Книги и филми

Отсам екрана: Най-големите гафове в ''Междузвездни войни''

12:12, December 22, 2017 | От Антон Меляков

                Отсам екрана: Най-големите гафове в ''Междузвездни войни''

За съвсем малко ще махнем розовите очила и ще признаем с ръка на сърцето за очеизвадните гафове на звездните филми...

Всички сме фенове на „Междузвездни войни“ и се кланяме до земи на Джордж Лукас за най-великата сага, която киното някога е виждало. Но в цели десет филма няма как всичко да ти е съвършено, все някъде ще удариш греда. 

А истината е, че във „Войните“ не едно и две неща влизат в категорията „пълна глупост“, но нали сме фанатични почитатели и все гледаме на другата страна ... Е, днес за съвсем малко ще махнем розовите очила и ще признаем с ръка на сърцето за очеизвадните гафове на звездните филми.

Вижте още: Отсам екрана: Коледните филми, които са ни втръснали до смърт

5. Кога остаря толкова много Оби Уан?

Феновете от години се мъчат да сметнат колко точно е остарял Оби Уан през двете десетилетия изгнание и с малко фантазия признават, че може пък и да се връзват нещата … щото все пак животът на отшелник си е труден и бая състарява, нали? Но каквото и да си говорим, трудно е човек да се хване на това, че този герой след 20 години ще изглежда така:

 

4. Еуокитата

Малките мечета бяха сладки, вярно. Сигурно много деца са ги обикнали, обаче няма спор, че там някъде в шестата част логическата дупка зейна като кратер. Сладките мъници, въоръжени с пръчки и камъни, изведнъж се оказаха достатъчно силни, за да се противопоставят на бронираните обучени войни на Империята, на всичкото отгоре - въоръжени с лазерни пистолети и разни тежки бойни машини. Е, за общото благо се направихме, че „се случват и такива работи“, ама е редно де си признаем, че беше доста нелепо.

3. „Силата се пробужда“ … аз тоя филм съм го гледал

Всички се просълзихме в киното, когато започна новият „Междузвездни войни“ преди две години. То носталгия, то чудо… големи хора се държат като деца, дуелират се с лазерни мечове и си купуват играчки. И „епизод 7“ хич не беше лош, даже си беше много хубав, но ей това пусто чувство, че си гледал скъпоструващ римейк на оригиналния филм, тъй някак си ти скапва кефа.

Вижте още: Най-великите ситкоми на всички времена

Щото там бяха и сирачето, дето „силата е с него“, и смешното роботче, дето бягаше от лошите с тайни планове в себе си, и гадният тип беше някакво кофти копие на Дарт Вейдър, че и „Звездата на смъртта“ даже си беше същата (е, малко по-голяма) … Абе, гледахме си пак „Нова надежда“, какво има да се лъжем!? А на всичкото отгоре се оказва, че от събитията в „Джедаите се завръщат“ почти никаква файда няма, защото почти нищо не се е променило – пак империя, пак потисници, пак бунтове и въстаници. Да се чудиш какво толкова празнуваха в края на „Епизод шест“, като то същите боклуци дошли на власт. Макар че, като се замислиш, май това си остава най-реалистичната част в сагата.

2. Боба Фет … ама изобщо не е толкова готин

Боба Фет е най-надценяваният персонаж в киното за всички времена. Този персонаж е тоталното нищо, има пет реплики, от които едната е „оуууу“ и като цяло и с него, и без него – все тая. Обаче с годините беше превърнат в култ и едва ли не беше подправката, която правеше „Междузвездни войни“ още по-мега- гига- суперкуулски (възможно е тази дума да сме си я измислили).

Вижте още: Забранените сериали!

Поради това, че разни фенчета направиха от този нищо и никакъв епизодик едва ли не легендарен персонаж, Джордж Лукас ни го пробута и във втората трилогия като нещо важно за тази вселена. Така става, когато публиката скандира за неправилния играч – треньорът се вижда принуден да го пусне в игра и губим мача.

1. Добре де, не сте расисти и сексисти, разбрахме.

Първите шест филма бяха подложени на критика за расизъм и сексизъм, защото почти всички герои бяха бели мъже. Освен това някои съзряха „стереотипи“ при определени раси от извънземни, като ги оприличиха я на китайци, я на ямайци … 

Вижте още: Най-добрият сериал за сезона

Но „Дисни“ никога няма да позволят някой да ги упрекне в каквато и да е дискриминация. Затова всички бели мъже са на мушката в новите епизоди и в най-добрия случай са просто недодялани. За сметка на това имаме чернокож, азиатка и разбира се – главният герой е жена. Така всички са доволни. 

Даже „Дисни са се презастраховали, като жените в новите епизоди не са само холивудски красавици, но има и по-пълнички сред тях, за да не каже някой, че налагат сексистки стереотипи за това как трябва да изглеждат дамите. Не, че има нещо лошо в героите, но се набива на очи, че го правят изцяло и единствено, за да могат да се фукат после колко са толерантни. Пък и да си спестят някое и друго съдебно дело.

Вижте още:

Три клоуна, които са по-ужасяващи от Пениуайз от „То“

Imasmi web loading