Диети, Здраве

Несбъдната мечта или защо диетите не работят (2 част)

09:37, March 27, 2019 | От Даниела Илиева

                Несбъдната мечта или защо диетите не работят (2 част)

И какви са опасностите от модерните диети?

Несбъдната мечта или защо диетите не работят (1 част)

Да бъдеш в състояние на кетоза означава, че в тялото ти има излишък от кетони. Твърде многото кетони могат да бъдат вредни за вашето здраве и постоянно трябва да се отстраняват чрез урината. В тялото ви ще има излишък от натрий, който също се отделя чрез урината. Прекомерното уриниране може да доведе до дехидратация и изхвърляне и недостиг на важни минерали. Кетозата може да промени кръвния ви състав, като понижи броя на тромбоцитите и функцията на тромбоцитите. Можете да забележите лесно кръвонасядане и получаване на хематоми, когато продължително сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Поява на Костна ерозия. Костната загуба е един от основните странични ефекти на кетозата. Премахвате  влакнините и много източници на важни фитохимикали като танини, фитинова киселина и оксалати от диетата си, поради което червата не усвояват добре калция. Костите ви стават слаби и податливи на фрактури.

Загуба на мускулна маса, защото със сигурност освен мазнини, ще загубите и мускулна маса. Променя се миризмата на урината, потта , както и устата започва да мирише неприятно.Разстройване на цикъла при жените и пълното му изчезване. Да бъдеш на кетогенна диета означава, че ще загубиш екстремно тегло и тялото ти ще бъде под напрежение през повечето време. Това може да наруши вашия менструален цикъл. В крайни случаи можете да изпитате аменорея, пълната липса на цилъл.

Крампи на мускулите на краката. За да влезете в състояние на кетоза, трябва да преминете към диета с ниско съдържание на въглехидрати или без въглехидрати. Това означава, че трябва да елиминирате много източници на важни минерали, които спомагат за правилната функция на мускулите, като натрий, калий и калций, ако не сте съобразили да ги получите от други източници. Липсата на тези минерали може да доведе до крампи на мускулите на краката.

Глад и запек. Храни, които ви осигуряват фибри, като бобови растения, цели зърна и боб, съдържат въглехидрати. Това означава, че ще прескочите тези изключително добри източници на фибри, когато искате тялото ви да бъде в кетоза. Фибрите са основният компонент , който ви кара да се чувствате сити и помагат за добрата перисталтика на червата. Без достатъчно количество фибри в тялото си, ще се чувствате гладни постоянно и ще страдате от запек.

И най-лошото е краткотрайният ефект или Йо-йо ефектът. Много изследвания показват, че хора които са свалили килограми с нисковъглехидратна диета, в рамката на една година си възвръщат голяма част от загубеното тегло, че и отгоре.

Сериозен е и проблема с бъбреците, защото кетозата понижава нивото на рН в кръвта, което означава, че кръвта ви става киселинна. Тази киселинна природа на кръвта може да доведе до кристализиране на отпадъчните продукти в кръвта в бъбреците, които образуват камъни в бъбреците.

По-добре хора, особено с бъбречни заболявания , диабет , хормонални проблеми да не се впускат в подобни приключения!

Личното ми мнение е,  че е абсурно да се изключват ценни въглехидратни източници и е безмислено като цяло. Съветът ми е, когато решите да сваляте килограми , да се замислите все пак , че това трябва да става здравословно и да има траен ефект.

Трябва ви правилна програма за правилно хране, която да ви осигури:

Правилната закуска, която да обезпечава организма с всички хранителни елементи, вода и да поддържа нормално ниво на захарта. 

5-6 малки хранения през деня за да поддържа интензивна обмяната на веществата и да няма глад

Да осигурява нужния белтък, като не по-малко от 50% от белтъка трябва да бъде от растителен произход

Правилен воден режим: 2.5л.-3л. вода на ден

Избягване употребата на продукти с висок гликемичен индекс 

Употребата на плодове, зеленчуци и бобови храни

Спорт

Ако имате нужда от консултация за вашия хранителен режим и хранителните ви навици, може да се свържете с мен и на база инпедансов анализ да ви се изготви индивидуален хранителен план, съобразен с вашите особености.

0888 22 11 84 Даниела.

Imasmi web loading