Мистериите на човешкия мозък

Автор: New Me

27 Април 2021

Често сте чували репликата, че всичко е в главата. Е, това не е просто израз, а сериозно се доближава до реалността. И до днес има неразгадани способности на нашия мозък:

Съзнание
Още от древността учените се вълнуват от същността на съзнанието, като най-голям е интересът им към това по какъв начин мозъкът създава субективното възприятие и уникалните преживявания и впечатления.

Остаряване
Човек се ражда с комплекс от инструменти, които му помагат да се противопоставя на нараняванията и болестите. Но в процеса на остаряване, механизмите за възстановяване на тялото отслабват все повече. Мозъкът също започва да ни изневерява, в резултат на което отслабва съпротивата и устойчивостта ни към стрес и физически наранявания.

Смехът
Три важни зони в човешкия мозък дават сигнал при искрено разсмиване - мисловната част, която ни помага да разберем шегата; зоната, контролираща нашите движения, която изпраща сигнал към мускулите да се раздвижат; и зоната с емоциите, провокираща „гъделичкащото” чувство. Все още обаче е загадка защо за някои хора определени шеги са тъпи, но пък други ги смятат за много, много смешни, както и защо се случва така, че някои хора се смеят на страшни филмови сцени. 

Паметта
Има неща, които човек не може да забрави, като първата целувка, например. Но как тези лични „филми” се запазват в съзнанието ни толкова дълго? С помощта на техники за отразяване на мозъчните процеси, учените изследват тези от тях, които отговарят за съхраняването на сюжета на някои моменти от живота. Според изследователите сивото вещество в мозъка изпълнява ролята на „черна кутия”, но не само това, в проучванията се наблюдава още един интригуващ факт - мястото за складиране в мозъка съдържа не само истински, но и фалшиви спомени за неща, които не са се случвали. 

Сънят
Човек прекарва най-малко четвърт от живота си в сън – недоспиването може да доведе до промени в настроението, здравословни проблеми, халюцинации. Сънят протича в две фази - с бавно и бързо движение на очите. Много учени смятат, че по време на първата тялото ни консервира енергия и изпада в състояние на хибернация, докато втората фаза помага на мозъка да организира нашите спомени. 

Сънищата
Според някои учени сънят е тренировка за мозъка, по време на която той упражнява прехвърлянето на сигнали между мозъчните клетки. Но има и друга теория, според която сънищата ни позволяват да разрешим проблеми, с които сме се сблъскали през деня.

Интелект
Учените все още не знаят по какъв начин невроните на мозъка разрешават конкретен проблем. Истинска загадка за учените е как информацията се съхранява и манипулира и коя е причината някои хора да са по-умни от други.

Смъртта на мозъчни клетки при Алцхаймер
Една от теориите е, че мозъчните клетки умират при пациенти с Алцхаймер заради протеин, наречен Тау. Все още обаче не е ясно как той успява да атакува мозъка.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща