Невена Коканова: 10 филма, които всеки трябва да гледа

Автор: New Me

04 Юни 2019

Неслучайно я наричат Първата дама на българското кино. А ако трябва да сме напълно откровени - за нас тя си остава Кралицата. Няма друга актриса и жена като Невена Коканова, не знаем и дали някога ще се роди такава като нея.

Животът й е като трагичен роман или като хващащ за гърлото драматичен филм. Със завист и удари под кръста в професията, но и с верни приятели, които се застъпват за нея в най-важните моменти. Обожавана от мъжете, но някак все оставаща без голямата любов до себе си.

На 3 юни 2000 г. си отиде от този свят великата Коканова и все още тъжим за нея. Но нека си припомним филмите, с които е белязала сърцата ни и ще остане запомнена завинаги.

"Тютюн" (1962)

tutun.jpg

Филм - легенда, от който започва дългият и трънлив, но славен път за Коканова. Макар да е имало силна съпротива срещу участието й във филма от по-високи нива, тя успява да се наложи и да играе, както само тя може. Ако не сте я гледали в този шедьовър, задължително поправете тази грешка.

"Крадецът на праскови" (1964)

praskovi.jpg

Велик, наистина велик, а Невена Коканова е ненадмината в тази роля. Това е емблематичен филм за нея, но ще ви е интересно да се вгледате и в любовта й с Раде Маркович, която от екрана се пренася пламенно в живота. 

"С дъх на бадеми" (1967)

bademi.jpg

Много силен филм с участието на Невена Коканова и Георги Георгиев-Гец. За любовта на героинята с женен мъж и за това може ли накрая да има щастлив завършек подобна история. Вероятно актрисата е съпреживявала още по-силно този сюжет, заради голямата си любов с Маркович в онзи период. Така или иначе си е сред филмите, които задължително трябва да гледате.

"Опасен чар" (1984)

char.jpg

Незабравимият тандем Тодор Колев и Невена Коканова ще ви накарат да се смеете, да плачете и да се влюбите в този филм. Не вярваме, че има някой, който не е гледал историята за чаровния измамник с птичи имена и красивата учителка Боряна. И все пак, винаги ще е огромно удоволствие за вас да гледате този филм още един път.

"Дами канят" (1980)

dami.jpg

Култов филм, родил култови сцени и реплики. Сюжетът за инструктора по шофиране, който се впуска в различни авантюри с изключителните героини. Само ще споменем част от актьорите - Стефан Данаилов, Невена Коканова, Мария Статулова, Цветана Манева, Доротея Тончева! Ще се забавлявате истински с този филм и няма да ви се иска да свършва. 

"Най-добрият човек, когото познавам" (1973)

uchi.jpg

Един филм, който ще стигне до сърцето ви и ще ви развълнува истински. Голямата Невена Коканова отново влиза в ролята на учителка, но в доста по-драматичен образ. Когато започва работа във вечерно училище, тя се среща с работници, с които взаимно ще си помогнат и ще преобърнат света си. 

"Момчето си отива" (1972)

momcheto.jpg

Любим филм на няколко поколения и има защо. Не само ще съпреживеете всички вълнения с Невена Коканова, Филип Трифонов и Александра Братанова, но и ще си припомните своята собствена първа любов, трепетите от живота като вече зрял човек и житейските избори, пред които се изправя всеки. Ще се насладите и на една от най-великите песни на българската естрада - "Хора и улици".

"Сватбите на Йоан Асен" (1975)

svatbi.jpg

Когато големите личности в историята добият човешки облик и надникнем в техния живот с всички вълнения, терзания и бушуващи чувства. Когато трябва да загърбиш човешкото в името на дълга и по-голяма цел. Филмът ще ви прикове от първата минута и ще ви вълнува до самия край.

"Отклонение" (1967)

otklonenie.jpg

Какво е да си обичал и да не си останал с човека, който е докоснал сърцето ти като никой друг? Има ли наистина невъзможна любов или ние сами изграждаме стени около себе си? "Отлонение" е филм, който гарантирано ще ви развълнува и няма да ви остави безучастни. А Невена Коканова, Катя Паскалева, Иван Андонов и още много големи имена на българското кино ще ви накарат да съпреживеете всяка една минута.

"Инспекторът и нощта" (1963)

inspect.jpg

Къде другаде ще видите заедно Невена Коканова, Георги Калоянчев, Наум Шопов и Стефан Данаилов? Ами, никъде! Всеки от тях уникален по своя си начин и всеки от тях дава най-доброто от себе си в ролята си. Ще има и драматични, и забавни моменти - истински добър филм в архива на българското кино. Гледайте го непременно!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща