Здраве

Необичайните признаци на депресия

07:42, October 08, 2020 | От New Me

                Необичайните признаци на депресия

Важно е да ги хванете навреме

Тревожността и депресията засягат все повече хора, но въпреки това темата притеснява мнозина и те се боят да предприемат стъпки за преодоляването им. 

Ето няколко по-необичайни знака, които издават депресивно състояние, и не трябва да бъдат подценявани.

Прекалено пазаруване

На всеки му е приятно да похарчи пари, за да се поглези от време на време. Но има един тип нервно пазаруване, което се проявява в безцелното струпване на куп ненужни вещи, с което отчаяно искаме да се почувстваме по-добре.

Вижте още: Прекалявате с работата? Рискувате много!

Твърде много алкохол

Ако забележите, че сте увеличили значително и неусетно количествата алкохол, които изпивате, помислете дали причината не е в нещо, което ви тормози отдавна. И дали това състояние не се е задълбочило? Установете какво ви е провокирало да прибягвате по-често до чашката и се опитайте да го преодолеете.

Забравяте

Съзнанието ви е силно претоварено и сякаш на моменти изключва. Забравяте елементарни неща - от това къде сте си оставили ключовете до това какви са били задачите ви за деня.

Вижте още: Какво да не правиш след като хапнеш?

Отчаяно ровите в интернет

Тревожността ви е голяма и дори да сте затворили лаптопа преди минута, отново сядате пред него, в очакване нещо да привлече вниманието ви и да успокои съзнанието ви.

Тъпчете се

Намерили сте отдушник в храната, но някак нещата излизат от контрол. Тъпчете се безразборно и после се чувствате още по-зле - и физически, и емоционално.

Вижте още: Храни, които да избягвате, ако сте нервни

"Вземате" си неща от магазините

Проучвания показват, че немалък процент от хората, които задигат дребни неща от магазините, страдат от тревожност или депресия. Оказва се, че това ги кара за момент да се чувстват по-добре, увеличава прилива на адреналин и ги изважда за малко от сивотата на ежедневието и мрачните им мисли.

Болки в гърба

Понякога депресията може да се прояви и във физическа болка. Специфичното при нея е, че е съсредоточена в ниската част на гърба, около кръста. Изследване показало, че около 40% от хората с хронични болки в гърба и кръста, в миналото са имали състояние на тревожност или депресия.

Вижте още: Как да върнем младостта на бюста?

Странно сексуално поведение

Може да се прояви и при жените, и при мъжете в депресия. Особено при ниска самооценка, когато хората се опитват да си докажат, че са значими и харесвани. Именно тогава депресията може да отключи по-странно и дори опасно сексуално поведение - необмислени и безразборни контакти с много партньори.

Емоции в крайностите

Понякога при хората с тревожност и депресия може да се наблюдава изключително рязка промяна в настроението. Да се смеят много, а в следващия момент да избухнат или да се разплачат. Обикновено това индикира за някакъв проблем в съзнанието на човека.

Вижте още: Ползите за красота и здраве от содата

Пушене

Пушенето в много случаи не издава нищо тревожно за хората - на тях просто им харесва този вреден навик. Но понякога причините за прекаленото пушене са по-дълбоки. Нервност, тревога, депресия - все неща, които хората се опитват да преодолеят с повече цигари, като вярват, че това ги успокоява. 

Липса на грижа за себе си

Депресираните хора често занемаряват външния си вид - не виждат смисъл да се погрижат за себе си, за косата, грима, дрехите и каквото и да било друго. Обикновено нямат сили и никакво желание да се чувстват по-добре в кожата си.

Imasmi web loading