Любопитно

Най-странните средновековни вярвания и ритуали

11:26, June 14, 2021 | От Тереза Алексиева

                Най-странните средновековни вярвания и ритуали

Трудно за вярване, но са истина...

Вярвате, че асцендентът ви определя начина, по който изглеждате? Чукате на дърво, плюете си в пазвата, посипвате главите на бременните жени със сол, винаги излизате от дома си с левия крак и сте разочаровани, че вече не можете да тричате пухкави пудели на Песи понеделник?

Макар и вероятно да се нуждаете от помощ, вие можете да изглеждате като един почти модерен и почти рационален индивид, в зависимост от това с кого предпочетете да се сравните.

Днес ви разказваме за най-екзотичните и главозамайващи вярвания и ритуали, които са владеели хорските умове в периода на Средновековието. Затегнете коланите и шапките, защото пътуването ще бъде неочаквано.

Бебетата не изпитват болка

През Средновековието се е смятало, че нервната система на бебетата не е достатъчно съвършено развита, и съответно те не са способни да усещат болка през първите месеци и дори години от живота си.

Разбира се, плачът е бил несъмнено следствие или от намеса на тъмни сили или от лошо възпитание. Нещо повече - по време на медицински и хирургични интервенции, бебетата не са били обезболявани по никакъв начин.

Пчелите са птици

В Средновековните енциклопедии за животни, пчелите са описани като малки и много странни птици, които не само произвеждат мед, но и враждуват помежду си на “кланове” от различни кошери.

И ако това не е достатъчно смайващо, има още. Вярвало се е, че ако пчелата наруши закона на собствения си кошер, тя се самоужилва от чувство на вина, вследствие на което умира безславно.

В сперматозоидите има малки хора

Чудите се защо мъжете и бащите са били единственият признат фактор в създаването и развитието на индивида? Нека обясним.

През 17 и 18 век науката е твърдяла, че всяко бебе вече е напълно оформено вътре в сперматозоида и единственото, което остава да се случи, е да бъде поставено в женския “инкубатор” и да порасне.

Погребение за сърце

Транспортът през Средновековието не е бил това, което е днес. Ето защо, при смърт на близък далеч от дома, транспортирането му е било трудна и скъпа задача.

За да могат все пак да изпратят близките си, нашите предци достигат до алтернативно решение. Сърцата на труповете са били изтръгвани от телата и са били връщани на семейството, за да може то да погребе (тази част от) починалия на предпочитано от тях място.

Пиене на кръв от гладиатори

Преди своите битки, Гладиаторите поднасяли кръвни жертви на боговете, за да получат сили и издръжливост. Дотук… Добре.

В текстовете на Плиний Стари, обаче, откриваме неочакван край на и без това неочакваната история. Той гласи: “Пациентите с епилепсия могат да пият кръв от гладиатори - поток, пълен с живот. Тези хора смятат, че е най-ефективното лекарство за тяхното заболяване е да пият топлата, жива кръв на големи глътки, директно от самия човек."

Екзорсизъм на брюкселско зеле

Предвид стравнително лошите хигиенни условия през Средновековието, хората често са страдали от различни стомашни проблеми след консумацията на недобре измита храна.

Разбира се, те не са смятали точно така. Поради зачестили храносмилателни проблеми при консумацията на брюкселско зеле, злият зеленчук е бил подлаган на особен вид “екзорсизъм” преди употреба - в основата му е бил изрязван малък кръст, който да прогони злите духове.

Практиката се прилага и до ден днешен, с цел по-бързо сготвяне и омекване на зелето. А колкото повече знаете за произхода ѝ, толкова по-дискомфортно ще се чувствате.

Хороскоп за операция

Широко разпространена практика сред средновековните лекари било отлагането на операция или медицинско лечение според хороскопа на пациента.

Иначе казано - по-приемливо е било да умреш преди операцията, отколкото да бъдеш опериран при ретрограден Меркурий.

А вашият Меркурий в кой век е?

Imasmi web loading