Вдъхнови се

Най-великите руски книги на всички времена

20:37, March 10, 2021 | От New Me

                Най-великите руски книги на всички времена

Трябва да се прочетат поне веднъж в живота

1. Война и мир - Лев Толстой

Смело можем да кажем, че това е едно от най-великите произведения не само в руската, но и в световната литература. По него са правени няколко екранизации, включително епичната версия от 1956 г. с Одри Хепбърн и Хенри Фонда. Романът ни въвежда в живота на руското общество - в ценностите, отношенията и страстите. Сюжетната линия се завърта около Наташа, Пиер и Андрей, както и изборът на любовта. Над всичко това обаче тегне сянката на войната, която поставя душите пред нечовешки изпитания.

2. Анна Каренина - Лев Толстой

Безумно драматична любовна история, която се помни цял живот. Разкъсвана между правилно и грешно, между дълга и желанията на сърцето, една жена ще търси път към любовта. Преоткрила страстта с млад офицер на фона на брак с изстинали чувства. Но дали накрая ще намери това, което търси, и дали, ако го постигне, то няма да я разруши? 

3. Престъпление и наказание - Фьодор Достоевски

Кои са нещата, които могат да извадят на показ най-лошото в човека? Може ли безпаричието да доведе до пълно отчаяние и потъпкване на морала и ценностите, както и какво трябва да е наказанието за най-страшното престъпление? Проследяването на живота на Разколников ще ви преведе през едно дълго и страшно пътуване към изкуплението.

4. Идиот - Фьодор Достоевски

Понякога животът може да е много сложен и труден за добрите хора, а добротата им не само да не бъде оценявана от околните, но и да бъде вземана за слабост и недостатък. Наивността на главния герой ще му коства много в отношенията с другите, а се смята, че прототип за създаването на героя е не друг, а самият Достоевски. Ще ви е много любопитно да преминете през този текст, който ще ви даде много храна за размисъл.

5. Братя Карамазови - Фьодор Достоевски

Още една изключителна книга на Достоевски, в която се проследяват темите за доброто, дълга, волята и омразата. Баща на четирима синове, единият от които незаконен, старият Фьодор Карамазов не поддържа особено топли отношения с децата си. Той влиза в тежки конфликти с най-големия си син заради пари и любов към една и съща жена. Това кара сина да ненавижда баща си и често да избухва срещу него. Именно затова, когато намират Фьодор мъртъв, подозренията падат върху сина му. Разплитането на тази мистерия и сложните семейни отношения ще ви държи в напрежение до самия край.

6. Възкресение - Лев Толстой

Великолепен роман, който ще ви разкрие измамния свят на богатото общество в Русия в края на 19 век. През съдбата на отхвърлена от обществото проститутка, чиято присъда трябва да бъде произнесена, един княз ще изживее личния си катарзис и ще достигне до Бог и до доброто в човешката душа. Дали обаче това ще е достатъчно, за да се поправят несправедливостите и да се компенсират миналите грешки? Гарантираме ви, че тази книга ще преобърне всичко във вас и ще я запомните за цял живот. Така че ако случайно не сте я чели, непременно поправете тази грешка.

7. Мъртви души - Николай Гогол

Шедьовър на руската литература и най-великото произведение на Гогол, което обаче отвежда писателя на ръба на разума. Години след като написва творбата на живота си, Гогол работи над продължението на "Мъртви души". Писателят обаче е отчаян - текстът не му харесва, а той е убеден, че Господ го е изоставил и е отнел дарбата му да пише. В момент на лудост Гогол изгаря ръкописа си, а кратко след това умира. "Мъртви души" е поглед към ценностите и пороците, към алчността и грозното в душите. Ще се вгледате по-дълбоко в себе си и ще се замислите за много неща в живота си, след като прочетете тази книга. 

8. Доктор Живаго - Борис Пастернак

В този роман ще видите много ключови теми - за любовта, за родината, за идеалите и за жестоките разочарования. Действието ни отвежда във времето на Руската революция, но неслучайно романът е забранен в Съветския съюз до края на 80-те години на миналия век. В тази книга ще видите героят да се разкъсва между две любови - позволената и забранената. Коя ще надделее и как може да се справи човек, когато застане пред такъв тежък, но съдбовен избор?

9. Бащи и деца - Иван Тургенев

Ще видите не само разликата между отделните поколения, но и пътя към формирането на една млада личност. От влиянията на времето и приятелите до срещата с любовта и ценностите в дома. И ще се запитате има ли място за старите морални норми в новото време - въпрос, който очевидно е вълнувал мнозина още преди повече от век. Със съзряването на двамата приятели Аркадий и Базаров ще преминете през много житейски ситуации, които ще ви накарат да се замислите за истински ценното в живота, за да не бъде той пропилян напразно.

10. Евгений Онегин - Александър Пушкин

Това е най-известният роман, написан в стихове и рими, а сюжетът му ще ви представи живота на дворяните. Чете се изключително леко, а нетрадиционната му форма прави преживяването още по-интересно. Главният герой се сблъсква с любовта, но и с последствията от грешките, които допуска. Вътрешната борба между правилното и грешното съпътства героя почти през цялото време, а чувствата между Онегин и Татяна няма да ви оставят безразлични.

11. Бели нощи - Фьодор Достоевски

Тази повест ще ви покаже бездната между света на мечтите и реалността, която ни заобикаля. Млад мъж, отдаден на красивите си фантазии, книгите и собствения си вътрешен свят, се влюбва в девойка, с която се среща в продължение на няколко бели нощи. Как ще го промени този сблъсък с действителността и ще го разруши ли, ако коренно се различава от представите, създадени в главата му? Препоръчваме ви горещо този кратък текст, който обаче ще ви даде много храна за размисъл между редовете си.

12. Един ден от живота на Иван Денисович - Александър Солженицин

Солженицин е един от титаните в литературата на 20 век - с огромно влияние и отзвук на всичко, което пише. Той се превръща в символ на опозицията срещу съветския режим. През 1945 г. е арестуван, защото критикувал Сталин в писмо до свой приятел. Попада в лагери от системата ГУЛаг и именно преживяното и видяното там го провокира да напише няколко произведения, едно от които е "Един ден от живота на Иван Денисович". Текстът проследява ужасите, с които се сблъскват затворниците в лагерите. А повестта е толкова разтърсваща, че бързо е преведена на други езици и публикувана в чужбина. Солженицин е носител на Нобелова награда за литература през 1970 г.

13. Бесове - Фьодор Достоевски

Един изключително сложен, объркващ и тежък за четене роман, който обаче остава една от големите класики на писателя, редом с шедьоври като "Престъпление и наказание" и " Братя Карамазови". Пропиването на безнравствеността във всички слоеве и сфери на живота може да има катастрофални последици. А понякога на карта е поставен не само животът на отделния човек, но и съдбата на цяла една нация. Достоевски разглежда нихилизма, обхванал Русия, и последствията, до които може да доведе.

14. Герой на нашето време - Михаил Лермонтов

Тук ще се сблъскате със странния образ на Печорин - една на пръв поглед изопачена и дори леко уродлива фигура. Но тя ще ви преведе през пороците и житейските избори на тогавашното поколение. Читателите приемат този образ с леко объркване, но Лермонтов е твърдо решен да покаже грозната истина, въпреки евентуалните последствия и реакции. Ще ви е повече от любопитно да надникнете в душата на този герой и да преминете през различни житейски ситуации с него. 

15. Обломов - Иван Гончаров

Макар и с комедиен привкус, творбата на Гончаров разглежда сериозни проблеми по линия на руското дворянско общество. Обломов е ленив и почти незаинтересован към света около себе си, липсва му страст към живота и разбиране към гледната точка на онези, които стоят по-ниско в обществото. Ключова тема за безполезността на част от елита на 19 век, която ще ви е интересно да проследите и през погледа на автора в тази руска класика.

16. Децата на Арбат - Анатолий Рибаков

Ще се пренесете в годините на Сталин в Съветския съюз. С всички най-отвратителни страни на комунизма и с едни от най-лошите човешки качества, които режимът изважда наяве. От дребния и обикновен човек, чийто живот не значи нищо, до най-големите в управлението, които са готови да пожертват всичко и всеки, за да се укрепят властта си. Тъжна история, която проследява няколко човешки съдби, техните житейски избори и последиците от тях.

17. Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков

Свръхестественото взема превес тук, за да промени изцяло живота на няколко души. Макар да има немалко хора, които не могат да проследят напълно сюжетната линия и да намерят смисъла в нея, това произведение заслужено може да намери мястото си сред руските класики. За едно посещение на Дявола и препратките на автора към свещени текстове, докато пред погледа ви минават различни комични ситуации. Определено книга, която трябва да се прочете поне веднъж, дори и да не ви стане любима.  

18. Лолита - Владимир Набоков

Тази невероятно спорна книга ще ви впечатли, отврати или и двете. Може ли да се приеме нездравото увлечение на възрастен мъж към 12-годишно момиче и на какво ще бъде способен героят в този роман, за да остане възможно най-дълго до музата си? На брак без любов с майка й, на действия на границата с педофилията, на скандални задкулисни игри... Почти е сигурно, че това няма да е най-лекото и любимо ваше четиво, но си заслужава да му дадете шанс. Поне един път. 

19. Майка - Максим Горки

Произведение, базирано на истинска история, разказана от позната на Горки. Текстът проследява тежкия живот на жена, която във фабриката се сблъсква с непосилен физически труд, а вкъщи се изправя пред ужасното пиянство и агресията на съпруга си. Тя сама трябва да отгледа сина си, а когато той се увлича по политическите течения в Русия от началото на 20 век, като майка е изправена пред тежък избор.

20. Тихият Дон - Михаил Шолохов

Епичен роман в четири тома, които авторът пише в периода 1925 - 1940 г., като междувременно създава и други произведения, а също така е и военен кореспондент през Втората световна война. Но да се върнем на романа. Той проследява съдбата на едно семейство и техните наследници. Когато мъж, живеещ на брега на Дон, взема за жена турска пленница от Кримската война, суеверните съседи я обвиняват във вещерство и се опитват да се саморазправят с нея. Съпругът й не допуска това, а децата им с времето също започват да се изправят пред различни ситуации и се сблъскват с любовта и отношенията с другите.

21. Времето: Нощ - Людмила Петрушевская

Един от съвременните руски романи, които определено су струва да прочетете. Ще изпадате в ярост и ще плачете искрено от съжаление към една бедна и отчаяно привързана към неблагодарните си деца жена. Главната героиня Анна оставя дневник, в който след смъртта й се разкриват всички страни на поквареното й и паразитиращо върху нея семейство. Дъщеря й Альона, която се е отдала на разврат и низки страсти. Внучетата на Анна, към които тя таи най-нежни чувства и се опитва да се грижи за тях с майчина всеотдайност. Синът на Анна - бивш затворник, който периодично се появява в живота й, колкото да й поиска храна и пари...  

22. Смъртта на Иван Илич - Лев Толстой

Ще се потопите дълбоко в темата за смъртта и краткостта на земния човешки път. Отдаден на високите си обществени позиции и работата си, Иван Илич изобщо не се замисля за смъртта, но когато в един момент се изправя очи в очи с нея, нещо в него се преобръща. На моменти прекалено мрачен и дори страшен, докато изследва дълбините на смъртта, този текст ще ви накара и да се замислите за душата и възможно ли е нейното пречистване и спасяване преди края.

23. Вуйчо Ваньо - Антон Чехов

Една от най-известните пиеси на руския майстор на късия разказ. Едва ли има голям театър по света, в който да не е играна, а зрителите се влюбват бързо в нея. Но да се върнем на текста, който ни показва възрастен професор и красивата му, далеч по-млада, втора съпруга. Двамата отива в селското имение на професора, за което се грижат Ваньо - братът на покойната първа съпруга на професора, и Соня - дъщеря на покойницата. Ваньо и местният доктор обаче се влюбват в красивата и млада жена на професора, а Соня страда силно от това, заради романтичните си чувства към доктора. Всичко това отива на заден план, когато професорът решава да продаде имението. 

24. Дамата с кученцето - Антон Чехов

Брилянтен разказ на Чехов и много любим за читателите. Една забранена любов ни показват главните герои Ана и Дмитрий. Тя се появява неочаквано с кученцето си на крайбрежната алея и Дмитрий, който не обича жена си, решава да ухажва непознатата дама и да я направи своя любовница. В крайна сметка успява, но Ана трябва да се върне при съпруга си в Петербург. Въпреки че я е смятал само за поредната си забежка, Дмитрий не престава да мисли за Ана и тръгва след нея. 

25. Шинел - Николай Гогол

Макар да засяга на пръв поглед дребни теми и незначителни персонажи, произведението на Гогол се впуска много по-дълбоко по няколко линии. Окаяният чиновник, който се лишава от всичко, за да се сдобие с така бленувания шинел. А когато го губи много скоро след това, не може да намери покой, дори в смъртта. Този герой ще събуди тъга и състадание в читателя, а също ще даде представа и за цяла една прослойка от руското общество - отритната и подигравана от мнозина.

26. Архипелаг ГУЛаг - Александър Солженицин

Вече споменахме за приноса на Солженицин към руската и световна литература, а този път ще ви предложим и неговия 10-годишен труд. Той ще ви разкаже за съветските лагери - мъката, униженията и болката, с които са пропити. А всичко е базирано на разказите на бивши затворници и спомените на самия писател, който също е бил изпратен в лагер.

27. Ние - Евгений Замятин

Един автор, който не се е страхувал да се опълчи на диктатурата и да се противопостави на властта с работата си. Замятин е и вдъхновител за писатели като Джордж Оруел. Книгата "Ние" излиза първо в чужбина, а в Русия е издадена едва през 80-те, около половин век след смъртта на автора. В романа се засяга темата за потъпкването на личността, обезличаването на отделния човек, а технологичният процес не само не носи свобода, но и все повече подчинява.

28. Пикник край пътя - Аркадий и Борис Стругацки

За любителите на научната фантастика тази книга ще е повече от интересна. Братята Стругацки ще ви покажат един изцяло нов свят, свързан с извънземни, но някак винаги въртящ се около човешката душа и това, което се таи в нея. Зоната е опасно, страшно и едновременно с това - силно привличащо сталкерите място. Но преживяното там никога няма да може да се забрави. 

29. Петерсбург - Андрей Бели

Най-известното произведение на Бели, макар и добило популярност извън Русия доста след написването си. Младият Николай получава задача да убие баща си, който е царист с високи позиции. Бомбата, която трябва да постави обаче, не вълнува толкова съзнанието на Николай и той отклонява постоянно вниманието си към далеч по-приятни, но и маловажни неща. В един момент всичко неочаквано ще се преобърне с главата надолу.

30. Москва-Петушки - Венедикт Ерофеев

Първоначално публикувана с малък тираж в Израел през 70-те, а в Русия вижда бял свят едва през 1988-1989 г., при това - със съкращения. Героят е очарователен пияница-философ, който тръгва с влак от Москва, за да се види със сина си. По пътя се сприятелява с пътниците около него и на няколко чашки започват размисли за политиката и живота и други философски теми. Но пътуването няма да завърши изобщо по начина, по който е било планувано. 

31. Джамиля - Чингиз Айтматов

Авторът е роден в Съветския съюз през 1928 г. и е с киргизстански произход. "Джамиля" е най-известната му повест и ни представя една очарователна млада героиня, която чака мъжа си от фронта. Междувременно обаче разпалва огъня в сърцата на още двама мъже, в единия от които и тя се влюбва. Двамата решават да избягат заедно, а една картина ще увековечи техния избор.

32. Нос - Николай Гогол

Най-особеното и абсурдно звучащо на пръв поглед произведение на Гогол, но под повърхността отново стоят много по-сериозни теми. Когато един нос напуска лицето на собственика си и започва да води свой живот и да се издига до високи позиции в обществото, текстът може и донякъде да ви обърка. Всъщност обаче "Нос" отразява единствено човешкия безумен стремеж към постове, власт и пари. 

33. Бялата гвардия - Михаил Булгаков

Действието ни отвежда в Киев във време на революция. Проследява живота на семейство от средната класа и какви са последствията върху него от всички преломни събития. Интересното е, че текстът е бил сметнат за проблемен от властта в Съветския съюз и така и не е бил издаден в оригиналния си вид. Там е отпечатан чак в средата на 60-те години на миналия век, а заради "Бялата гвардия" Булгаков имал немалко грижи, създадени му от властта. 

34. Изкопът - Андрей Платонов

Една книга, която ще се запечата за много дълго в съзнанието ви. Ранните години на Съветския съюз и управлението на Сталин. Животът на героите се завърта около тежката работа по изкопаването на основите за домове на пролетариата. Някои от работниците ще минат през тежки изпитания в търсене на смисъла на живота си. Дали накрая ще го намерят и ще могат ли да понесат изводите, до които стигат? Непременно прочетете тази история - няма да съжалявате.

35. Живот и съдба - Василий Гросман

Още една книга, станала жертва на бруталната цензура и репресиите в Съветския съюз. През 1961 г. ръкописът на "Живот и съдба" е конфискуван от служители на КГБ и унищожен. А само три години по-късно Гросман умира. Ако по една случайност негов колега не е имал копие на текста, което е било спасено в чужбина, а след това - публикувано, днес нямаше да имаме тази изключителна книга. В нея ще бъде развенчан мита за добрата комунистическа власт в помощ на обикновения човек. И ще се види, че именно тази власт е смазала всеки опит на човека да бъде свободен и щастлив.

36. Записки от подземието - Фьодор Достоевски

Мрачен роман, който отново изследва темите, които вълнуват Достоевски в почти всичките му творби. Героят се отдалечава все повече от обществото, потиснат и смазан от мислите, които го измъчват. А въпросът за морала, вярата и несправедливостите за част от хората ще ви вълнува особено силно.

37. Вишнева градина - Чехов

Една градина може да носи много спомени и да събуди в хората забравени усещания. Когато собственичката на имение с красива вишнева градина решава да го напусне заради трагична загуба, тя не предполага, че е напът да се раздели завинаги с това място. Само няколко години по-късно, притисната от финансови проблеми, знатната дама е принудена да потърси нов собственик за имението си. Но купувачът планира да разпарчетоса красивата градина и на нейно място да се вдигнат постройки. Пред загубата на нещо толкова прекрасно, спомените нахлуват неумолимо.

38. Дванадестте стола - Иля Илф/Евгений Петров

Много забавна и увлекателна книга, с която ще се впуснете в търсене на безценните бижута на Мадам Петухова. През целия си живот тя се опасява красивите й накити да не попаднат в ръцете на разхайтения й зет, който пропилява с лека парите й. Случайно обаче една двойка разбира къде дамата е скрила бижутата си и отчаяно ще се опита да се добере до тях.

39. Записки от мъртвия дом - Фьодор Достоевски

Тежък роман с автобиографични нотки от заточението на Достоевски. Героят е осъден на години каторга, а това, с което се сблъсква в Сибир, може да пречупи всеки. Жестокостта дебне отвсякъде и е нечовешка - по линия на пазачите, както и между затворниците. Ще изживеете тежки мигове с тази книга и ще остави трайна следа в душата ви, но си струва.  

40. Раково отделение - Александър Солженицин

Ще се срещнете с група пациенти в раково отделение в Съветския съюз. Главният герой донякъде се припокрива с образа на Солженицин - като бивш лагерник и заболял от страшната болест. Покрай борбата с коварното заболяване, пред което всички са равни, се разкрива много от тежкия живот в диктатура и смазването на обикновения човек.

41. Азазел - Борис Акунин

Изключително написана и много завладяваща история, която няма да имате търпение да разплетете докрай. Всичко започва с една разходка в парка, където две дами са спрени от млад мъж. Той обяснява романтичните си чувства към едната, а малко след това се самоубива. Оттук нататък няма да можете да се откъснете от книгата до края.

42. Капитанската дъщеря - Александър Пушкин

Вълнуващ исторически роман и една от най-добрите творби на Пушкин. Младият военен Пьотър е разпределен да служи в малка крепост, където ще намери близък приятел и ще се влюби в дъщерята на началника си. Тези чувства обаче ще го изправят срещу приятеля му, който също е влюбен в младото момиче, и ще доведат до много трудни моменти за Пьотър. 

43. Ревизор - Николай Гогол

Невероятно забавен текст, в който Гогол отново ще обърне поглед към чиновниците и безумната бюрокрация. Йерархията, на която робуват толкова много служители, може да доведе до ситуации, в които се разкриват глупостта и подлизурството, а докато авторът изобличава всичко това, вие искрено ще се забавлявате.

44. Унижените и оскърбените - Фьодор Достоевски

Красивата девойка Наташа бяга със сина на принца, а баща й е съсипан. Единственият, който не се отказва от нея след срамната й постъпка, е най-добрият й приятел, който е и влюбен в момичето. Принцът обаче крои планове как да отдели сина си от младото момиче и му предлага да се ожени за знатната Катерина. Младежът се влюбва в Катерина, но все още има чувства и към Наташа. Изборът му ще е труден и накрая нечие сърце ще бъде разбито.

45. Кучешко сърце - Михаил Булгаков

Прибрал от улицата куче, професор се привързва силно към него и решава да го превърне в човек. Постепенно започва да експериментира с четириногото и накрая опитите му се увенчават с успех. Нещо обаче в душата и сърцето на кучето силно ще се обърка и професорът ще съжали за стореното от него... 

Imasmi web loading