано и участват в организирани от родителите им вечери на литературата и изкуството.

Снимка на Dimitris Vetsikas от Pixabay

Йозеф Менгеле: Възходът на Ангела на смъртта

След гимназията Лиля започва да учи математика, но съвсем скоро осъзнава, че истинското й вдъхновение е изкуството. Затова се записва в Архитектурния институт, където изучава живопис и скулптура. Там тя открива влиянието си над мъжете, като се смята, че пленен от чара й бил дори прочутият оперен певец Фьодор Шаляпин.

На 21-годишна възраст Лиля се омъжва за Осип Брик. Това е първият от общо трите й брака. А междувременно мъжете продължават да полудяват по нея, въпреки че тя не може по никой начин да бъде наречена красавица.

Ето как я описва нейна позната: „Първото ми впечатление за Лиля бе: „О, Боже мой, та тя е грозна! Има голяма глава, изгърбена е..." Но в следващия момент ми се усмихна, цялото й лице поруменя и светна. И видях пред себе си една красива жена - огромни очи, прекрасна уста, бадемови зъби ... Всичко в нея беше бяло и розово. Беше очарователна, привлекателна. Харесваха я млади и стари, мъже, жени и деца".

Историята на скромния доктор, който спаси стотици с ...морковена супа

Сред уловените от чара й бил и един от най-обичаните руски поети Владимир Маяковски. Когато се запознават, той все още е неизвестен за публиката. Тя е омъжена, а той ухажвал малката й сестра. Но това не им попречва да започнат едни отношения колкото дълбоки, толкова и скандални.

В своите спомени Лиля ще напише: „Володя не просто се влюби в мен. Той ме нападна с любовта си. Две години и половина аз нямах нито една свободна минута. Плашех се от неговата упоритост, от неговата огромна, неумолима, необуздана страст".

Маяковски дълго време не можел да намери издател за стихосбирката си „Облак в гащи". Тогава Осип Брик – съпругът на Лиля, решава да я издаде за своя сметка. По това време Владимир вече не може да живее без възлюблената си и се мести в Петроград. А Лиля и Осип решават да превърнат писателя в своята златна кокошка. 

Любовният триъгълник, който те заформят с влюбения поет, бил шокиращ за техните съвременници. Маяковски и Лиля не криели чувствата си, а господин Брик нямал нищо против това – може би поради факта, че младият поет издържал и трима им.

"Още през 1918 г. можех уверено да кажа на Осип Максимович за нашата любов с Володя... Ние решихме да не се разделяме и да живеем като близки приятели", пише Лиля.

Снимка на WikiImages от Pixabay

Мистериозната смърт на Едгар Алън По

Междувременно идва революцията и Осип Брик успява някак да се внедри в тайните служби, откъдето по-късно ще бъде изхвърлен заради неглижиране на задълженията си.

За Маяковски обаче създалото се положение между съпрузите и него било мъчително. В това време той и стиховете му набирали все по-голяма популярност, затова поетът търсел утеха в други връзки. Голяма част от творбите му обаче си оставали пропити с болката от това, че неговата любима принадлежи на друг.

А Лиля била жестока. „За Володя страданието е полезно. Така той ще се мъчи и ще пише хубави стихове", обичала да казва тя. 

Според злите езици двамата съпрузи дори завързвали болния от любов поет за стол и си разменяли интимни ласки пред очите му. След това го оставяли да твори.  И той пишел. Пишел непрестанно. Раждал стиховете, които ще го превърнат в един от най-обичаните руски поети.

Гогол, който изгоря след “Мъртви души“

Самата Лиля била темпераментна и влюбчива. А Маяковски страдал от многото й любовни забежки с други мъже. Това обаче не я трогвало и тя продължавала да приема в спалнята си едни от най-известните творци на своето време.

Нейните съвременници я описват като магия. Магия, изградена от финес, остроумие, нестандартно мислене, ослепителна усмивка и пламъчета в кафявите й очи, обещаващи гореща нощ. Според слуховете Лиля работела и за руските тайни служби.

Веднъж Маяковски й казал: „Ти не си жена. Ти си изключение".

Интересен факт е, че въпреки преклонението й пред огромния талант на руския поет, Лиля често се държала снизходително с него. Може би обяснението се крие в това, че той почти не четял книги и не бил особено ерудиран. Пишел с множество правописни грешки. Но пък стиховете му били истински и изстрадани:

С боя от чаша смазах лудо

на дните картата избрана,

посочих в рибеното блюдо

аз скулите на океана.

По люспите на тенекия

видях аз устни може би,

а свирите ли

ноктюрно вие

със флейтата

на водосточните тръби?

Превод: Никола Инджов

Владимир продължавал да се разкъсва от мъка, а Лиля се впуска от една емоция в друга. Освен с любовните си авантюри, тя става известна в средите на изкуството с изтънчения си вкус, познанията за култура и слабостта й към филмите.

Зловещият Распутин - между похотта и мистицизма

Говори се, че е била първата жена в Москва, която има смелостта да обуе панталони. Тя е и една от малкото, които по онова време разполагали със собствен автомобил. Заслугата за това, разбира се, била на Маяковски, който изцяло бил поел издръжката на нея и мъжа й.

„Само аз и жената на френския посланик шофираме", ще се похвали Лиля след новата си придобивка.

През февруари 1930 г. тя и Осип заминават на екскурзия в Европа. В последното писмо до съпрузите Маяковски пише: „Пишете, мили роднини, и си идвайте скоро". От Амстердам Лиля пише на Владимир: „Колко прекрасно растат цветята тук! Истински килими от лалета, зюмбюли и нарциси!". 

Тази картичка обаче ниикога не бива прочетена. Защото в същия ден поетът се самоубива.

Скоро след смъртта му Лиля се развежда с Осип и се омъжва за съветския генерал Виталий Примаков. Той обаче ще бъде екзекутиран от режима на Сталин през 1937 г. Тогава за тази толкова спорна жена настъпват тежки времена. Говорело се, че била оставена без никакви доходи и почти на улицата. Старите й контакти все пак се намесват и тя успява някак да си възвърне донякъде предишните позиции.

Омъжва се за трети път, но никога не се разделя със златната верижка с пръстена, подарен й от Маяковски.

Освен него, тя запазва и обезоръжаващото си обаяние и вродената си елегантност. На 84 години вдъхновява дизайнера Ив Сен Лоран да създаде прочутата си руска колекция.

На 86 години тя получава фрактура на тазобедрената става, която я обездвижва. Отчаяна от своята безпомощност, на 4 август 1978 г. тя изчаква у дома да няма никого, написва кратка бележка и изпива смъртоносна доза хапчета.

Imasmi web loading