Книги и филми

Мистерията с Оскара на Хати Макданиел

08:05, June 11, 2020 | От New Me

                Мистерията с Оскара на Хати Макданиел

Най-известна е с ролята си на „Мама“ в „Отнесени от вихъра“, за която печели наградата за най-добра поддържаща актриса. Но какво се случи?

На 29 февруари 1940 г. Хати Макданиел си проправя път от задната страна на залата до подиума на сцената на 12-та церемония по награждаването с Оскар, за да приеме награда за най-добра поддържаща актриса. Призът е за ролята на "мама" в „Отнесени от вихъра“. Така тя се превръща в първата цветнокожа, която печели Оскар.

Но както може да се очаква всичко около този момент далеч не е лесно. В речта си след получаването на наградата, самата Макданиел намеква това.  От една страна, актрисата първоначално е нямало да бъде допусната да присъства на церемонията. Налага се продуцентът на филма да води разговори с нощния клуб да направи изключение и да допусне чернокож. Дори след това Макданиел трябва да седи на обособена маса в задната част на стаята.

Но нека погледнем бъдещето на наградата... Преди Макданиел да умре от рак на гърдата през октомври 1952 г., тя уточнява в завещанието си, че статуетката й "Оскар" трябва да бъде дарена на университета Хауърд.  Много хора предполагат, че Оскарът на Макданиел е изпратен директно на Хауърд скоро след смъртта й, но статията на W. Burlette Carter от 2012 г. предполага, че той прави няколко спирки по пътя си.

През 1954 г. съдебна заповед инструктира изпълнителите да продадат част от вещите на Макданиел - включително наградата „Оскар“ - при продажба на имение, а жена на име Лусил Хамилтън, която Макданиел може да е познавала от църквата, закупава редица вещи. Въпреки че Оскарът не е изрично включен сред придобивките на Хамилтън, се смята, че може случайно да попадне в категорията „разни“, тъй като наградата към онзи момент не приличала на златната статуетка, за която се сещаме, когато чуем думата „Оскар“ днес.

В крайна сметка обаче наградата на Макданиел стига до университета Хауърд - макар че как и кога точно е пристигнала там също е част от мистерията. Най-популярната теория е, че най-накрая тя пристига във Вашингтон, окръг Колумбия, през юни 1961 г. Тогава библиотекарят от университета Хауърд Дороти Портър записва, че актьорът и възпитаник на Хауърд Лий Уипър от 1895 г. „дарява бронзовите обувки на покойния Бил Робинсън, плакет и около 200 музикални партитури”. Имайки предвид, че членовете на факултета съобщават, че са видели Оскара на Макданиел с бронзовите обувки в стъклена витрина в драматичния отдел още на следващата есен, изглежда вероятно това да се е случило така...

Студентите и служителите помнят, че виждали Оскара на Макданиел във витрината до края на 60-те години, когато движението за граждански права инициира протести в целия кампус. Някъде по време или след този период Оскарът изчезва. 

Една водеща теория твърди, че Оскарът на Макданиел е откраднат като политическо изявление. Някои смятат, че възхваленото й изобразяване на мама в "Отнесени от вихъра" е увековечило вреден и неточен стереотип. Дори се носят слухове, че наградата е хвърлена в река Потомак, въпреки че твърдението е необосновано. Възможно е наградата на Макданиел да е била преместена на склад през този период и да е погребана сред по-големи, по-лесно разпознаваеми предмети и до днес.

Физически плакетът може да е загубен, но Оскарът на Макданиел все още е голям символ. 

А преди няколко дни HBO Max премахва от платформата си филма „Отнесени от вихъра“ заради начина, по който изобразява робството, съобщава „Варайъти“. Стрийминг каналът е свалил филма на 9 юни след статия на сценариста на „12 години робство” Джон Ридли, публикувана в „Лос Анджелис Таймс”, в която твърди, че „Отнесени от вихъра“ увековечава робството и възхвалява Юга отпреди Гражданската война в САЩ.

Ден, след като бе отстранен от списъка на НВО, от компанията заявиха, че това е само временно сваляне и „Отнесени от вихъра” ще бъде върнат на платформата – но заедно с дискусия за историческия му контекст и публично осъждане на расистките внушения. 

Imasmi web loading