Очите: 10 факта, които трябва да знаете

Снимка на Sofie Zbořilová от Pixabay

Снимка на Sofie Zbořilová от Pixabay

Автор: New Me

18 Септември 2020

Очите могат да са много неща - и прозорец към душата ни, и нашият прозорец към света. Но освен всичко друго, са и изключително интересни по няколко причини. Ето част от тях.

1. Спиралата е най-опасният от всички козметични продукти за вашите очи. Не само заради четчицата, с която можете да ги нараните по невнимание, но и ако случайно самата спирала попадне в окото, защото може да го раздразни и възпали.

2. Когато плачем, носът ни "потича", защото част от сълзите ни отиват именно в него.

3. Хората мигат много по-често, докато говорят, и много по-малко, докато четат книга или гледат филм.

4. Мъжете в много по-голяма степен са предразположени към "цветна слепота", отколкото жените. Затова и често разпознават погрешно цветовете, които виждат.

5. Ретината се смята за много по-надежден начин за идентификация на човека, отколкото отпечатъците. Тя има над 200 уникални характеристики, докато пръстовите отпечатъци са с около 40.

6. Окото има невероятното свойство да се "самолекува". Така например може да филтрира само прашинки или други замърсители, попаднали в него.

7. Може да се каже, че очите са вторият най-сложен орган в човешкото тяло (след мозъка).

8. Едно мигване трае около 100 милисекунди. А годишно мигаме над 5 млн. пъти.

9. Като функция, сълзата служи за пречистване на окото. Но защо хората плачат от болка, тъга или щастие - учените продължават да изследват.

10. Зениците могат да се разширяват и свиват не само заради приети субстанции или от светлина, но и заради емоции като страх, учудване и др.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща