Момче или момиче? Какво гласят поверията...

Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Photo by Ignacio Campo on Unsplash

15 Февруари 2019

Наскоро обсъждахме най-странните български народни поверия за бременната жена. След обстойно проучване на темата се оказа обаче, че нашият устен фолклор е не по-малко богат на суеверия и гадания, свързани с пола на бебето.

Всеки един бъдещ родител (а неговите близки – още повече) силно се вълнува от въпроса дали бъдещото попълнение в семейството ще бъде момче или момиче. Съвременната медицина е способна да даде такава информация от един момент от бременността нататък, но нашите предци не са имали честта да разполагат с такъв вид технологии. Затова са изнамерили други...

Вижте още: Бебешките аксесоари, които не трябва да купувате

Ето и най-любопитните гадания, които селектирахме за Вас, както и всички начини, по които те са в разрив със здравия разум. А дали разумът или мистиката ще имат финалната дума, може да покаже само времето. И видеозонът.

Ако коремът на бременната е заострен и издаден напред, то значи тя носи момче. Ако ли пък е заоблен и по-широк – бебето ще бъде момиче. Ако формата на корема пък се променя според положението на бебето, както подсказва елементарната физиология, то можете само да тръпнете в догадки или да се насочите към друго поверие, което е по-недвусмислено.

Вижте още: „Ами сега какво да го правим това бебе?“: отговаря Евгения Даракчиева

Ако при ставане бременната стъпи първо с десния си крак, бебето ще е момче. Ако стъпи първо с левия – ще е момиче. Ако ли пък стъпва (както всеки нормален човек) всеки път с различен крак, то вероятно детето ще избере само пола си, когато навърши 18.

На главата на бременната (без тя да знае) се сипва сол. Ако пипне първо носа си – бебето ще бъде момче. Ако пипне първо устата – бебето ще бъде момиче. Първо, самият факт, че някой сипва сол на главата Ви без да го разберете, не е много обнадеждаващ. Второ, ако случайно се случи така, че да се изкашляте, да кихнете или да се прозявате, вероятно ще пипнете и двете едновременно. За справка какво би означавало това, погледнете предходното гадание.

Вижте още: Моля, не правете тези неща с бебето си

Бременната капва капка мляко от дясната си гърда в съд, пълен с вода. Ако млякото падне на дъното – бебето ще бъде момче. Ако се носи над водата – ще бъде момиче. Ако „млякото“, което всъщност е коластра, се разтвори – бебето още медитира по половите въпроси. Ако ли пък все още нямате коластра, то вероятно вие като цяло сте си въобразила, че сте бременна и трябва да се отърсите от тази илюзия.

Ако по време на бременността по лицето на бременната има петна – бебето ще бъде момиче. Ако няма петна – ще бъде момче. С една дума, полът на бебето зависи от хормоналния баланс, пигментацията на кожата и навиците за излагане на слънце на майката.

Ако по време на бременността наделебелят устните на бременната, тя ще роди момиче. Ако надебелее задната част на тялото й – ще роди момче. В случай, че не й напълнее нищо, отново съветваме бременността да се преосмисли. Ако ли пък й напълнее всичко – също.

Вижте още: 5 зловещи периода през първата година на детето

Ако бебето помръдне за първи път в утробата и в този момент бременната види непознат човек, бебето ще вземе пола, очите, косата, характера и цвета на кожата на този човек. Добре е бременната все пак да помисли дали пък не го познава отнякъде.

Ако бременната повръща повече, детето ще е момиче. Ако не й се повръща – ще бъде момче. Това е интересна теория, която е трудно проверима, тъй като няма достоверна статистика колко от бременните жени страдат от мъчителни позиви за повръщане. Все пак ако тайничко Ви се иска да имате момиченце, можете да й бъркате в гърлото превантивно.

Ако жената обича да яде средата на хляба – ще роди момиче. Ако обича крайшника – ще има момче. Ако пък е от необлагодетелстваните, които предпочитат да изядат целия хляб, плюс една баничка и половин пица – тя просто ще бъде щастлива многодетна майка с много момчета и момичета.

Вижте още: Културните развлечения на майката

Ако бременната има тъмна линия на корема – бебето ще бъде момче. Ако няма – ще бъде момиче. Въпреки, че наличието на такава линия обикновено зависи от съчетание между хормоналните промени и типа кожа, все пак можете да си позволите да развихрите въображението си и да си представите, че не е така.

Каквито и смесени сигнали да сте получили от горепосочените твърдения, важно е да запазите самоконтрол, да не се обърквате и да не се отчайвате. Вашето неведение ще трае сравнително доста кратко, и ние бихме Ви посъветвали да не го приемате твърде драматично.

Във Вас се заражда живот. Яжте която част на хляба Ви се нрави, стъпвайте по земята с който крак Ви е удобно и не позволявайте да Ви изсипват твърде много сол по главата. Евентуално бихте могли да внимавате какви непознати гледате докато бебето Ви помръдва, но дори и това не е от решаващо значение. Чувствайте се добре и когато видеозонът потвърди пола на бебето, се върнете към този списък и наум отбележете верните знаци, за да ги знаете. За следващия път, както много познати обичат да казват.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща