Здраве

Най-добрите ядки за отслабване

10:11, May 13, 2021 | От New Me

                Най-добрите ядки за отслабване

Включете ги в диетата си и няма да съжалявате нито от ползите, нито от ефекта

Яденето на ядки като кашу и осолени бадеми се свързва с увеличаване на теглото поради високото им съдържание на калории и мазнини. Но последните изследвания показват, че ядките са пълни с хранителни вещества и добри мазнини, които спомагат за подобряване на цялостното здраве. Ядките, когато са в умерено количество, дават възможност за здравословна закуска и дори ще ви помогнат да отслабнете. Изследване за 2017 г., публикувано в European Journal of Nutrition, което оценява диетата на европейците в 10 страни на възраст между 25 и 70 години, установява, че яденето на ядки подпомага загубата на тегло. 

И така, кои са ядките, които трябва да ядете за отслабване? Нека разберем:

Фъстъци
Фъстъците съдържат много протеини и хранителни вещества. Шепа сурови фъстъци има 121 калории, с малко над 7 грама протеин и 4 грама въглехидрати, според USDA. Доклад от 2016 г., публикуван в Journal of Food Science and Technology, разкрива, че фъстъчените продукти като фъстъчено масло помагат за дългосрочно управление на теглото. Изследванията показват също, че фъстъците съдържат био съединения като ресвератрол, фенолни киселини, флавоноиди и фитостероли, които възпрепятстват висок холестерол.

Орехи
Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, протеини, мед и витамини А и D, което ги превръща в енергийна бомба. Изследователи от Калифорнийския университет са установили, че обогатената с орехи нискокалорична диета има същите благоприятни ефекти върху отслабването като стандартната нискокалорична диета. Освен това, докато и двете диети помагат за подобряване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, обогатената с орехи диета спомогна за намаляване на LDL или лошия холестерол и систолното кръвно налягане. Лекарите предлагат да се ядат не повече от 7 ореха на ден, което възлиза на 185 калории.

Шам-фъстъци
Само с 4 калории на ядка, шам-фъстъкът е чудесна нискокалорична закуска - вероятно имат най-ниски калории в категорията ядки. Шам-фъстъкът също е с относително ниско съдържание на мазнини. Изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по хранене, установило, че следобедна закуска от 53 грама осолени шам-фъстъци, дадени ежедневно като част от програма за отслабване, не води до наддаване на тегло. Освен това те помогнали за понижаване на триглицеридите в тялото.

Бадеми
Бадемите помагат за намаляване на мазнините в корема, показва проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация. 12-седмично клинично проучване разкрива, че хората с висок холестерол са в състояние да намалят общите нива на холестерола, както и коремните мазнини, след като консумират шепа бадеми всеки ден. Докато бадемите могат да се консумират като закуска, можете също да добавите печени бадеми в салата или смути за различна текстура и вкус.

Лешници
Лешниците са заредени с фибри и могат да ви заситят по-дълго. Те са едни от най-добрите ядки, на които можете да заложите, ако сте на диета. Според USDA, една шепа порция лешници съдържа около 180 калории, 4 грама протеини и въглехидрати всяка и почти 3 грама фибри. Те също са богати на минерали като калий, калций и фосфор.

Бразилски ядки
Едни от най-добрите ядки за отслабване са бразилските орехи. Проучване за 2017 г., проведено от държавния университет в Сан Диего относно консумацията на бразилски орехи, установило, че хората, които са яли около 5 ядки (28 грама) в допълнение към диетата си, се чувстват заредени за по-дълго и изпитват намалено чувство на глад.

Ядки за отслабване: Колко на ден?

Ако сте на програма за отслабване, най-добре е да ядете ядки в умерена степен, така че да помага при загуба на тегло. Ядките са естествено с високо съдържание на калории и мазнини - трикът е да замените ядките за закуска в много въглехидрати, защото ядките осигуряват огромен брой хранителни вещества и ви поддържат пълноценни за по-дълго време. Шепа ядки на ден - приблизително 5-8 ядки - би била идеалната закуска, която да ви помогне да отслабнете и да подобрите цялостното здраве.

Imasmi web loading