Домът

Нещата в дома, които ни правят нещастни

16:04, January 19, 2018 | От New Me

                Нещата в дома, които ни правят нещастни

Може много лесно да се справим с тях...

Понякога, даже да не си даваме сметка, някои неща в дома ни могат да ни накарат да се чувстваме зле и да нарушат комфорта ни.

Ето кои са те и защо е хубаво да се отървем от тях, колкото се може по-скоро.

Ужасните подаръци

Помните ли онази нелепа статуетка от най-добрата приятелка, плетената покривчица от баба ви или картината от майка ви, която не само не се връзва с интериора, но и ви потиска? Най-вероятно да. Дори и да не са точно тези неща, всеки пази ужасни подаръци от близки хора, които държи на видно място в дома си, защото му е неудобно да ги изхвърли. А така само запълвате пространството си с вещи, които ви карат да се чувствате зле, вместо да освободите място за нещата, които ще радват очите и душата ви.

Вижте още: Цветът на 2018 г. влиза в дома!

Старите вещи на децата

Жал ви е да се разделите с износеното якенце на детето си, както и с куп други негови вещи. Спомняте си само колко беше сладко с тях. Ами любимите му детски играчки? Може би един ден ще ги гледа с носталгия, след около 20-30 години.... Или онези стотици детски рисунки, които е драскало... Ако искате да запазите малка част от спомените на детето си, разбира се, че трябва да го направите. Но най-доброто, което всъщност може да свършите, е да дадете запазените дрехи на по-нуждаещи се семейства с малки деца, а ненужните останали вещи просто да изхвърлите. Самото дете няма да се чувства особено добре стаята му да е задръстена в стари боклуци.

Вижте още: Перфектното растение за всяко място в дома

Твърде много огледала

Разбира се, трябва да имате достатъчно огледала и на точните за това места. Но според проучване на Института по психиатрия в Лондон, прекалено многото огледала в дома увеличават напрежението и стреса. Могат да ни потиснат за начина, по който изглеждаме, и подсъзнателно да понижим самооценката за външния си вид, особено ако често обличаме най-старите и раздърпани дрехи у дома.

Стари колекции, които вече не ви радват

Хората се променят и това е напълно нормално. Преди 10 години сме се увличали и сме си купували и колекционирали неща, които днес може би вече не значат нищо за нас. Например онези огромни колекции от плочи, чинии, салфетки, списания и какво ли още не. Ако само събират прах и от години не сме посягали към тях, за да ги разгледаме и да им се порадваме, значи може би е време да освободим място за новите си интереси.

Вижте още: Красиво и различно! Декорирайте дома с чинии

Мръсотията

Неоправените легла, мръсните чинии, потъналите в прах вещи - всичко това може да ви накара да се чувствате неуютно и некомфортно в дома си. Затова и трябва редовно да отделяте време за почистване и винаги да оправяте леглото си, след като станете от него. Според психолозите, това ни прави по-организирани и по-дисциплинирани, и ни помага да преминаваме по-лесно през ежедневните си задачи.

Останките от хобита

Когато се учехте на грънчарство, гоблени, плетене на една кука, каране на ски и всякакви други неща, които сте изпробвали през годините.... И след тях са останали куп ненужни вече вещи, които само заемат място и не ви носят никакво удоволствие. Дали не е време да ги махнете?

Вижте още: Превърнете старите бутилки в шедьовър

Мрачният интериор

Тежките завеси, тъмните цветове на стените или мебелите могат да направят атмосферата в дома ви по-мрачна и потискаща. Затова е много важно да съчетаете правилно цветовете и материите в дома си. Ако сте фенове на по-тъмните акценти, помислете как да ги балансирате с нещо светло и по-приветливо.

Счупеното невинаги носи щастие

Счупените и повредени неща в дома никак не допринасят за уюта му. Гледайте, според възможностите си,  да се отървете или да поправите всички счупени мебели, сервизи, уреди и пр. Иначе потрошените чаши, от които пиете, или висящата врата на гардероба със сигурност няма да ви накарат да се чувствате особено добре в дома си. 

Вижте още:

Джунгла в банята

Пет грешки в почистването

Imasmi web loading