Мъжете с бради са по-привлекателни за жените

Автор: New Me

27 Октомври 2019

Ако в миналото носенето на брада се свързваше с недостатъчна поддръжка, то днес са не просто модерни, но и привлекателни. А ето и доказателствата...

Мъжете, които бръснат лицето си, прекарват средно 3350 часа от живота си в банята, според статистиката. Може би това е причината носенето на брада да се превръща в гореща тенденция през последните години. Добрата новина е, че не само спестява време на мъжа, но и привлича повече жени. Колкото и изненадващо да звучи, жените намират мъже с брада за по-добре изглеждащи, което увеличава шансовете на последните да намерят по-скоро романтичен партньор. 

Учени от няколко австралийски университета, както и от университета във Финландия се заинтересували от тази тенденция и решили да разберат как брадата влияе на отношението на жените към тази мъжка характеристика и да научат причините, които стоят зад подобни предпочитания.

Около 8 500 жени били поканени да участват в експеримента и им били показани комплекти от снимки на едни и същи мъже: във всеки комплект имало по една снимка на чисто обръснат мъж, снимка, показваща мъжа с набола брада, и ясно изразена брада в последната снимка. Участниците били помолени да оценят привлекателността на тези мъже и дали биха обмислили да влязат във връзка (дългосрочна или краткосрочна) с тях.

Повечето жени отбелязват, че намират мъже с бради за по-добре изглеждащи и искат да имат дългосрочни отношения с тях, докато гладко избръснатите лица са избрани повече за краткосрочни връзки. Освен това брадите са склонни да омекотяват черти, които се считат за твърде мъжествени или пък прекалено женствени, което прави мъжете да изглеждат по-привлекателни.

Брадите придават повече чар на тези, които се възприемат като вечно сериозни, защото показват, че човек има желание да се отпусне и да се забавлява. И не на последно място, бради предпочитат тези, които искат да влязат в сериозна игра, известна като дългосрочна връзка.

В крайна сметка всички сме подвластни на основните си инстинкти, нали?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща