Мистерията при река Хъдсън - нелеп инцидент или неразкрито убийство?

pixabay.com

pixabay.com

12 Март 2018

Историята, която искам да разкажа днес … ще остави у вас повече въпроси отколкото отговори. Струва ми се малко цинично да я нарека интересна, но определено си струва да се прочете, защото такова нещо не се случва всеки ден.

Нашият разказ ще започне от един тъжен априлски ден на 2015-та, когато на 911 позвънява Анджелика Грасуолд, за да съобщи, че годеникът й се дави в река Хъдсън (Ню Йорк, САЩ). Уви, помощта не успява да пристигне навреме и от горкия Винсънт Виафор няма и следа. Реката е взела поредната си жертва, а тялото е намерено чак месец по-късно. Двамата с Анджелика били излезли на разходка същия ден и решили да влязат в Хъдсън със своите каяци. Водата се оказала по-неспокойна от очакваното и лодката на 46-годишния мъж се преобърнала.

hud1.jpg

Анджелика е родом от Латвия. Пристигнала в САЩ като бавачка и по-късно се запознала с Вини. По всичко личи, че двамата били щастливи заедно и съвсем в реда на нещата решили да се оженят. Докато трагедията не се случила…

Всичко дотук изглеждало като един нелеп инцидент с фатални последствия. Скоро обаче на полицията й направило впечатление поведението на Анджелика в социалните мрежи.

Там тя пускала видеа как се забавлява и прави разни акробатични номера, пее по караокета и, меко казано, не изглежда особено тъжна. Но това е нищо пред нещата, които твърдят разследващите. 

Десет дни след смъртта на Винсънт Анджелика посетила остров Банерман, за да занесе цветя в памет на починалия си близък. Двама детективи отишли с нея и според тях тя признала, че е убила нарочно годеника си, като е издърпала тапата от каяка му и това причинило потъването. Тези признания обаче не са записани никъде и до ден днешен няма сигурност дали са истина и какво точно са представлявали.

Полицията привиква латвийката на разпит, който продължава повече от 11 часа. На въпросния разпит обаче Анджелика не потвърждава признанията си. Тя твърди, че се е опитала да помогне на гаджето си и че ако той не й е казал да звънне на 911, може би е щяла да успее да гребе до него и да го спаси някак. Според полицая обаче не това е била версията й на острова. По-късно думите на Грасуолд от стаята за разпити ще са достатъчни, за да бъде задържана.

Тя казва, че чувства известно облекчение от смъртта на приятеля си. Признава, че е била изморена от начина на живот, който са водели, и че Винсънт често е искал от нея неща, за които не била готова. Включително и в леглото, като тройка например. Тук някъде трябва да вметнем и че застраховката живот на жертвата е щяла да донесе на Анджелика немалка сума пари, което е още един мотив. След дълъг разпит тя признава:

„Исках го мъртъв и сега го няма. И аз съм ОК с това.“

hud.jpg

Така Анджелика попада зад решетките за предумишлено убийство. А скоро в медиите настава истински фурор и й излиза прякора "kayak killer".

И тук започва истинската мистерия. В „убийството“ много неща просто не се връзват.

Младата жена отрича да е признавала за подобно деяние - както в личен разговор, така и където и да било.

В интервю за предаването 20/20 тя твърди, че не е поискала адвокат на разпита, защото й било обяснено, че това е нещо като „терапия“ (точно тази дума е използвана от полицаите) за нейно добро. Относно изявлението, което цитирах по-горе, тя твърди, че е дадено, защото е държана в стаичката с часове и е достигнала до точката си на пречупване. „Продължаваха да ме питат едно и също“. От записите ясно се вижда, че преди Анджелика да изрече тези думи, тя ядосано заявява „Добре, ще ви дам ш******* изявление!“. Освен това, то е всичко друго, но не й признание за убийство. За видеата в социалните мрежи обяснението на младата емигрантка е, че не желаела да показва скръбта си пред останалите.

Скоро още странни неща се появяват по случая.  

През фаталния ден Анджелика е пращала съобщения на своя приятелка от острова, съобщавайки й какво правят с гаджето й и къде са. Малко вероятно е някой убиец да иска свидетели и да изпраща подобни sms-и.

Опит да се направи експеримент с извадена тапа на каяк, за да се види дали ще потъне при тези обстоятелства, показва ясно, че това би било доста трудно, ако не и невъзможно. Подобен инцидент по всяка вероятност няма как да се дължи на такова нещо.

Според експерти, подобно убийство не изглежда логично, тъй като далеч по-големият като габарити Винсънт лесно може да се прехвърли на каяка на Анджелика, а и в подобна ситуация с бурна вода тя изглежда далеч по-вероятната жертва.

Грасуолд казва в свои интервюта от затвора, че не е искала да убие Винс, че го е обичала и че не е правила нищо, с което нарочно да застраши живота му или да го нарани по какъвто и да е начин.

Семейството и познатите на Анджелика в Латвия са убедени в нейната невинност и с мъка събират пари, за да осигурят защитата й. Адвокатът й твърди, че е просто едно момиче, което е излязло с годеника си и са имали неблагоразумието да влязат в твърде бурна вода. Това, че тя е чужденка и има известна езикова бариера, също се изтъква като причина да каже подобни неща на разпита.

От другата страна пък сестрата на Вини твърди, че тя и семейството й смятат Анджелика за виновна и настояват да си понесе последствията.

Какво точно се е случило във фаталния ден обаче и до ден днешен не е сигурно.  В крайна сметка Анджелика се признава за виновна, но за „непредумишлено убийство“. Така скоро тя излиза от затвора – в края на 2017-та.

hud2.jpg

Снимките в материала са публикувани във фейсбук профила на Анджелика Грасуолд.

Споделете тази история и вижте още любопитни материали на darazkaja.com ...

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща