Мулан - мит или реалност

Автор: Ива Ризова

11 Септември 2020

Приключенията на Мулан са вдъхновение за много филмови адаптации. Този месец излиза римейк на анимираната версия на „Дисни“ от 1998 г. Анимацията, фокусирана върху невъзможността на Мулан да покаже коя е в действителност и предизкикателствата, пред които се изправя, популяризира образа й. Но как се ражда той?

Китайската култура и Мулан

В Китай Мулан е синоним на героиня, в САЩ пък името й означава „жената-войн“. Историята й е толкова популярна в целия свят, че поражда дебати за това доколко е автентична.

Най-ранният писмен текст за живота на Мулан е балада от периода, когато Китай е управляван от Северните династии (386-581 г. сл. Хр.). В малко повече от 300 думи се разказва историята на момиче, което се облича като мъж и заема мястото на баща си в армията, защото няма по-голям брат. След години, прекарала в служба на страната си и множество военни кампании, тя получава почести от императора и се завръща. Родителите й, сестра й и по-малкият й брат устройват пиршество, за да я посрещнат. Мулан се преоблича, гримира се, оправя косата си и поздравява шокираните войници. Въпреки че се бият рамо до рамо с нея от години, те не забелязват, че тя всъщност е жена.

В легендата за Мулан са включени типичните елементи: главният герой напуска дома си, изправен е пред различни предизвикателства и извършва нещо необикновено. И тъй като митовете и легендите се предават от уста на уста, подобни истории са податливи на промени и на „разкрасяване“ от всеки, който разказва. Така се появяват многобройни вариации. Посланието на всички обаче е, че прегрешението на Мулан (преструва се на мъж) е оправдано, защото спасява баща си и служи на сраната си.

Мулан реално съществувала личност ли е?

Хората често се чудят дали Мулан е истинска личност в китайската история. Няма доказателства, че тя е съществувала, но това не може да се заяви категорично, като се имат предвид вероятният устен произход на фолклорната балада и как историята за нея през годините постоянно се променя. Напълно възможно е реални хора и събития да са я вдъхновили.

Въпреки че баладата не дава информация за родното място на Мулан, в текста се споменават Жълтата река (Хуанхъ) и планината Ян. Именно тези факти са използвани, за да се обрисува градът на Мулан. Всъщност днес няколко града в Китай претендират, че са родното място на жената-войн.

Баладата не издава и нищо за външния вид на Мулан, макар да се споменава, че тя сменява дрехите си и оправя грима и косата си, след като се връща у дома. Хората обаче са любопитни и по-късно започват да се появяват нейни илюстрации към някои от разказите.

Новият филм на „Дисни“

Премиерата в България на игралния римейк на едноименната анимация от 1998 г. е на 11-ти септември. В главната роля се превъплъщава актрисата Лиу Ифей, като останалите от каста също са с азиатски произход. Това е първият проект на „Дисни“, който прави своя дебют онлайн и е доказателство за това, че във формулата за успеха на един филм, големите имена не са константа. Продукцията струва 200 млн. долара и трябваше да се появи още през март, но заради пандемията премиерата е отложена. Студиото се надява, че филмът ще има още по-голям успех от анимираната версия от преди 20 години.

Въпреки че има множество филмови адаптации на историята на Мулан, до момента най-успешната е тази на „Дисни“ от 1998 г. Някои зрители и критици определят Мулан като модел за подражание, други я критикуват. Все пак анимацията има над 30 дублажа и пожънва огромен успех в боксофиса. Новият филм, режисиран от Ники Каро, свидетелства за финансовия успех и културното влияние на предшественика си, както и за несекващата популярност на Мулан сред деца и възрастни.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща