Секс и любов

Ново явление: Мъжете - призраци

02:36, September 13, 2019 | От New Me

                Ново явление: Мъжете - призраци

И защо стават все повече...

Когато говорим за взаимоотношенията във връзките, няма как да пренебрегнем средата, в която живеем, и тенденциите, които се засилват в последните години. А що се отнася до мъжете - те са няколко и не много приятни.

Особено силно се изявява една - т.нар. "ghosting", за който открито говорят и психолозите, а немалко жени вече са го изпитали на гърба си. Не, че подобно поведение е неприсъщо и за някои дами, но като цяло се наблюдава най-вече сред мъжете.

Какво точно е ghosting-ът или "поведението на призрак"? Това е внезапното изчезване от взаимоотношенията, бягството без каквото и да е обяснение, търсенето на лесен вариант за приключване на връзка, без да се стига до усложнения.

Лошото в този случай е, че усложнения няма само за мъжа-"призрак", а за жената кошмарът тепърва започва. Тя търси отговори, опитва се да осъществи отново контакт и да разбере какво се случва. Отделно, това е тежък удар за самочувствието, самооценката и психиката й. Повдига все повече съмнения дали проблемът не е в нея, къде е сбъркала, какво не е направила, както трябва. Много от тези неща биха се избегнали, ако раздялата е била малко по-мека и всичко това е било обсъдено предварително.

За мъжете-призраци обаче просто е по-лесно и удобно да изчезнат, вместо да изпадат в неловка ситуация и да водят тежки за тях разговори. Психолози обясняват, че ако допреди години "ghosting"-ът е бил присъщ само за онлайн комуникацията, днес той вече е мутирал до такава степен, че е все по-срещано явление и в реалните връзки. Заради комуникацията предимно чрез приложения пък, за мъжете става все по-лесно да изчезват без обяснение - могат да блокират, да игнорират, да не вдигат. В такава реалност все повече мъже решават, че е по-лесно да станат "призраци" в някои връзки. Така много жени, които са си мислели, че имат стабилен партньор и любяща половинка, в един момент не могат да открият този човек нито в социалните мрежи, нито по телефона, а още по-малко на живо. Защото просто сякаш е изчезнал.

Има ли знаци, по които да познаем мъжа-призрак? Лошото е, че почти не, но има няколко сигнала, които могат да ви светнат червената лампа:

- Не споделя - крие голяма част от личния си живот от вас, не ви допуска до него и сякаш иска да знаете колкото се може по-малко за него;

- Пасивен е - независимо дали сте щастливи или ядосани, той остава дистанциран - не иска да задълбава и да се обвързва твърде много нито с разговори, нито със скандали;

- Поставя себе си на първо място - няма как да се очаква от такъв човек да се съобразява с желанията и чувствата на другите, така че винаги може да постъпи егоистично спрямо партньора си;

- Има навика да изчезва - не връща обаждане, не отговаря дълго време, избягва срещи. Мъжът-призрак винаги ще намери начин да се скатае от разговор или среща, която не иска и го притеснява.

По-сериозният проблем обаче остава друг - как жената да преодолее това ужасно поведение и да не си губи времето с човек, който не го заслужава?

Най-важното е да осъзнаете, че това поведение не е конкретно спрямо вас. Много мъже прибягват до него, просто защото ги е страх да бъдат открити и да проведат честен разговор. Страхуват се както да поемат отговорност, така и от последствията. Дали ще е с вас или с всяка друга жена, отново биха постъпили така - заради липса на емоционална зрялост, смелост и емпатия. Затова следете за сигналите и не позволявайте попадането на мъже-призраци да ви срине. 

Imasmi web loading