Мрачната тайна на Кафка

Снимка на maggyona от Pixabay

Снимка на maggyona от Pixabay

Автор: New Me

15 Юли 2020

Франц Кафка прекарва краткия си живот в чести пристъпи на тревожност и депресия, два пъти се сгодява за една и съща жена, преди окончателно да се раздели с нея, така и не създава свое семейство, а в дневника си пише как си представя, че се самоубива, като се хвърля в реката. Ръкописите си поверява на свой приятел и в момент на умопомрачение го моли да ги изгори.

Днес ви разкриваме живота на талантливия писател, който така и не получава признание до смъртта си, най-вече защото се ужасява да публикува творбите си, страхувайки се от отхвърляне и присмех.

Кафка е роден на 3 юли 1883 г. в Прага (тогавашна Австро-Унгария). Той е най-голямото от общо шест деца. Родените след него две момчета умират още като бебета, а четири години след това той вече има три сестри. В ранна възраст Кафка изживява немалко трудности, травми и разочарования.

Снимка на 272447 от Pixabay

Хемингуей: Геният, който предпочете смъртта

Той се мести пет пъти със семейството си, докато е съвсем малък, тъй като шивашкият бизнес на родителите му се разраства и те избират все по-подходящи за стандарта си жилища.

Майка му и баща му работели от сутрин до вечер в магазина си, а когато се прибирали вкъщи, предпочитали да си почиват или да играят карти, вместо да се занимават с децата си. Затова пък им осигурили достатъчен комфорт, гувернантка и прислуга, които да ги обгрижват и възпитават.

От малък Франц Кафка е изключително самотен и страда от липса на родителско внимание. Той всячески се опитва да накара родителите си да му отделят повече време, но така и не успява. Една нощ няколко пъти отива до стаята им, за да поиска вода, с надеждата да получи малко внимание от тях. Баща му така се ядосва, че заключва детето по пижама на студения балкон до сутринта за наказание. Оттогава малкият Франц започва да се бои от баща си и да показва признаци на тревожност и депресия.

Отношенията между баща и син остават сложни и много болезнени до края на живота на Кафка. Той дори пише своето "Писмо до баща ми", което е вероятно едно от най-мрачните и потискащи четива - изповедта на едно момче, което е искало единствено добра дума и приятелство от баща си, но е получило унижение, обида и тирания.

Защо се самоубива Вирджиния Улф?

Очакванията към Кафка като единствен син на успешния, предприемчив и самоуверен търговец стават все по-големи и смазващи. За да угоди на семейството си, младият Франц учи право, но изгаря от желание да пише. Когато си намира работа в сферата на застраховането през 1907 г., бързо се откроява като интелигентен и надежден младеж, и за кратко време се издига до по-ръководни позиции. Вечерите си прекарва в писане, изцяло погълнат от историите, които съзнанието му рисува.

И въпреки това мрачната сянка на баща му винаги е там - дори в ръкописите му присъства тираничната фигура, която се опитва да смаже емоционално героите на Кафка. Пред околните писателят опитва да се показва весел и с него било лесно да се общува. Никой обаче не подозирал за демоните в душата му. От стаята, в която пишел, често гледал към реката и веднъж дори записал в дневника си, че си представя как се хвърля от моста в нея.

Личният живот на Кафка също страдал заради пристъпите му на тревожност, страха от отхвърляне и депресията, които с годините се засилват. Той два пъти се сгодявал за приятелката си Фелис, преди двамата окончателно да се разделят през 1917 г. Малко след това се влюбва в Дора Даймънт, която също като него е с еврейски произход.

Снимка на WikiImages от Pixabay

Мистериозната смърт на Едгар Алън По

Кафка обаче усеща отпечатъка на авторитарния си баща и в неуспехите си в любовта. В писмото до баща си той на няколко пъти споменава неодобрението на родителя към избраницата му. Не е ясно дали, ако беше живял по-дълго, писателят щеше да успее да се пребори с емоционалното си състояние и да създаде свое семейство с любимата си, въпреки неодобрението на баща си. И дали, ако имаше деца, те щяха да оцелеят в последвалото гонение на евреите и Втората световна война.

Сестрите на Кафка нямат този късмет - всички те умират или в еврейското гето, или в нацистките концлагери. Брат им напуска този свят доста по-рано - през 1924 г. след няколкогодишна борба с туберкулозата.

Ръкописите си дава на свой приятел, който въпреки че е помолен от писателя в момент на умопомрачение да ги изгори, не го прави. След смъртта на Кафка започва да ги публикува един по един, а някога тревожният, объркан и нещастен млад мъж най-накрая получава признание за труда си.

И въпреки че днес Кафка е известен с произведения като "Процесът", "Замъкът" и "Метаморфозата", именно неговото писмо до баща му разкрива много повече за писателя, живота, страховете и творчеството му, отколкото всички други ръкописи, взети заедно.

Защото писмото, което Кафка никога не изпраща до своя баща, издава неговата мрачна тайна и позволява на читателите да надникнат истински в душата му. И именно писмото, както пише самият Кафка в него, прави и живота, и смъртта по-лесни.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща