Трип

Най-величествените библиотеки в света!

10:41, January 14, 2018 | От New Me

                Най-величествените библиотеки в света!

Великолепни и уникални...

Те са толкова красиви и внушителни, че не само можете да стоите и да ги гледате с часове, но и ще ви се прииска да изчетете всичко в тях. Вижте само част от най-красивите библиотеки в света.

Колеж "Тринити" в Ирландия

Библиотеката на колежа "Тринити" в Ирландия е най-голямата в страната, на над 300 години и е с изключително красив дизайн от тъмно дърво. В нея се съхраняват някои уникални произведения на над 1000 години.

Централната библиотека на Бристъл, Великобритания

Завършена е през 1906 г. и съчетава по уникален начин няколко архитектурни стила. Отвътре библиотеката е предимно в класически стил, с красиви арки, мраморни подове, тюркоазена стъклена мозайка. Невероятно царствено и величествено.

Националната библиотека на Франция

Сигурно сте я виждали, ако сте били в Париж. През 1988 г. са вдигнати допълни сгради за нуждите й, но основната - откъм улица "Ришельо", си остава работеща и е все така великолепна. Първоначално е завършена през 1869 г. и остава библиотеката с най-голяма колекция от книги в света до 1896 г.

Библиотеката на двореца Ескориал, Испания

Филип II е причината този шедьовър да бъде направен. С изключителни фрески и високи царствени арки. Към днешна дата библиотеката е световно и историческо наследство, съдържащо над 40 000 подбрани издания.

Библиотеката в университета Коимбра, Португалия

Състои се от две части, като новата сграда е построена през 1962. Именно старата част обаче е онова, което наистина си заслужава да се види и най-вероятно може да се съзерцава с часове. Тя датира от 1725 г. и в нея се съхраняват книжни издания, които са на няколко века.

Библиотеката на холандския парламент

Абсолютно бижу по отношение на дизайна. Тя съдържа стенограми и важни решения на парламента на страната, но не само. Построена е преди въвеждането на електричеството и затова е с огромни стъклени тавани, позволяващи да влиза максимално светлина и да се ограничи използването на газени лампи и свещи по онова време.

Библиотеката Санкт Гален, Швейцария

Невероятно красивата библиотека в стил Рококо, не само най-старата в Швейцария, но и една от най-важните, що се отнася до манастирските библиотеки в света. Съдържа 160 000 издания, като много от тях датират още от 8 век. Библиотеката се смята за едно от световните наследства.

Библиотеката на манастира Страхов, Чехия

Тази внушителна сграда с уникално красива архитектура съдържа над 200 000 книги. Включително всяко по-важно издание, отпечатано в Европа от края на 18 век. И само както сме виждали по филмите, библиотеката разполага с няколко тайни изхода, скрити зад рафтове с издания, които могат да се отворят само с изваждането на специално поставена сред тях фалшива книга.

И това е само една малка част от величествените библиотеки по света. Очаквайте съвсем скоро да ви разходим из още от тях!

Imasmi web loading