Книги и филми

Най-добрите филми на Франсис Форд Копола

11:44, April 08, 2021 | От New Me

                Най-добрите филми на Франсис Форд Копола

Той създаде някои от най-великите ленти на всички времена

Американският режисьор Франсис Форд Копола е един от най-големите гении в света на киното. Негово дело са няколко от златните ленти на Холивуд. Именно тук ще ви припомним шедьоврите на Копола.

Кръстникът (1972)

Считан за най-добрия филм на всички времена - с убийствено висок зрителски рейтинг, за който всеки режисьор може само да мечтае. Тук си партнират неповторимият Марлон Брандо и Ал Пачино, но освен изключителната актьорска игра, трябва да откроим и силния сюжет, пресъздаден през брилянтния ум на Франсис Форд Копола. Каквото и да кажем за този филм, ще е малко.

Кръстникът 2 (1974)

Копола прави показно как се създава продължение на велик филм. Във втората част блестят ярко Ал Пачино, Робърт де Ниро, Робърт Дювал и Даян Кийтън. Филмът печели цели 6 Оскара, включително за най-добър филм, най-добра поддържаща мъжка роля (Де Ниро), най-добър режисьор, сценарий и музика. Ал Пачино също е номиниран - в категорията най-добра мъжка роля, но не печели статуетката. 

Дракула (1992)

Тази история има няколко екранизации, но именно версията на Франсис Форд Копола - с участието на Киану Рийвс, Гари Олдман и Уинона Райдър, е най-добрата, правена някога. Изключителен филм, който е силно въздействащ не само за времето си, но и днес. С една дума - класика! Ако ви се гледа филм за вампири, но наистина добър, препоръчваме ви да заложите на тази лента.

Апокалипсис сега (1979)

Може би най-великият филм на Франсис Форд Копола … за много хора е най-великият филм изобщо. Шедьовър във всяко едно отношение – невероятна музика, легендарни сцени, реплики, които се цитират и до днес … и разбира се убийствената актьорска игра! Мартин Шийн, Марлон Брандо и Робърт Дювал правят едни от най-добрите си роли в тази класика.

Копола, също както Кубрик и Стоун, не пести критики относно безумията на войната. Ако при „Пълно бойно снаряжение“ виждаме как хуманността се смазва от войнишкия ботуш, то в „Апокалипсис сега“ е показано какво се случва след това, когато не е останал и помен от човека.

Тетро (2009)

Една въздействаща история за взаимоотношенията в семейството и връзката между братя. Когато млад мъж се опитва да намери отдавна изчезналия си брат, той стига до Буенос Айрес. Онова, на което ще се натъкне обаче, е далеч от всичко, което си е представял. А отношенията и пътят към семейството ще са повече от сложни. Ръкописът на една пиеса може да даде отговор на много от трудните въпроси, които изникват във филма.

Патън (1970)

Проследява живота на една истинска легенда за американците, изиграла важна роля през Втората световна война - противоречивият генерал Джордж Патън. Един военен филм на Копола за дълга и тежките решения - ще ви е повече от интересно да го гледате и със сигурност няма да забравите тази лента.

Разговорът (1974)

Един неповторим психологически трилър, който ще ви прикове пред екрана от началото до самия край. Специалист по подслушването с немалко собствени проблеми и сложен характер започва да подозира, че обектът, когото следи, ще бъде убит. Това го кара да се намеси и да се опита да разплете случая.

Аутсайдерите (1983)

Патрик Суейзи, Мат Дилън и Том Круз се събират под режисурата на Копола, за да представят образа на американските младежи през 50-те години на миналия век. С техните проблеми, буйна кръв и лоши избори, присъщи на младостта. Едно случайно убийство на богаташко момче ще преобърне много животи и ще накара мнозина да пораснат много бързо.

Пеги Сю се омъжи (1986)

Филм с участието на Никълъс Кейдж и Катлийн Търнър. Ще ви е интересно да се замислите дали бихте променили някои от най-важните избори в живота си, ако ви се даде такъв шанс. Кои грешки не бихте повторили и какво бихте изживели отново въпреки всичко? Тази лента е идеална за филмов следобед през уикенда. 

Ударът (1997)

Уникален звезден състав ще ви предостави тази драма от 90-те. В ролите ще видите Мат Деймън, Дани де Вито, Джон Войт и Клеър Дейнс. Сюжетът ще ви разкрие битката на един млад адвокат срещу голяма застрахователна фирма, която отказва да плати обезщетение на свой клиент. Мъжът е беден и с левкемия, а сумата му е ужасно необходима, за да спаси живота си. Морал и алчност ще се сблъскат в една жестока битка, буквално на живот и смърт.

Imasmi web loading