Отсам екрана: Какво се крие зад „Игра на тронове”?

26 Юни 2017

„Игра на тронове“ е без съмнение най-значимото събитие за телевизията всяко лято от доста време насам. И тъй като вече се усеща вълнението покрай идващите нови епизоди, решихме, че е добре да обърнем и ние внимание на фентъзи сериала.

Ще започнем с няколко любопитни неща, които само най-запалените фенове (или другояче казано – хептен маниаците) знаят.

Може би добре помните завладяващия първи епизод на сериала, излъчен през април 2011-та година.  Добре известен факт е, че преди това е имало друга пилотна серия, която обаче така и не е видяла бял свят.

В нея Денерис Таргериен и Кейтлин Старкса били поверени на други актриси  - Тамзин Мърчант и Дженифър Ел, впоследствие сменени, но това далеч не е всичко.

Оказва се, че всъщност видеото е било пълен провал и заради това повечето сцени са тотално премахнати и много малко заснети кадри се използват впоследствие в новата версия.

Теон Грейджой например е бил тотално различен персонаж, с абсурдна руса коса и далеч по-агресивен, отколкото го познаваме днес.

Прочутата секс сцена между Джайм и Церсей е отсъствала от серията и според хората, които са гледали материала, изобщо не се разбирало какви са отношенията им.

Сцените със семейство Старк са били много по-малко и съответно не е могло да се придобие особена представа за различните герои.

И на последно място, но не и по-важност – сватбата на Хал Дрого и Денерис е била доста по-различна, а самият Дрого се е държал далеч по-„не-варварски“ с невестата си.

Видимо за добро, хората от HBO решили да презаснемат първа серия и да я пуснат в ефир. Много скоро сериалът започва да набира популярност.

game.jpg

Бюджетът на първия сезон варира между 50 и 60 млн. долара, като всеки следващ път цифрата расте. За шестата година епизодите струват над 10 млн. всеки и се твърди, че общата сума е над 100 млн. Очаква се през 2017-та числата да са още по-фрапиращи.

Но това едва ли тревожи някой в HBO, тъй като „Игра на тронове“ е сред най-печелившите продукции на телевизията и всеки нов сезон идва с по-добри и по-добри резултати. Освен това мърчъндайзингът и продажбата на блу-рей и DVD е повече от добра.

Трябва да кажем, че и някои от страните, в които се снима продукцията, с удоволствие дават ... или ако предпочитате - „връщат“ пари на продуцентите.

Защо го правят? Ами засега „Игра на тронове“ се отразява много благоприятно навсякъде, където стъпи. Така например в Дубровник, Хърватия, туризмът се е покачил значително, защото хора от цял свят искат да видят на живо „Кралски чертог“. Дори има сайт за това –kingslandingdubrovnik.com.

Същото се случва и в Северна Ирландия, където се твърди, че ползите от сериала за страната са огромни. Засилване в туризма покрай фентъзито се наблюдава и в Мароко (където са снимани много от сцените с Денерис) и Исландия.

За да бъде пълен култът към сериала, няма как да не споменем факта, че продукцията е с рекорден брой статуетки „Еми“, което общо взето е еквивалентът на „Оскарите“ за телевизия.

И за финал откъм интересните моменти, които съпътстват фентъзи шоуто, ще ви разкажем за романтичните отношения между Лена Хейди (Церсей) и Жером Флин (Брьон), които изглежда хич не се развили както трябва.

Не, че сме от тия хора, дето си врат носовете в чуждите работи, ама злите езици разправят, че двамата никога не си говорили и на всички от сериала било обяснено, че на всяка цена трябва да ги държат разделени – в различни стаи, ако може и по-далечко.На места дори пише, че в договорите на двамата изрично се посочва, че няма да снимат общи сцени.

Следва да преминем към сезон 7 и какво всъщност очакват хората. Не е тайна, че обратите са основна сила на сериала и много от феновете се опитват да пророкуват какво ще последва. Няма как да разгледаме всички „фенски“ теории, но ето няколко, които засега правят впечатление и набират популярност:

Тирион Ланистър ще се окаже всъщност Таргериен?

Нали знаете как бащата на Тирион все му мрънкаше, че не му е син, та дори и на смъртното си ложе, което практически беше тоалетна. За много фенове това си е точно така, като те вярват, че Тирион ще се окаже извънбрачното дете на Лудия крал и жената на Тивин Ланистър – Джоана. Така трима Таргериенци ще се понесат на три дракона към трона – Тирион, Денерис и Джон Сноу.

Церсей ще стане „Лудата кралица“ и ще бъде посечена от самия Джайми?

След смъртта на трите деца на Церсей много фенове вярват, че кралицата ще полудее тотално и ще се превърне в еквивалент на Лудия крал. Съответно и краят и ще е същия, а именно „Кралеубиеца“ ще си заслужи още веднъж прозвището. Теория която идва доста смислена, след като отношенията между двамата изглеждат по-зле от всякога, а Церсей все повече губи ясния си разсъдък заради всичко, което се случва покрай нея.

Джендри ще се съюзи с Джон Сноу?

Ако не се сещате кой е Джендри – това е копелето на Робърт Баратеон, бедното момче, което всички гонеха, а той не разбираше защо. Тази теория е породена от разни слухове, дошли от снимачната площадка, които си остават естествено непотвърдени, но явно момчето ще има своята роля в края на сагата.

Джон Сноу ще се ожени за Денерис?

Тази теория върви от много време и зад нея стоят солидни аргументи. Първо, че двамата са „огън“ и „лед“, както се казва и в поредицата от книги на Мартин, и много виждат в това някаква символика. Второ, че такъв съюз ще удовлетвори всички, защото Джон е представител на Севера, а Денерис е законна престолонаследничка, така че се връзват нещата, общо взето. И трето – тъй като и двамата са Таргериен - в тяхното семейство от векове на почит е женитбата между брат и сестра. 

Разбира се, това са само теории и дали ще се потвърдят - ще покаже времето. А то не остана много до първите епизоди от новия сезон – началото е на 16-ти юли.

Вижте още:

Отсам екрана: Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг

Отсам екрана: Кои са най-успешните анимации на Холивуд?

Отсам екрана: Нещата, които не знаехте за „Карибски пирати“

Отсам екрана: „Пазители на галактиката“ – успех, напук на логиката

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща