Най-краткият IQ тест – само три въпроса

Автор: New Me

22 Август 2018

Решаването на IQ тест обикновено е изпитание не само за ума, но и за нервите, заради множеството въпроси, всеки от които изисква да отделим доста време. Добрата новина е, че не всички IQ тестове са толкова времеемки. Най-краткият световен тест за интелигентност е от едва три въпроса. Което значи, че ако го започнете сега, след не повече от половин час вече ще може да се хвалите пред приятелите си.

Когнитивният тест за размисъл (CRT) е разработен от психолога Шейн Фредерик през 2005 г. В статията, публикувана в списание "Икономически перспективи", Фредерик описва, че е избрал трите въпроса, защото всички те "са получили импулсивно грешни отговори." Тоест, въпросите улесняват хората бързо да прескочат към заключенията, вместо да анализират внимателно привидно простите теми.

Вижте още: Добра новина: в мозъка има бутон Изтрий

Този вид умствена измама показва колко малко хора в действителност могат да решат правилно и трите въпроса. През януари 2003 г. тестът се предоставя на 3 428 респонденти в рамките на 35 отделни проучвания за период от 26 месеца. По време на експеримента едва 17% от студентите от най-големите университети в света (като Йейл и Харвард) имат отличен резултат. Най-подвеждащото тук е дали човек ще успее да игнорира интуитивната си реакция и да мисли по-рационално. 

Ето и самите въпроси:

1. Проблемът с бухалката и топката

Бухалка и топка заедно струват $1,10. Бухалката струва $1 повече от топката. Колко струва топката?

Вижте още: Може ли пиенето на кафе да удължи живота?

2. Проблемът с машината за създаване на елементи

Ако пет машини за пет минути изработват пет елемента, колко време ще отнеме 100 машини да направят 100 елемента?

3. Проблемът с езерото с лилиите

В езеро има група листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата, се удвоява. Ако са необходими 48 дни, за да покрият цялото езеро, колко време ще е нужно за покриването на половината от езерото? 

Вижте още: Какво ядат през Средновековието нашите предци?

Ето и отговорите:

Вероятно предположихте 10 цента, нали? Е, верният отговор е малко по-различен и той е 5 цента. Ако прибавите 5 цента (за топката) към $1.05 (за бухалката) се получава именно сумата от $1.10. А $1.05 е точно с $1 повече от 5 цента.

Предположихте 100 минути, нали? Всъщност 100 машини за 5 минути ще направят 100 елемента. От въпроса знаем, че изработването на един елемент отнема 5 минути на една машина. По този начин ще са необходими 5 минути за 100 машини, за да се изработят 100 елемента.

Листата от лилии ще покрият половината езеро за 47 дни. Може би предположихте 24 дни? Изглежда напълно логично да се намали наполовина броят на дните, защото намалявате наполовина площта, заета с лилии. Но ако районът на езерото, покрит тях, се удвоява всеки ден, то ще отнеме само един ден, за да може да се превърне от покрит наполовина в изцяло покрит. Вземете един ден от 48 дни и останете с 47.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща