Между редовете: Пътят на Силка

Автор: New Me

05 Юни 2020

Пътят на Силка

Хедър Морис

**********

След като Червената армия освобождава Аушвиц-Биркенау, деветнайсетгодишната Сесилия-Силка Клайн вярва, че ще може да се прибере в дома си в Чехословакия. Но когато я разпитват за ролята й в лагера, дали е спяла с немците и се удивяват колко много езици говори, тя е заподозряна в колаборационизъм и е изпратена в затвор. Там й издават присъда – петнайсет години изправителен труд в лагер в Съветския съюз.

Тя потегля в неизвестна посока през лятото заедно с други жени, всичките натъпкани в конски вагон, където няма достатъчно място и са принудени да се опират една в друга. Така се запознава с момиче от Полша на име Йози, което пътува с баба си. Тя е само на шестнайсет и е уплашена, не разбира защо се е озовала тук, в затвора са я разпитвали къде са братята й, но тя не знае. По пътя много от по-възрастните жени и децата умират, включително и бабата на Йози, става все по-студено, от време на време влакът спира и им подхвърлят сух хляб, който са започнали да разпределят на дажби по идея на една от жените.

Силка се връща към спомените си от Аушвиц, как със сестра й Магда са били преместени в новия Биркенау и там е била забелязана от коменданта Шварцхубер по време на първата селекция. След това са били строени отново, за да бъдат повторени татуировките им, и тя забелязва, че татуиращият се заглежда в едно от момичетата пред нея. Със самата Силка той е внимателен и грижовен, а тя решава, че трябва да се сприятели с онази, която така е впечатлила татуировчика. Така започва дружбата й с Гита и още няколко момичета.

Когато пристигат в лагера Воркута, земята е заледена, въпреки че е лято, обливат ги със студена вода и брутално обръсват главите и интимните им части. Йози досега не е била измъчвана и Силка изпитва нужда да я закриля. След това новопостъпилите жени са отведени в друга постройка, където ги оглеждат старите затворници, набелязвайки коя от тях ще стане тяхна собственост. Силка страда от проклятието винаги да се откроява, макар да обяснява на Йози, че трябва да е колкото се може по-незабележима. Тя самата е избрана от затворник на име Борис, а Йози – от друг, който се казва Вадим. След това ги пращат в колиба и когато Силка и Йози влизат, останалите жени са се струпали около печката и Силка побързва да избере легла за нея и Йози.

Другите се усещат и също се впускат да докопат постеля, Силка осъзнава, че макар да са си осигурили уединение в дъното на стаята, пред тях са кофите за урина и изпражнения. Също така си дава сметка, че с избора на легла вече си е създала врагове – груба на вид жена на име Елена безцеремонно бута на земята Йози, когато се опитва да се стопли до печката. Така се запознават с Наталия, рускиня, живяла в Полша, която й помага да се изправи. По-късно бригадирката им Антонина Карповна идва да ги отведе в столовата, където няма къде да седнат, нямат и прибори, с които да ядат рядката супа. На следващия ден тя ги съпровожда до мината, където по-здравите са разпределени да копаят с кирки, а по-хилавите като Силка и Йози трябва да пълнят кофи с въглища от камара и да ги прехвърлят във вагоните за транспортиране. Но тъй като не могат да носят пълни до горе кофи, са наказани да останат без почивка. Силка изпитва симпатия към някои от жените в колибата като рускинята Маргарита, която непрекъснато се тревожи за съпруга си, и Олга, която има деца, но не знае какво се е случило с тях.

Седмица след като са пристигнали грубиянката Елена, която се е самопровъзгласила за шеф в колибата, нарежда на Наталия да изхвърли кофата с изпражненията. Йози казва, че тя може да го направи, и ядосаната Елена отново я бута. Залитайки, тя посяга да се подпре и опира ръката си в печката. Силка моментално й се притичва на помощ, изкарва я навън да охлади изгарянето със сняг, а след това иска от Елена да откъсне ленти от чаршафа си за превръзката. На следващия ден показват изгарянето на бригадирката и тя праща Йози в лечебницата, като нарежда на Силка да я придружи. Там Силка попълва формуляра на руски и след това лекарката, грузинката Елена Георгиевна Калдани, е впечатлена от езиковите й познания и от бързото и разумно решение да охлади ръката на Йози веднага в снега.

Тя й предлага да се обучи да помага с административната работа в лечебницата, Силка не иска да се ползва с повече привилегии от останалите, но се съгласява да пробва, докато придружава Йози за ежедневните превръзки в продължение на две седмици. Тя си спомня как е била извлечена от блока си в Аушвиц и отведена в блок №25, където е определена за отговорник – там са държали жените, които отиват в газовите камери. Шварцхубер иска да се възползва от тялото й, а тъй като всички преминаващи през блока, са обречени на смърт, няма да има свидетели.

В колибата завиждат на Силка, че ще работи на топло, ще има достъп до храна и материали, въпреки че Йози се опитва да я защити, като им обяснява, че е отказала, но лекарката е настояла. Вечерта в колибата нахлуват мъже и момчета, които се нахвърлят на избраните от тях жени. Силка знае, че е по-добре да бъде собственост на един мъж, който да я пази от другите, вместо редовно да бъде изнасилвана групово, и казва на Йози да изтърпи Вадим, да си мълчи и да не се съпротивлява. На следващия ден Йози е съкрушена и дълбоко разочарована от Силка, мислела я е за приятелка, а тя не е направила нищо да я защити.

Повечето жени в колибата са благодарни на Силка, защото тя им носи допълнителна храна и използвани превръзки, които могат да добавят към облеклото си, за да се предпазят от студа. Въпреки това тя възнамерява да се откаже от предложението, когато ръката на Йози заздравява и не се налага да ходи повече за смяна на превръзките. Но вместо това Елена Георгиевна й предлага да се обучи не просто да помага с дребните неща, а за медицинска сестра – всички са впечатлени от уменията и бързината, с която схваща. Силка приема и пита дали Йози не може да поеме нейната административна работа, лекарката й казва, че още е рано, но ако тя се обучи да помага като медицинска сестра на пълно работно време, може би ще се освободи място за Йози...

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща