Няколко грешки, които допускаме под душа

Автор: New Me

15 Юли 2020

Дерматолозите разкриват най-често срещаните грешки под душа, за които може би дори не знаете, че правите.

Чистите скалпа си с нокти

Добрият скраб за скалп може да ви помогне да се почувствате освежаващо, но всъщност причинявате повече вреда, отколкото полза, ако използвате ноктите си, за да измиете косата си. „Ноктите могат да надраскат скалпа и дори да причинят лющене“, казва Санди Джонсън. Вместо това използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате внимателно скалпа. Също така е важно да избягвате агресивно триене на кичури коса между ръцете си, което може да го повреди и да причини цъфтящи краища, казва тя.

Сапунът ви не съдържа овлажнител

„Сапунът без никакъв хидратиращ агент, като много антибактериални сапуни, наистина може да изсуши кожата ви“, казва Мона Гохара, д-р в Advanced Dermcare в Данбъри, Кънектикът. Потърсете сапуни с овлажняващи агенти в него. 

Душът ви е твърде горещ и твърде дълъг

Никой не ви кара да вземете студен душ в средата на зимата, но не трябва и да е твърде горещ. „Душовете, особено през зимата, са твърде горещи и дълги. Това премахва от кожата ви естествени масла и липиди, които помагат на водата да я поддържа хидратирана”, казва д-р Гохара. 

Почиствате тялото си твърде агресивно

„Хората са твърде агресивни при чистенето на тялото“ казва д-р Гохара. Тя препоръчва памучна бебешка кърпа, нежно я плъзгайте по кожата с минимално втриване. Д-р Джонсън казва, че използването на собствената ви ръка е достатъчно добро. Но ако все пак ползвате гъби или сходни, чистете ги редовно, за да не се натрупат бактерии.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща