Откритията, които трябва да знаеш, за да си здрав

Автор: New Me

05 Юни 2019

Ако искаме да имаме дълъг и здравословен живот, трябва да сме наясно с последните научни изследвания в медицината. Това е така, защото резултатът от такива проучвания може значително да подобри състоянието на организма ни. Например, експертите наскоро стигнаха до заключението, че понякога е по-здравословно да се седи с извит гръб, отколкото с прав. Освен това работата в салон за нокти е също толкова вредна, колкото и работата в нефтена рафинерия. И още...

Апендектомията може да доведе до болест на Паркинсон.

Експерти от университета Case Western Reserve University в Кливланд са анализирали медицинската база данни с информация за 62,2 милиона пациенти. Установено е, че хората, които са имали апендектомия, са имали болест на Паркинсон 3 пъти по-често. Експертите не знаят точната връзка между болестта и операцията, но е очевидно, че има някаква връзка между тях.

Работата в салон за нокти е почти толкова вредна, колкото и работата в нефтена рафинерия.

Учени от Университета в Колорадо са прекарали 1,5 години в изучаването на качеството на въздуха на 6 различни салона за нокти в щата Колорадо. Те измерват нивата на концентрация на формалдехид, както и бензен, толуен, етилбензен и ксилен. Установено е, че във всичките 6 салона за нокти, концентрацията на тези токсични елементи е многократно по-висока от нормалната, което увеличава риска от развитие на няколко вида рак и левкемия.

Освен това, установено е, че повечето служители на тези салони страдат от дразнене на кожата и очите, както и от главоболие. Експертите изчисляват, че ако човек диша в този въздух в продължение на 20 години, рискът от развитие на рак е 100 пъти по-висок. В същото време изследователите посочват, че клиентите нямат от какво да се притесняват, освен ако нямат астма или алергия.

Синята LED светлина е опасна за очите.

Френски експерти от Националната агенция по храните, околната среда и труда установиха, че синята светлина, излъчвана от LED лампи и други устройства, оказва отрицателно въздействие върху здравето на хората. По-конкретно, това води до нарушаване на циркадните ритми и има отрицателно влияние върху ретината на окото. Децата са особено в опасност, защото обективът в очите им още не е напълно оформен. Експертите препоръчват използването на лампи, които излъчват топла светлина.

Графикът на хранене е почти толкова важен, колкото и дневният график.

Лекарите са наясно с факта, че работата през нощта води до хронично нарушаване на циркадни ритми, което значително увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип II. Експерти от университетите в Кеймбридж и Манчестър установиха, че дори графикът на храната може да доведе до същите проблеми: това се случва, когато човек яде в необичайно време за него. Експериментите показаха, че ако човек яде по този начин, тогава циркадните ритми са погрешни и тялото не вижда разликата между деня и нощта, което оказва огромно влияние върху здравето. Авторът на проучването казва, че хората, които работят през нощта, трябва да се опитат да ядат на дневна светлина.

Изпаренията бавно убиват човешкото сърце.

Лекарите от Медицинския университет в Масачузетс проведоха проучване и доказаха, че ароматните изпарения са вредни за клетките в сърдечните съдове. Както се оказва, ароматите причиняват възпаление и дори смъртта на някои сърдечни клетки. Бяха тествани 6 вкуса и най-опасното беше течността с аромат на канела. Между другото, миналата година експертите откриха и връзка между изпаренията и по-висок риск от сърдечен удар.

Не трябва винаги да седите с прав гръб.

Смята се, че когато седи човек, гърбът трябва да е прав. Но последните изследвания показват, че тази идея е погрешна. Физиотерапевтите от Университетската болница в Северен Тис в Стоктън он Тийс проведоха собствено разследване и стигнаха до заключението, че леко сгънатият гръб може да е добър за тези, които имат болки в долната част на гърба.

Овлажнителите на въздуха ни предпазват от грип.

Учените от университета в Йейл установиха, че влажността на въздуха влияе на реакцията на организма към вируса на грипа. Експертите проведоха експеримент с генетично модифицирани мишки, които реагират на грипния вирус точно като хората. Животните, които бяха в помещенията с еднаква температура, но с различна влажност, бяха изложени на грипния вирус А (H1N1). Организмите, които бяха в местата с по-ниска влажност, бяха по-склонни да уловят вируса. Също така трябва да се отбележи, че при същите условия регенерацията на дихателните пътища се забавя след получаване на инфекцията. Учените са убедени, че за да намалите риска от заразяване с грип, трябва да използвате овлажнители за въздух. И не само у дома, но и навсякъде другаде.

Сутрин тренировките са по-ефективни.

Ново проучване, ръководено от изследователи от Калифорнийския университет, доказа, че спортът сутрин е много по-ефективен, отколкото вечер. Оказва се, че сутрин нашите клетки консумират повече кислород и метаболитните процеси се активират в организма. Така че упражненията сутрин са по-добри за вашия метаболизъм, а оттам и по-ефективни.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща