Секс и любов, Любопитно

Мъжете качват килограми, след като станат бащи

10:30, January 23, 2020 | От New Me

                Мъжете качват килограми, след като станат бащи

10 254 мъже са участвали в проучването през тийнейджърските си години, 20-те и до началото на 30-те им години. А какви са резултатите?

Новите майки могат да натрупат до 30 килограма през тези 9 дълги месеца на бременността и са склонни да се опитват да отслабнат веднага след раждането. Но изследванията посочват, че новите татковци също придобиват известна „симпатична тежест“. Единствената разлика е, че го правят, след като новородените се появят.

Да станеш баща оказва значително влияние върху живота на мъжете, от преживяването на непосилен нов тип любов до по-малко часове сън. И сега това проучване, проведено от д-р Крейг Ф. Гарфийлд от Университета на Северозапад в САЩ и публикувано в Американското списание за здраве на мъжете, потвърди, че по-голямата част от мъжете също наддават на тегло, след като имат първо дете.

10 254 мъже са участвали в проучването през тийнейджърските си години, 20-те и до началото на 30-те им години. Изследванията започват през 1994 г., когато тази група учени започват да следват стъпките на доброволците, които по това време са били 12. В продължение на 20 години експертите проследяват теглото, семейното положение и броя на бебетата, докато те навършиха 32 години през 2014 г.

След 20 години изследователите събраха и анализираха цялата информация и установиха, че индексът на телесната маса на човека (ИТМ) е пряко свързан с бащинството и с това човек да няма деца.

Д-р Гарфийлд обяснява, че мъжете наддават на тегло по естествен път, тъй като метаболизмът им се забавя с възрастта, но учените отбелязват, че мъжете, чийто ИТМ се е увеличил драстично, са тези, които са станали бащи. По-конкретно, татко за първи път може да качи повече от 4,5 килограма веднага след раждането на детето им. Интересното е също, че мъжете без деца или са поддържали теглото си, или са отслабнали в течение на 20-годишното проучване.

Причината за тези излишни килограми

Проучването не изследва спецификата защо новите татковци наддават на тегло, но д-р Гарфийлд смята, че промяната в начина им на живот и рутината може да бъде част от причината. Когато мъж има бебе за първи път, неговото семейство става негов приоритет.

Преобразяването на начина му на живот и навиците му дори може да го накара да се откаже от ходенето на фитнес и храненето здравословно. Въпреки това дори родителите, които не са живели с децата си, също са спечелили излишни килограми, макар и не толкова и не толкова бързо, колкото тези, които са живели с децата си.

Резултатите могат да помогнат за повишаване на информираността.

Изследванията хвърлят светлина върху рисковете от отказване от добри навици или придобиване на вредни, когато човек стане родител. Натрупването на твърде много тегло може да доведе до висок холестерол и сърдечни проблеми, наред с други състояния. Може би е добра идея новите татковци да се осведомяват, така че допълнителната тежест да не съсипе невероятното преживяване на бащинството, което те ще започнат.

Imasmi web loading