Любопитно

Най-скандалните любовни афери в историята

14:36, February 18, 2020 | От New Me

                Най-скандалните любовни афери в историята

Те са пример за голяма любов или голям скандал, а най-често - и двете...

За тях продължава да се говори и днес. Превърнали са се в нарицателно за голяма любов или за голям скандал, а най-често - и двете. Днес си припомняме най-известните любовни афери в историята, както и събитията зад тях. Ще бъде доста интересно - вижте...

1. Екатерина Велика и Потьомкин

Когато се омъжва, Екатерина бързо се разочарова от своя съпруг - Петър III, във всеки един аспект. Това я кара да поглежда все по-често встрани и да търси разбиране и удоволствие другаде. Огромната й амбиция не пречи на женските й усещания, затова, когато взема властта, вниманието й привлича младият военен Григорий Потьомкин.

Той става все по-близък с императрицата, като се издига до съветник, пълководец, любовник и мъж. Силната им връзка продължава дълги години, като дори се носят слухове, че след като императрицата позагубила интерес към него като към мъж, не друг, а самият Потьомкин й подбирал по-млади войници, с които Екатерина да се забавлява.

2. Хенри VIII и Ан Болейн

Макар и в края на тази любовна история да има обезглавен вместо щастлива развръзка, тя си остава една от най-известните и до днес. Хенри VIII е известен с това, че имал шест съпруги, втората от които е именно Ан Болейн. Когато я среща, кралят бил вече женен за Катерина Арагонска от 16 години.

Бързо обаче се влюбва в Ан и я кани да му стане любовница. Младата жена категорично отказва - искала да е кралица и нищо друго. Постепенно влиянието на Ан над Хенри VIII се засилва и тя започва да го увещава да се разведе с Катерина и да направи нея кралица. За да го склони, Ан му обещава, че ще го дари с така бленуваното момче, което да наследи трона. 

Кралят се съгласява, развежда се и Ан става новата му кралица. Седем години по-късно обаче проблемите започват - Ан му ражда само още едно момиче, а след това прави поредица от спонтанни аборти. Отношенията им се обтягат и двамата влизат в открит конфликт. Междувременно Хенри VIII се влюбва в Джейн Сиймур, която ще стане следващата му съпруга. За да се отърве от Ан Болейн, кралят измисля обвинение в изневяра и съпругата му е екзекутирана. Въпреки това се говорело, че от всичките му съпруги Ан си останала най-голямата му любов...

Зловещият Распутин - между похотта и мистицизма

3. Клеопатра и Марк Антоний

Клеопатра била изключително амбициозна и въздействаща на мъжете владетелка. Тя първо покорила сърцето на самия Юлий Цезар, а след убийството му продължила да защитава интересите на Египет пред Рим. Това довело до срещата й с Марк Антоний, високопоставен военен и управник, а любовта им пламнала веднага. Двамата се съюзили и кроели големи планове да покорят света или поне Рим.

Този неочакван съюз обаче не се понравил на противниците им и бил приет като абсолютно скандален. Разбира се, най-големият удар дошъл именно от Рим. По време на битка до Марк Антоний стигнал слух, че Клеопатра е загинала, което го накарало да сложи край на живота си. Реално обаче, Клеопатра все още била жива, но в ръцете на римляните. Тук историята е малко мътна, но дали чрез отровна змия или по друг начин, египетската владетелка успяла да се самоубие и да последва любимия си в смъртта.

4. Принц Едуард и Уолис Симпсън

Преди Хари и Меган историята помни принц Едуард и Уолис Симпсън. Годината е 1936, а един престолонаследник ще вземе тежкото решение да се оттегли от трона, да се откаже от титлите си и да последва любовта. Принцът се среща с Уолис покрай общи познати. Тя е американка и освен това е омъжена, което по никакъв начин не насърчава Едуард да се сближава с нея.

При следващите им срещи по различни събирания нещо изведнъж се променя и между двамата пламва искрена и много силна любов. Всичко обаче е против тях, избраницата на Едуард няма никакъв шанс да му стане съпруга, дори да се разведе с дотогавашния си мъж - такива били правилата по онова време. Когато кралят умира и Едуард трябва да заеме мястото му, ситуацията става критична.

След тежки преговори и дълги размисли, принцът решава да се откаже от трона, но да остане заедно с голямата си любов. В края на 1936 г. Едуард ще каже: "За мен би било невъзможно да нося тежкото бреме на отговорностите и да изпълнявам задълженията си като крал, ако не усещам до себе си подкрепата на жената, която обичам". След като се отказват от всичко, Едуард и Уолис изживяват щастливо и спокойно живота си във Франция.

Снимка на Dimitris Vetsikas от Pixabay

Фрина: Леката жена, която обявили за богиня

5. Наполеон и Жозефин

Когато Наполеон среща Жозефин, все още е войник - тя е малко по-голяма от него, вдовица с две деца. Но любовта му към нея е много силна, затова той не се отказва от целта си да се ожени за нея. За негова радост, Жозефин се съгласява да му стане съпруга, но не показва особена вярност и любов. Силно разочарован от поведението й, Наполеон също се отдава на извънбрачни връзки.

А междувременно в годините успява да вземе и властта. Така Жозефин става императрица в периода 1804 - 1809 г. Изненадващо, тогава чувствата й към Наполеон се засилват и тя му остава вярна. Владетелят обаче вече има други планове, използва факта, че двамата нямат общ наследник и се развежда, за да се ожени за Мария-Луиза Австрийска, която по-късно му ражда син.

Когато е заточен през 1814 г. на остров Елба, Жозефин се опитва да стигне до него, но така и не успява, защото умира. След като се връща в Париж, според слуховете, Наполеон си взел цветя от градината на бившата си любима и ги запазва до смъртта си.

6. Чарлз Дикенс и Нели Търнан

Една доста скандална любовна история, която обаче ни показва колко голяма е силата на любовта и как може да преобърне живота ни във всеки един момент. Когато е в средата на 40-те си години, големият Дикенс сякаш има всичко - успешна кариера, красиви творби, съпруга и цели 9 деца. Особено семейният му живот създавал впечатление на безоблачен и преизпълнен.

Всичко обаче се променя, когато писателят среща 18-годишната обещаваща актриса Нели Търнан. Заслепен от любов, Дикенс започва извънбрачна афера с нея, която след няколко години излиза наяве. Бракът на писателя е тотално разбит, но той се отдава на любовта си с Нели, а щастието им продължава цели 13 години, до смъртта на Дикенс. Младата му съпруга се оказва негово голямо вдъхновение, като не една героиня в творбите му е нейно копие - такава е например Естела от "Големите надежди".

Графинята-чудовище

7. Мери Годуин и Пърси Шели

Една от най-скандалните любовни истории, която започва на... гроб. Точно така - Мери Годуин и писателят Пърси Шели се срещат на гроба на майката на Мери, която била известна суфражетка (участничка в движението за равни права на жените).

Когато се запознават, Мери е едва на 16, а Пърси е на 21 години и освен това е женен. Това не им пречи да започнат бурна афера, която продължава няколко години. Двамата могат открито да бъдат заедно, след като бременната съпруга на Пърси се удавя. Малко по-късно с Мери се женят, но трудно успяват да се сдобият с наследник. След доста неуспешни опити, все пак им се ражда син.

Междувременно съпрузите творят на воля, макар и отлъчени от обществото заради скандалната си история. Мери дори създава своя "Франкенщайн", но все пак любовта им е обречена - Пърси също се удавя, когато лодката му потъва. Зла съдба или карма - така или иначе любовта им с Мери остава една от най-обсъжданите и днес...  

Imasmi web loading