Книги и филми

Отсам екрана: Най-великите ситкоми на всички времена

08:45, June 10, 2021 | От Антон Меляков

                Отсам екрана: Най-великите ситкоми на всички времена

Подготвили сме ви петте комедийни шоута, които са оставили най-ярък знак в историята на малкия екран.

Ситкомите винаги са били любими на публиката, откакто съществува телевизия, и логично успешните сериали от този жанр се радват на едни от най-високите рейтинги в историята.

Подготвили сме ви петте комедийни шоута, които са оставили най-ярък знак в историята на малкия екран. Подбрахме ги по няколко семплички критерия – успехи, брой зрители и културно влияние.

Уви, големите представители в жанра се оказват от нетолкова близкото минало. Изглежда, че сегашните ситкоми просто нямат шанс срещу предшествениците си от 80-те и 90-те години, които за мнозина са златните времена за този вид предавания.

5. „Розан” (1988 – 1997)

Близо десетилетие „Розан” не просто забавлява цяла Америка, но и откровено провокира въпроси табу в обществото. Сериалът е страхотен удар със своите герои – обикновено домакинство, в което хората лесно виждат себе си, а главната героиня е работеща майка, която трябва да се справя с всичките проблеми на съвременната домакиня.

Образът на Розан, изигран прекрасно от Розан Бар, лесно се превръща в поп-културен символ и един от най-влиятелните женски персонажи в историята въобще.

За ситкома няма забранени теми – хомосексуализъм, злоупотребяване с наркотици и прочее неща, които по онова време бяха строго избягвани в смешните сериали, тук се появяват без проблем и това кара аудиторията да се влюби още повече в шоуто.

Наградите за „Розан“ буквално валят през дългото му съществуване на малкия екран и след 9 години в ефир от продукцията могат да се похвалят с четири спечелени „Еми“ и три „Златни глобуса“.

В този сериал изгрява и звездата на Джон Гуудман, който и до ден-днешен се снима във филмите на едни от най-големите режисьори в Холивуд.

4. „Фрейзър” (1993 – 2004)

Др. Фрейзър Кейн започва съществуването си като телевизионен персонаж от „Бар „Наздраве“ и по-късно поема по свой собствен път в спин-оф-а „Фрейзър”, за да се превърне в един от най-обичаните телевизионни герои на всички времена.

„Фрейзър” изкарва цели 11 сезона на екран и през цялото това време поддържа главозамайващи рейтинги и висок стандарт в комедията. За много от феновете шоуто си остава ненадминато и до ден-днешен като качество.

Келси Грамър, който е един фантастичен актьор, прави без съмнение образа на живота си и това му носи два „Златни глобуса“ и четири награди „Еми“.

Ситкомът има излъчени цели 264 епизода, а зрителите на някои от тях надминават феноменалните 30 млн.

3. „Зайнфелд” (1989 – 1998)

Истината е, че последните ни три избора са доста спорни, защото както и да ги разменим, винаги ще има недоволни. Просто и трите шоута са толкова добри и успешни, че всяко от тях претендира с право да бъде номер едно.

Все пак на трето място избираме „Зайнфелд”. За мнозина това е крайъгълният камък в жанра, който разделя едновремешните ситкоми от съвременните такива. „Зайнфелд” печели аудиторията със своите недотам симпатични персонажи и липсата на сълзливи моменти, с които някогашните ситуационни комедии изобилстваха. 

„Без прегръдки“ казват от шоуто и смело пишат сценариите за своите герои, без да се притесняват, че ще разстроят нечие нежно зрителско сърце. А феновете истински харесват това, което виждат на малкия екран, и шоуто набързо се превръща в хит.

Цели девет години „Зайнфелд” е сред най-гледаните предавания в ефир,като на моменти е просто недостижимо на върха. А финалът на шоуто е огромно събитие за САЩ, като зрителите наброяват феноменалните 76 млн.! За да рекламират по време на последните епизоди, компаниите са плащали по 1 млн.

2. „Приятели” (1994 – 2004)

„Приятели” завинаги ще остане основна част от живота на цяло поколение, израснало през 90-те години. От САЩ, та чак до нашата си България, сериалът беше хит, който заковаваше малки и големи пред телевизора.

Още от самото начало, когато шоуто стартира, зрителите го заобичват и всеки негов епизод се радва на небивал зрителски интерес. Само след първата година бюджетът на „Приятели“ рязко бива увеличен, защото потенциалът му не подлежи на съмнение, но едва ли от ABC са предполагали докъде могат да стигнат нещата. Ситкомът продължава цели десет години, като така и не изпада от върховете на класациите, а популярността му расте от седмица на седмица.

Към края на излъчването на легендарното шоу, звездите договарят заплати от по 1 млн. на епизод, което за времето си е просто нечувано. Но едва ли някой се е противил особено, защото „Приятели“ реализират печалби от цял свят, които със сигурност продължават и до ден- днешен.

Шоуто е последвано от един спин-оф – „Джоуи“, който продължи две години след края на ситкома, но не пожъна особен успех. Всички от „Приятели“ по-късно участваха в сериали, в които вече бяха главни герои. Дори миналия сезон по CBS два ситкома – единият с Мат Лебланк, другият с  Матю Пери - вървяха един след друг.

1. „Бар „Наздраве“

„Бар „Наздраве“ си остава емблемата на ситкомите в САЩ, макар да прекъсна излъчването си преди повече от 20 години. През 83-та шоуто насмалко не е било спряно след едва един сезон. За щастие на телевизията (NBC), някой там, в борда, решил, че ще му даде още един шанс. И рейтингите изведнъж започнали да скачат до тавана, като дълги години след това „Cheers“, както е оригиналното му заглавие, си е направо тежката артилерия в праймтайма за тази мрежа.

Сериалът става „прототип“ за успешен ситком с отношенията между героите, романтиката и шегите си и дълги години всяко комедийно шоу се съобразява строго с формулата на „Бар „Наздраве“.

Сериалът може да се похвали с шест „Златни глобуса“, а за представянето му на наградите „Еми“ може да се напише съвсем отделен материал. Когато става въпрос за най-престижите награди в телевизията, шоуто има невероятните 111 номинации и 28 победи.

Относно „културното му влияние“, то „Бар „Наздраве“ едва ли може да има конкуренция. Дори в театъра в Бостън се играе пиеса, която е посветена на сериала. Освен това „Фрейзър“ не е единственият спин-оф на шоуто. „Семейство Тортелис“ също е ситком, който води началото си от „Cheers“.През 2011 пък в Испания направиха своя версия на шоуто, която се излъчи за местната аудитория. В момента в Ирландия правят друг римейк, за британците.

Това са само част от постиженията на популярния сериал. Създаден преди около 30 години, той все още се излъчва в много страни и все още вълнува и разсмива хората със своите шеги и забавни истории. 

Imasmi web loading