Здраве, Красота

Митове и истини за акнето

12:27, August 17, 2017 | От New Me

                Митове и истини за акнето

Въпреки че акнето е много по-често срещано при младежите, съвсем не е изключено то да се появи и при възрастни, 30-40-годишни хора. Има обаче редица митове, свързани с този проблем, които е добре да развенчаем.

Въпреки че акнето е много по-често срещано при младежите, съвсем не е изключено то да се появи и при възрастни, 30-40-годишни хора.

Има обаче редица митове, свързани с този проблем, които е добре да развенчаем.

Едно от най-честите неща, които се питат различни хора, е дали акнето е заразно. Истината е, че макар да се предизвиква от определени бактерии, акнето не се предава от човек на човек. Така че, ако ваш близък или приятел има акне, не мислете, че то автоматично ще се прехвърли на вас.

Друг важен въпрос, който трябва да се изясни, е дали храната има въздействие за появата или изострянето на акнето. Факт е, че приемането на твърде много въглехидрати и повишената консумация на прясно мляко са в пряка зависимост с появата на акне. Затова няма да е лошо да следите храната си, ако имате подобен проблем.

Доколко важна е хигиената? Хигиената е като цяло много важна във всяко едно отношение. Но невинаги акнето се появява само при неподдържана и непочиствана редовно кожа. Напротив, дори използването на агресивни почистващи продукти може да има негативен ефект върху кожата. Препоръчително е да почиствате кожата си, но с щадящи продукти и с нежни движения два пъти дневно.

Мит ли е, че слънцето лекува акнето? Всъщност, ако трябва да сме по-конкретни, слънцето може да доведе до увеличено производство на себум и запушване на мастни клетки. А това със сигурност ще влоши състоянието на кожата, особено ако тя вече има проблем с акнето. Не трябва да прекалявате със слънцето и задължително използвайте слънцезащитни средства.

Не трябва да се стискат пъпките от акне. Това се е превърнало почти в легенда и едва ли има човек, който да не го е чувал. Интересното обаче е, че това съвсем не е мит. Наистина не се препоръчва да стискате пъпките. Това не само може да влоши проблема с акнето, но дори и да остави белези по кожата.

Цигари и акне? Твърдо НЕ. Това е ужасна комбинация. Освен всички други вреди от тютюнопушенето, то влияе зле на кожата, може да провокира появата на акне или да го влоши, ако вече имате. Така че опитайте се да ограничите цигарите, ако имате подобен проблем, а и не само.

Вижте още:

(На)здраве с алкална вода

С две ръце ЗА лавандуловата лимонада

Как да се предпазим от Алцхаймер? Има как!

Важна, важна колко да е важна водата?

Как ви влияе позата, в която спите?

 

Imasmi web loading