Най-странните човешки фобии

Снимка на Free-Photos от Pixabay

Снимка на Free-Photos от Pixabay

Автор: New Me

19 Април 2021

Без съмнение, всеки се бои от нещо в живота си, даже не само от едно. Но понякога човешкото съзнание може да работи по много необичаен начин и да се ужасим дори от най-обикновените на пръв поглед неща. Ето няколко от най-странните фобии, които съществуват.

Аблутофобия

Това е неистов страх от къпане или миене. Можем да предположим, че доста хора го имат, съдейки по нежеланието на някои да използват по-често душа. Но истината е, че някои хора действително се ужасяват от водата, която докосва тялото им по време на къпане и дори най-краткото миене може да доведе до криза и психологически срив.

Ергофобия

Вероятно ще се изненадате, че все повече хора се диагностицират с подобен тип фобия. А именно - да се страхуват от работните си места и от работата си като цяло. Това донякъде се свързва с все по-напрегнатата работна среда - голяма конкуренция, страх от уволнение, глоби, крайни срокове, паника от говорене с хора или презентации. Хората реагират по различен начин при прекомерно натоварване и стрес в работата, така че някои развиват дори паник атаки и подобна фобия покрай работата си.

Сингенезофобия

Може би ще се припознаете в нея - това е ужасът от роднини. А всички имаме поне един такъв, който не желаем да поглеждаме при никакви обстоятелства, като свекърва, тъща, зълва и пр. В случая обаче говорим за далеч по-основателен и голям страх от срещата с определени и даже всички роднини. Най-често това се дължи на доста болезнени и травматични спомени от детските години.

Гелиофобия

За някои смехът може и да е здраве, но други не са на това мнение. За хората с подобна фобия не само собственият, но и смехът на околните е повече от ужасяващ. Затова те се боят да се усмихват и странят от веселяците, защото това им докарва повече тревожност и напрежение, отколкото удоволствие.

Оптофобия

Случвало ли ви се е някога да се стреснете от нещо посред нощ и да ви е било страх дори да отворите очите си? Е, сега си представете, че има хора, които изпитват перманентен ужас да отворят очите си, защото имат чувството, че нещо много лошо ще ги сполети, ако го направят. Именно това е същината на тази фобия и е може би една от най-трудните, с които може да се живее.

Номофобия

Това е още една от "модерните" фобии и за нея трябва да благодарим на мобилните си телефони. Някои хора са дотолкова обсебени и зависими от тях, че фобията да не се случи нещо с телефона - да се счупи, да остане без батерия, да звъни, без да чуем, може да доведе до стрес и паника. И това състояние дотолкова да се изостри, че да не могат да минават нормално през ежедневието си. 

Подофобия

Хората, които страдат от нея, трябва да са изживели истински ужас, ако са гледали трите части на "Властелинът на пръстените". Ако се чудите какво точно може да ги е уплашило там, веднага ще ви кажем, че не са били страховитите орки. В случая говорим за леко противните космати и мръсни стъпала на хобитите, защото хората с подофобия се ужасяват от крака. Само снимка или кадър с крака би могъл да ги доведе до емоционален срив. Не можем да си представим какво им коства да отидат на плаж например.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща