Здраве

Матча: 10 огромни ползи за здравето

08:35, February 26, 2021 | От New Me

                Матча: 10 огромни ползи за здравето

Доказано!

Ако сте почитатели на суперхраните, значи няма как да не сте чували за матча. И все пак, възможно е все още да не сте напълно наясно защо е толкова полезна за здравето и какви са доказаните й свойства. 

Оказва се, че съвсем не е случайно включването на матчата в смутита, чайове и дори десерти. Днес ви разкриваме 10 огромни ползи за здравето от нея.

Антиоксиданти

Свикнали сме да ги срещаме в много полезни храни, но в този случай говорим за наистина внушително количество. В една чаша чай от матча има около десет пъти повече антиоксиданти, отколкото в зеления чай, и около шест пъти повече, отколкото в годжибери. Антиоксидантите са изключително важни в борбата със свободните радикали и предпазването от хронични заболявания.

Енергия без странични ефекти

Всички имаме нужда от малко помощ в началото на деня, а и след това, за да се настроим за работа и да се заредим с енергия. Най-често посягаме към кафето, за да запазим концентрацията си, но това има своите странични ефекти. В някои случаи кафето и енергийните напитки могат да доведат до тревожност, сърцебиене и проблеми с кръвното. При чая от матча можете да се тонизирате, без да се страхувате толкова от неприятни последствия.

Защитава черния дроб

Функцията на черния дроб е една от най-важните в тялото, за да може то да се пречисти от токсините и да "работи" правилно. Тук матчата проявява една от най-големите си ползи - защитава черния дроб и подобрява състоянието му. Ако имате някои проблеми с черния дроб или бъбреците, именно чаят от матча може да е безценен помощник в потушаването им.

Помага при отслабване

Доказано е, че това растение може да подобри значително метаболизма ви и да ви помогне в борбата с излишните килограми. Ако спазвате строго предписана диета, тогава е добре да съгласувате включването на матчата в нея с лекаря си. Но ако просто си търсите допълнително средство за горене на калории, то тогава смело можете да посегнете към чая от матча.

Стимулира мозъка

Изследвания показват, че матчата стимулира до голяма степен мозъка, благодарение на съставките, които съдържа. Тя подобрява паметта, концентрацията и времето за реакция. Ако не сте фен на чайовете, то можете да прибегнете към различни приятни алтернативи, като енергиен бар или десерт с матча.

Намалява стреса

Съдържанието на Л-теанин в матчата понижава напрежението, действа успокояващо на нервите и ще ви помогне да се справите с натрупания стрес по напълно естествен начин. Можете да пиете по чаша чай от матча през деня, за да усетите ефекта и по време на работа.

Помага на сърцето

Често пренебрегваме грижата за сърцето, особено ако нямаме сърдечни заболявания. Има начин обаче да се грижим за него, без да полагаме кой знае какви усилия. Матчата понижава риска от инфаркт, намалява нивата на лошия холестерол и подобрява функцията на сърцето. В добавка със здравословно хранене и редовни упражнения, можете отлично да предпазите сърцето си.

Понижава риска от рак

Матчата може да намали риска от поява на някои ракови заболявания, както и да помогне в борбата с тях. Изследване показва, че редовният прием на чай от матча забавя растежа на раковите клетки в случаи с рак на гърдата. Отделно матчата е богата на епигалокатехин 3-галат, известен с противораковите си свойства.

Детокс на тялото

Ако пиете редовно чай от матча или я приемате под друга форма, ще помогнете на тялото си да се изчисти от вредните вещества, натрупани в него с нездравословния начин на живот и външните фактори, на които сме изложени всеки ден. Отделно ще си набавите полезни вещества като аминокиселини, фибри, витамини С и А, магнезий и др.

За красота

Не на последно място, матчата ще ви помогне в грижата за външния вид и най-вече - за кожата. Ще намали зачервяванията и сърбежа, и ще почисти проблемните зони. Отделно ще ви помогне и в грижата за устата, като се бори с бактериите, причиняващи лош дъх и проблеми по зъбите.    

Imasmi web loading