Любопитно

Модерните професии: Как да обясните на баба си какво работите?

17:44, May 14, 2021 | От Тереза Алексиева

                Модерните професии: Как да обясните на баба си какво работите?

Ако вече няколко пъти сте се проваляли, отпуснете се, защото ще ви се притечем на помощ

Една престара мъдрост гласи, че ако разбираш материята в дълбочина, трябва да си способен да я обясниш ясно и разбираемо на всяко двегодишно дете. Друго, по-ново проникновение е именно, че ако разбираш професията си, трябва да успееш да я обясниш на баба си в по-малко от 5 изречения, без да я накараш да се разплаче.

Ако вече няколко пъти сте се проваляли в това начинание, отпуснете се. Днес ви представяме списък с някои от най-напредничавите съвременни професии, придружени с легитимно, акуратно и опростено описание, което прескача поколенческата пропаст и хвърля ярка светлина върху вашите професионални компетенции.

Така че - след като настаните баба си зад чаша горещо безкофеиново кафе, можете да обобщите ситуацията по следния начин:

Инфлуенсър

“Работата ми е да стана възможно най-популярен сред хора, които не познавам, за да мога да им предлагам продукти и услуги, които никога не съм опитвал. За целта си правя хубави снимки или се правя, че разбирам от нещо.

Всички знаят, че целта ми е да изкарам пари и никой не вярва на твърденията в рекламите ми, но все пак продължавам да получавам поръчки, защото някой друг инфлуенсър в интернет е казал, че това има смисъл.”

Блогър

“Работата ми е да изказвам личното си мнение възможно най-често и да го правя достояние на възможно най-много хора, представяйки го като неоспорим факт. Избирам една основна тема, чрез която набирам последователи, а след това започвам да се изказвам за всичко, защото това е свободата на словото.

Крайната ми цел е да стана инфлуенсър (виж горе), за да мога да предлагам продукти и услуги, които никога не съм опитвал на хора, които не познавам, след което да ме поканят на кафе при Гала.”

Копирайтър

“Работата ми е да изтъквам в писмен вид предимствата на различни продукти и услуги, включително и най-вече когато те нямат никакви предимства. В стандартния случай, трудът ми се публикува анонимно, а в по-малко стандартния - подписан с чуждо име.

Аз съм блогър (виж горе) и инфлуенсър (виж още по-горе) под прикритие, работя най-вече сам вкъщи и повечето ми работодатели биха ме подминали на улицата, защото дори и те никога не са ме виждали. Понякога се съмнявам в собственото си съществуване и чета Декарт.”

SEO

“Бабо, заеби. Ти как си?”

Програмист

“Правя така, че компютрите на хората да работят. Понякога правя и така, че да не работят. Обикновено не знам кое от двете ще постигна, но важното е, че постигам нещо. Всичко е относително. Червеното или синьото хапче избираш?”

PR

“Работата ми е да измислям креативни начини, по които да карам хората и нещата да изглеждат по-възвишени, отколкото са. Обикновено го постигам като се заигравам с надеждите и страховете на хората или принудително ангажирам клиентите си с привидно благородни дела, с цел после да пусна прессъобщение. Абе… Помниш ли как ти вдигнаха пенсията с 50 лева?”

Лайф Коуч

“Не, не. Не коч. Слушай. Работата ми е да намирам отчаяни хора и да ги убеждавам, че мога да им оправя живота.

Давам им съвети за здравето, работата, семейството, децата, финансите, поведението, философията, биологията, физиката, химията, математиката, малкия адронен колайдер и производството на плутоний с ядрени реактори. Обяснявам всичко с подреждането на звездите или с някакъв цитат от Луиз Хей, се тая.”

Бизнес Анализатор

“Работата ми е да установявам колко точно са тъпи хората, да го визуализирам в таблици и графики, и накрая да им разказвам как биха могли да станат по-умни. Те се правят, че са ми благодарни, но после продължават да са тъпи, само че вече ме мразят.”

Дигитален Маркетолог

“По принцип, карам хората да си купуват неща през компютрите. Де факто, харча едни пари от сметките на други хора и повелявам на собствената ми армия от копирайтъри, инфлуенсъри, блогъри, програмисти, бизнес анализатори и PR-и (виж всички по-горе) да измислят нещо, докато си сръбвам соево лате. Да, да, едно като кафенце.”

Предприемач

“Ми, бабо, просто предприемам некви неща. Да имаш случайно пет лева?”

Дропшипър

“Работата ми е да продавам на хората неща, които нямам и обикновено не съм виждал. Честно да ти кажа, и аз не знам баш какво правя, ма нещо от вкъщи ми се работеше.”

Imasmi web loading